Weblog Zwolle beschikbaar via HTTPS

Zwolle – Weblog Zwolle is vanaf vandaag volledig bereikbaar via een beveiligde verbinding; via HTTPS. Het gebruik van HTTPS zorgt ervoor dat alle gegevens gecodeerd over het internet worden verzonden. Dit zorgt voor extra veiligheid.

wz-https.png

Steeds meer komt het voor dat er via onbeveiligde Wi-Fi verbonden wordt. Dit betekent dat een kwaadwillende binnen het netwerk al het verkeer zou kunnen onderscheppen, wat dan ook regelmatig op openbare druk bezochte gelegenheden gebeurt. Door al het verkeer van en naar Weblog Zwolle te versleutelen voorkomen we op deze manier dat gegevens zoals bijvoorbeeld je gebruikersnaam en wachtwoord zomaar door derden bemachtigd kunnen worden. Voor de technici: door het gebruik van de nieuwste soort HTTPS-versleuteling in combinatie met SPDY (3.1) is Weblog Zwolle hierdoor voor gebruikers van één van de ondersteunde browsers nog sneller geworden.

Artikel delen:
Reacties 56
 1. Waarom we als Weblog Zwolle dit niet jaren eerder gedaan hebben? Geen idee eigenlijk. Vroeger was de snelheid van HTTPS nog niet optimaal, en was het nog niet zo vaak in het nieuws. Plus Google vindt ons aardiger als we HTTPS gebruiken, mooi meegenomen. ๐Ÿ˜‰
  Ik heb alles de laatste tijd uitvoerig getest maar er kunnen natuurlijk nog altijd foutjes in zitten; dingen die ik over het hoofd heb gezien. Deze lossen we nog op. ๐Ÿ™‚


  Maak melding

 2. Van die “supported browsers” pagina snap ik geen biet!

  Weblog Zwolle werkt prima op al mijn IE browsers. Deed het ook al op versies 7, 8 en 9 als ik me niet vergis.
  Op mijn Windows Phone is het inderdaad diep triest! Zodra een artikel geopend wordt wordt de artikel tekst niet meer afgebroken, maar loopt deze door alles heen.

  Hoe is dit mogelijk? Andere websites leveren geen problemen op. Is Weblog Zwolle zoveel anders gebouwd dan?


  Maak melding

 3. @ WLZ;

  Heb nu na een herstart van mijn computer ( onderhoud uitgevoerd met advanced system care 7 en wat register foutjes gerepareerd ) ook een beetje last van dat de site wat fletser is geworden.
  heb windows 8.1 en IE 11. voor die tijd, en wel met de nieuwe https van jullie kant nog niet (?!)

  Hopende hiermede te helpen.

  Vr.gr.

  Marcus.


  Maak melding

 4. Hee Plantje, inderdaad, Windows Phone is een vreemde eend in de bijt. Ik heb hier een aantal maanden geleden contact over gehad met Microsoft, en hun antwoord was dat ze alle webstandaarden “zo veel mogelijk willen naleven maar dat hun systeem nog erg in ontwikkeling is”, en “dat ze er nog veel bugs in hebben zitten waarvan sommigen lage prioriteit hebben”. Dit is er dus eentje van: hun browser houdt zich niet aan CSS-formaatbeperkingen. Ik zal weer eens met ze contacten, want ik kan momenteel weinig ben ik bang omdat wij ons wel aan de standaarden houden. Andere sites die een andere structuur hebben doen het soms wel goed, maar die houden zich vaak weer niet 100% aan de standaarden waardoor ze op andere apparaten traag laden en er verschillend uit zien.
  Maar we houden het in de gaten, en mocht je toevallig zelf een oplossing vinden in de code dan hoor ik het graag (want ik ben ook niet alwetend hehe).. ๐Ÿ™‚


  Maak melding

 5. Beste Hans,

  Heb nog een aantal keren de site “geprobeerd” met voorgenoemde systeem , ook nog eens ge-herstart ( was niet nodig ) en probleem leek niet meer aanwezig, zelfde met windows vista ultimate en windows 7 home premium en nu lijkt vooralsnog alles ( weer ) okรฉ.
  De letters waren fletser en het zwarte ( kader ? ) was er ff niet vooral aan de zijkant ter hoogte/tussen van de advertenties.

  Nu dus met alle drie de systemen prima zo ver.

  gr. Marcus.


  Maak melding

 6. Okay Marcus, dankjewel! ๐Ÿ™‚
  Ik blijf het in de gaten houden, en momenteel ben ik ook nog nieuwe optimalisatiesoftware (ngx_pagespeed) aan het compileren (bouwen op de server), die is over een paar uur klaar zodat ik de huidige door de nieuwe kan vervangen: veel verbeteringen. Grote kans dat dat straks dus volledig is opgelost.


  Maak melding

 7. @ Hans,
  Graag gedaan.

  @ Robot,
  Zwart is geen kleur toch ๐Ÿ˜‰

  Zal wel aan IE liggen denk ik zo ver, ik als oude kerel ben een verstokte IE gebruiker alleen op de tablet van de vrouw is de browser google chrome, maar omdat dit een ( maar ) een 7″ is gebruik ik hem alleen maar met google chromecast op de tv met bril van wijlen schoonmoeder, moet nodig eens naar de opticien 8)

  Op de computer/laptop`s kan ik IE op 125% zetten.
  IE loopt bij mijn huidige computer desktop ( win 8.1 ) ook steeds vast, vooral sinds ik EMET gebruik.
  Miss. eens overstappen op wat anders, gewenning is er wel uit te slaan op den duur ( Apple ) hoop ik

  Gr. Marcus.


  Maak melding

 8. SSL verkeer via Wifi is inderdaad veiliger maar als er een man in the middle aanwezig is maak jij verbinding daarmee en die met de site. Site en jij merken er niets van en het mannetje in het midden en die kan alles zo lezen wat je doet. SSL is schijnveiligheid voor de reden die wordt genoemd.  Maak melding

 9. @Marcus waarom niet gewoon Chrome ipv IE?!

  Chrome kun je ook mee inzoomen, daarnaast is het:
  – snel
  – clean/simpel
  – handige plugins (tegen reclame, privacy)
  – je kan beeld naar je chromecast streamen. Dan heb je dus het beeld van je computer op je tv ๐Ÿ™‚  Maak melding

 10. Zojuist heb ik 14 problemen verholpen, waaronder:

  – Windowsgebruikers misten delen van de achtergrondplaatjes soms, afhankelijk van geรฏnstalleerde plugins
  – Optimalisaties liepen 3 keer over dezelfde pagina heen in plaats van de normale 1 keer
  – Klok goed gezet, liep uur achter door nieuwe tijdzone-scripting zonder dat het me was opgevallen

  Dank voor alle meldingen. Het duurde ff omdat ik echt op zoek moest naar iemand die nog Windows gebruikte, dat bleek mijn overbuurvrouw te zijn hehe ๐Ÿ˜›

  @Marcus: Windows kan prima werken, mits je er niet teveel van verwacht, geen belang hebt bij productiviteit en creativiteit en bereid bent om snelheid in te leveren en tijd in onderhoud te investeren.
  Zelf werk ik er niet meer mee en de mensen om mij heen ook niet meer, sinds 2008. Dat voelt als een bevrijding. ๐Ÿ™‚

  @ReactieRichard: Man-in-the-middle aanvallen waarbij ontsleutelde gegevens kunnen worden bemachtigd zijn bij Weblog Zwolle niet waarschijnlijk, door onze strikte, geoptimaliseerde en meest recente implementatie van SSL.

  @Robot: eens! ๐Ÿ˜€


  Maak melding

 11. Bericht door Hans van Eijsden, op 14 augustus 2014 12:43

  Hee Plantje, inderdaad, Windows Phone is een vreemde eend in de bijt. Ik heb hier een aantal maanden geleden contact over gehad met Microsoft, en hun antwoord was dat ze alle webstandaarden “zo veel mogelijk willen naleven maar dat hun systeem nog erg in ontwikkeling is”, en “dat ze er nog veel bugs in hebben zitten waarvan sommigen lage prioriteit hebben”. Dit is er dus eentje van: hun browser houdt zich niet aan CSS-formaatbeperkingen. Ik zal weer eens met ze contacten, want ik kan momenteel weinig ben ik bang omdat wij ons wel aan de standaarden houden. Andere sites die een andere structuur hebben doen het soms wel goed, maar die houden zich vaak weer niet 100% aan de standaarden waardoor ze op andere apparaten traag laden en er verschillend uit zien.
  Maar we houden het in de gaten, en mocht je toevallig zelf een oplossing vinden in de code dan hoor ik het graag (want ik ben ook niet alwetend hehe).. smilies/smiley.gif

  Die uitspraken van Microsoft verbazen mij ten zeerste! Ik had altijd het idee, dat ze in ieder geval de moderne standaarden wel ondersteunen.
  Zit de tekst van een artikel niet gewoon in een tabel? In de uitgespuugde HTML wel. De reacties worden ook wel netjes weergegeven; enkel de artikel tekst niet.


  Maak melding

 12. @Marcus: Windows kan prima werken, mits je er niet teveel van verwacht, geen belang hebt bij productiviteit en creativiteit en bereid bent om snelheid in te leveren en tijd in onderhoud te investeren.
  Zelf werk ik er niet meer mee en de mensen om mij heen ook niet meer, sinds 2008. Dat voelt als een bevrijding

  Nou, dat zie ik toch iets anders! Aan productiviteit op het Windows platform voor mij geen enkel gebrek hoor!
  Creatieve zaken is niet echt iets voor mij. Maar als je ziet, dat ze bij Adobe ook heel erg inzetten op een specifieke versie van Photoshop voor de Surface Pro 3 wil dat toch wel wat zeggen volgens mij!

  Wat vind je zo verschrikkelijk aan Windows wat daar niet mogelijk is en op Apple wel?

  Waar ik me in dat soort gevallen wel eens aan kan storen is dat huis, tuin en keukengebruikers dan ook als advies krijgen om een dure MacBook Pro te nemen (om maar wat te noemen).
  Een vriend van me had een leuke Asus laptop met een core i3. Voldeed helemaal. Maar hij heeft het ding zo volgestampt met adware, virussen enz enz. dat het allemaal minder is gaan draaien en hij heeft het zo ver laten komen, dat hij Asus en Windows 8 de schuld geeft en met een hamer het scherm heeft ingeslagen.
  Ander voorbeeld: bij de apotheek hier in Zwolle Zuid hebben ze dure iMacs staan. Daar draaien ze dan een virtuele Windows XP op en daarbinnen draaien ze hun applicatie op DOS. Dat is alles wat ze gebruiken! Welke mafkees bedenkt dan dat daar van die dure Apples moeten staan?!?


  Maak melding

 13. @Plantje mij verbaast het niet, ze hebben meerdere belangen dan alleen de gebruiker en je weet ook hoe het met IE ging: standaarden en compatibiliteit kwamen op een tweede plek. Toen werd pijnlijk duidelijk dat Microsoft goed bleek in commercieel denken maar tegelijkertijd ontwikkeling erg moeilijk maakte voor websitebouwers. Het is iets beter geworden (met IE 11 volgens mij) maar intern is er nog niets veranderd bij Microsoft.

  In de uitgespuugde HTML staat het inderdaad in een tabel, maar dat zou dan toch goed moeten gaan. Er is dus blijkbaar een verschil tussen de tabellen van de artikelen en van de reacties.

  Het klinkt misschien stom, maar voor mij is layouttechnisch werken echt jaren geleden (mijn kennis zit juist in de onderliggende lagen). Heb jij wel de handigheid nog? En vind je het leuk om erbij te helpen zodat het ook bij jou perfect wordt weergegeven? ๐Ÿ™‚


  Maak melding

 14. Ik wil sowieso wel proefkonijn zijn. Op IE 11 werkt alles sowieso perfect. Het is alleen dat stukje IE voor Windows Phone nog.

  Ik zal eens beginnen om je eens een paar screen shots te sturen.


  Maak melding

 15. @Hans, als we dan toch een feedback ronde houden dan ben ik wel benieuwd wat de gedachte was achter de achtergrond. Vind het persoonlijk nogal grauw en saai.

  Daarnaast is de achtergrond niet pixelperfect bij mij (retina scherm). Ook de social icons links, banner, icons bij het aanmelden en de emoticons ook niet.

  Denk dat hier nog wel het een en ander te winnen valt. ๐Ÿ™‚


  Maak melding

 16. Kan er eens aandacht besteed worden aan een mobiele versie van Weblog Zwolle? Ik heb een vreemde eend in de bijt, een BlackBerry OS7, op de standaard geรฏnstalleerde browser wordt het onderwerp (tekst en evt foto’ s) na het inladen van de pagina niet meer getoond. De banners en dergelijke wel, ik zit dus tegen een leeg vlak aan te kijken. Helaas is er niet zoveel keuze qua browsers voor BlackBerry. Al met al zou een mobiele versie minder laadtijd hebben en een stuk leesbaarder maken.

  Al met al dus twee vragen die door elkaar heen lopen, maar toch met elkaar te maken hebben.


  Maak melding

 17. Oei Hans, geen belang bij productiviteit, creativiteit, snelheid en veel tijd aan onderhoud… Nog al een uitspraak. Zelfs zes jaar geleden redelijk overdreven. Snap ook niet wat creativiteit te maken heeft met welk besturingssysteem je gebruikt.

  Ik heb al 3 jaar geen onderhoud gepleegd op mijn pc, anderhalf jaar op mijn laptop en 3 jaar op mijn werklastonderzoek. Allen met Windows 7.

  Ik weet en snap dat jouw voorkeur bij Apple ligt, maar Windows, en tussen neus en lippen door haar gebruikers, zo af zeiken is niet echt netjes.


  Maak melding

 18. Ik weet en snap dat jouw voorkeur bij Apple ligt, maar Windows, en tussen neus en lippen door haar gebruikers, zo af zeiken is niet echt netjes.

  Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.

  Maar ach…ik bekijk nogal wat nieuwsartikelen op gadget sites en zie daar ook dat de Windows gebruikers over het algemeen neergezet worden als 50+ digibeten die enkel Windows gebruiken omdat ze er niet over nadenken. Veel gebezigde uitspraken daar zijn:”Als je verstand van zaken hebt neem je een alternatief!”


  Maak melding

 19. @Japser afzeiken wil ik het niet noemen, ik gaf aan dat Windows prima kan werken. Ik heb ergens bij een radiozender nog een Windowscomputer draaien die maar 1 functie heeft, en als je er niet aan komt verder dan draait het gewoon best wel stabiel.
  Alleen wanneer je veel gamet en geen Steam wil gebruiken, is Windows inderdaad nog een veel gebruikt platform. Blijf daar dan ook lekker bij, want als iedereen straks over is dan kan ik me (als iemand die hele dagen grafisch bezig is) qua snelheid van werken niet meer onderscheiden. ๐Ÿ˜›

  @Robot: leuk dat je het vraagt! ๐Ÿ™‚ Inderdaad is het wat grauwer en saaier gehouden. Dat heb ik 10 jaar geleden expres gedaan, want dat heeft als reden dat de aandacht dan naar de inhoud gaat, dat foto’s beter opvallen daardoor en navraag bij oudere mensen leerde toen, na vergelijking van 14 ideeรซn, dat deze het fijnste was om te lezen zonder erge hoofdpijn te krijgen na langere tijd.
  Wat betreft het retinaverhaal: helemaal met je eens. Ik heb er lang over gedacht om alles om te gaan bouwen, maar kwam er achter dat het framework geschikt maken voor 2 formaten afbeeldingen (immers, niet alleen het theme maar ook de foto’s in de inhoud en de database) van mij meer dan 150 uur werk zou vragen, en daar heb ik de tijd voor het opfrissen van mijn PHP/MySQL-kennis niet in meegenomen nog, dat zal nog veel langer zijn. Het is niet zo simpel als even een CSS-2X toevoegen.
  Maar Weblog Zwolle maken we met ons allemaal, dus mocht je het leuk vinden en de kennis al paraat hebben… laat het gerust weten! ;D

  @Bok001 goede suggestie! Ik loop ook daar al langer mee, het liefste wil ik Weblog Zwolle met een “responsive thema” hebben. Ik ga mij de komende week eerst even verdiepen in de viewport-commando’s, die mede bepalen hoe de site er mobiel wordt weergegeven. Misschien dat ik ergens een Blackberry-emulator op de kop kan tikken.. ik zet het op de lijst. ๐Ÿ™‚


  Maak melding

 20. Ik vind die Windows vs. Apple discussie altijd wel interessant.

  Wel zie je dat mensen appels met peren vergelijken (ja, dat is een bewuste woordspeling ๐Ÿ˜‰ ) Men vergelijkt een MacBook Pro van 15″ van dik ?? 2000,- met een Acer laptop van 17″ voor ?? 499,- en vinden het dan gek dat die MacBook mooier is en sneller is.


  Maak melding

 21. Overigens off-topic. Ik ben al jaren fervent Linux gebruiker (al tik ik dit bericht weg op een Win7 notebook) en het bevalt mij uitstekend. Mocht je willen gamen dan is Xubuntu + Steam een zeer goed platform. En weet je wat het mooiste is? Kost je helemaal niets ๐Ÿ˜€

  En nee, het oude smoesje van hardware wat niet werkt is achterhaalt. Zeer veel hardware werkt gewoon out-of-the-box met Linux. Geen verkooppraatje, ik zit zelf in de ICT en werk met zeer veel Windows computers in een zeer grote organisatie. Dus niets tegen Windows, echter heb je goedkopere en goede alternatieven.


  Maak melding

 22. @Plantje ach voor ieder z’n apparaat. Ik ben geen priester die een geloof wil prediken in ieder geval, en wat voor mij het beste werkt hoeft voor iemand anders, een gamer bijvoorbeeld, weer veel minder te werken.
  Ik heb mijn iMac er na anderhalve maand alweer uit terugverdiend door de tijdswinst die hij me gaf, door de betrouwbaarheid qua ColorSync (Apple’s manier van kleurprofilering, onmisbaar in Photoshop en Lightroom) en hij bespaart me ook nog eens op energiekosten (niet alleen door de hardware maar vooral door het besturingssysteem), enkele honderden euro’s per jaar en dat is voor mij ook heel erg belangrijk.

  Maar even on-topic:
  Ik heb weer veel verbeteringen doorgevoerd. Twitter-cards werken nu, zodat bij elke twitterposting een overzichtsknop komt (althans, in de webversie, Tweetdeck en de iOS-clients). Die biedt een artikelpreview met foto en samenvatting. Werkt. ๐Ÿ˜€
  Verder zijn de fototags verbeterd en zouden vanaf nu ook op Facebook eindelijk de foto’s weer moeten werken (bug bij Facebook, ze belden mij na het melden er zelfs over!).


  Maak melding

 23. @Hans. Overigens nog een hint: tijdens het laden van de pagina wordt wel de tekst getoond, echter als de complete pagina is geladen is de tekst verdwenen. Vernieuwen helpt ook niet.


  Maak melding

 24. @Bok001 Linux vind ik echt geweldig. Niet alleen heb ik het hele serverpark van Weblog Zwolle eronder draaien, ook heb ik er al veel mensen blij mee kunnen maken die wilden overstappen van XP maar geen groot budget hadden. Mint en Ubuntu indik het fijnst voor desktopgebruik, Debian (met alle backports en handmatig compileren van webservices) gebruik ik op alle servers.
  Wat betreft het laden: in welke browser is het? Indien het onder Linux is, kan ik dat gemakkelijk testen in VirtualBox. Als het Windows is wordt het wat moeilijker, dan zal ik m’n overbuurvrouw weer ff lief aan moeten kijken.. ๐Ÿ˜›


  Maak melding

 25. Ben ik wel deels met je eens Hans. En je ziet dus ook wel dat het overkill kan zijn als iemand voor huis- tuin- en keukengebruik een dure computer (welk systeem dan ook) aangesmeerd krijgt?

  Een vriend van me doet ook bijzonder veel met Linux. Wat ik daar altijd ontzettend interessant vind is รฉรฉn van zijn “verkooppunten”: “Standaard ben je binnen Linux geen administrator en executables doen het simpelweg niet, dus: GEEN virussen!” Echter, een Windows computer is ook dusdanig in te stellen dat de gebruikers niets kunnen installeren. Maar dan is Holland in nood. Weten we allemaal nog van de User Account Control in Vista? Alleen het moeten wegklikken van een waarschuwing (die er niet voor niets is!) zorgt dat mensen staan te steigeren!

  On topic: ik wil ook best IE op Windows voor je testen voor Weblog Zwolle. Heb ook nog twee Windows 7 machines ter beschikking; รฉรฉn met IE10 en de ander met IE9


  Maak melding

 26. @Bok001 dankjewel. Op http://www.mobilephoneemulator.com zie ik dat het in de Blackberry-simulator wel (correct?) wordt weergegeven. Is dat ook hoe jij het ziet op jouw Blackberry?

  @Plantje wat betreft overkill: voor iemand die krap bij kas zit en niet wil of kan lenen is de keuze inderdaad minder mogelijk. Maar voor langer termijn denken kan het vaak voordeliger zijn. Maar we zijn Hollanders he 8)
  Dankjewel voor je aanbod tot testen. Waardeer ik heel erg! ;D Ik ken dan wel http://browsershots.org/ maar dat is toch anders.


  Maak melding

 27. In linux kan je gerust admin zijn, echter doet admin niets zonder (in de gui) een wachtwoord in te voeren. In de terminal zal je bij een installatie of systeemverandering altijd het sudo-command (super user do) moeten geven. Er zit dus altijd nog een vangnet, ondanks dat je admin bent. Het UAC in Windows is nog steeds een draak. Je krijgt als admin alleen een pop up, de gemiddelde gebruiker kijkt er niet eens naar en drukt verder. Daarnaast zijn er wel virussen voor Linux, maar niet zoveel. Ook kunnen deze virussen weinig kwaad.


  Maak melding

 28. Je schiet maar wat mijn kant op Hans! Ik test wel ๐Ÿ™‚

  En @Bok001: UAC kun je ook gebruiken om het helemaal dicht te zetten voor de meeste gebruikers waardoor je enkel als administrator zaken kunt installeren.
  Ik overweeg sterk om bij mensen waarvoor ik een pc installeer of geadviseerd heb bij de aankoop het op die manier te doen. Dan moet ik altijd zelf even aanloggen om iets te installeren, maar weet ik in ieder geval wรกt ze installeren!


  Maak melding

 29. @Hans Nee, was het maar waar. Ik, nadat de pagina volledig geladen is, alles te zien, behalve de tekst en onderwerp. Het middelste vlak is totaal leeg.

  @Plantje Dan is UAC nog een draak en helpt niet. Als je het goed doet maak je รฉรฉn admin account en daar doe je alleen de admin handelingen op, de rest heeft een gebruikersaccount (dus ook degene die de admin handelingen uitvoert). De gebruikersaccounts kan je eventueel nog wat meer rechten geven via lokaal beveiligingsbeleid, maar je moet de balans zien te vinden wat een gebruiker wel en niet mag. Ook daarin is Linux wat makkelijk te configureren.


  Maak melding

 30. Sorry, dat bedoel ik eigenlijk ook: mensen die op mijn advies een pc aanschaffen krijgen geen admin rechten meer. Dat klinkt vreemd, maar is het niet. Als wanneer ze de boel om zeep geholpen hebben staan ze ook bij mij aan te kloppen. De รฉรฉn weet nog wel uit te brengen dat ie de boel verkl**t heeft en is me dankbaar als ik het weer vlot trek, maar de ander heeft letterlijk met een hamer op zijn systeem geslagen en verwijt Windows 8 en Asus van al de problemen die hij heeft.


  Maak melding

 31. Het vreemde is, dat als ze om advies vragen ze zichzelf noob noemen en aangeven volledig op je te vertrouwen omdat ze er toch niets vanaf weten.
  Als ze dan de hele boel vol met adware, malware, spyware en ronduit virussen hebben zitten kunnen ze je ineens uitleggen, dat dat Windows 8 maar een bagger systeem is!

  Maar goed… ik heb nu Hans zijn topic wel genoeg vol gespamd ๐Ÿ™‚


  Maak melding

 32. @Hans, ik zie geen beveiligingscode als ik me wil registreren (OSX, Chrome).

  Ik snap verder dat je een rustige sobere achtergrond wil maar die hoeft natuurlijk niet saai te zijn ๐Ÿ˜‰ De meeste pastelkleuren voldoen prima voor een achtergrond. Zelf zou ik eens proberen te experimenteren met blauw wat ook meteen aansluit op zwolle. Overigens zijn het de dunne diagonale lijnen die me storen.

  Ik wil best een mockup aanleveren als je dat wat lijkt.


  Maak melding

 33. @Robot opgelost, alles ging via HTTPS behalve de recaptcha. Ook dit moet nu via HTTPS gaan als het goed is, zou je eens kunnen testen? ๐Ÿ™‚
  Wat betreft de achtergrond: leef je uit, ik ben heel erg benieuwd en sta voor alles open! ๐Ÿ˜€


  Maak melding

 34. @Jasper2 Als je helder wilt hebben dan moet je het ook goed uitleggen. Steam is gratis, maar voor de spelen moet je betalen. Echter… spelen die je voor jouw Windows platform gekocht hebt en beschikbaar zijn voor Linux zijn gratis. En die 5 procent, daar zal je best gelijk in hebben, maar spelen die uitgebracht worden voor Linux Steam worden rap meer. En nu heb je het helder ๐Ÿ˜‰


  Maak melding

 35. @Japser niet om een discussie te beginnen, maar die suggestie heb ik nooit gegeven. Ik zei dat Linux+Steam gratis is, dat scheelt de kosten die je normaal hebt om Windows aan te kopen.


  Maak melding

 36. Maar ach…ik bekijk nogal wat nieuwsartikelen op gadget sites en zie daar ook dat de Windows gebruikers over het algemeen neergezet worden als 50+ digibeten die enkel Windows gebruiken omdat ze er niet over nadenken. Veel gebezigde uitspraken daar zijn:”Als je verstand van zaken hebt neem je een alternatief!”

  Mijn devies als 50+-er: Werk het naar tevredenheid? Zo ja? Afblijven!
  Ik ken te veel gebruikers die zich Linux of Apple hebben laten aanpraten en vervolgens in allerlei obscure shell’s hun favoriete Windows programma’s proberen te draaien met alle problemen van dien. En ik durf ze niet te vertellen dat als ze niets gedaan zouden hebben, ze veel beter af geweest waren.


  Maak melding

 37. Ah ja, ik zie het nu. Mijn excuus. Blijft staan dat ik daar maar een zeer klein percentage van de games beschikbaar heb en zeker niet bij launch.  Maak melding

Reageer