PvdA wil markt in Holtenbroek

Zwolle – De wijk Holtenbroek heeft tot het midden van de jaren ’80 een warenmarkt gehad op het Bachplein. Tot veler spijt is deze markt destijds verplaatst naar winkelplein De Dobbe in de AA-Landen: een aanwinst voor de AA-landen, een verlies voor Holtenbroek.

Een kleine rondgang door de wijk leert de PvdA dat er nog steeds behoefte is aan een wekelijkse warenmarkt in Holtenbroek. Gezien de economische en sociale functie en het effect van een warenmarkt, is dit ook een logische behoefte, vindt de PvdA. "Een warenmarkt zorgt voor extra werkgelegenheid, het is voor bewoners een plek om aankopen te doen, maar het is ook een plek om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken. Daarnaast verhoogt een warenmarkt de aantrekkelijkheid en het imago van een wijk". Daarom vraagt de PvdA het College van B&W om werk te maken van het realiseren van een warenmarkt in Holtenbroek.

Aan: College van B&W Zwolle

Van: PvdA Zwolle

Datum: 15 augustus 2014.

 

Betreft: Art. 45 vragen m.b.t. warenmarkt Holtenbroek.

 

De wijk Holtenbroek heeft tot het midden van de jaren ’80 een warenmarkt gehad op het Bachplein. Tot veler spijt is deze markt destijds verplaatst naar winkelplein De Dobbe in de AA-Landen: een aanwinst voor de AA-landen, een verlies voor Holtenbroek.

Een kleine rondgang door de wijk leert dat er nog steeds behoefte is aan een wekelijkse warenmarkt in Holtenbroek. 

Gezien de functie en het effect van een warenmarkt, is dit ook een logische behoefte.

 

Het is namlijk een bekend gegeven dat een aantrekkelijke warenmarkt zorgt voor positieve economische en sociale effecten in een wijk: het zorgt voor werkgelegenheid voor marktkooplieden en hun personeel, maar zorgt indirect ook voor extra omzet en werkgelegenheid bij omliggende winkels en horeca en is daarmee ook een inkomstenbron voor gemeenten.

 

Voor de bewoners van een wijk is het een extra voorziening, niet alleen om aankopen te doen, maar het is ook een plek om elkaar te ontmoeten, een praatje te maken, het verhoogt de aantrekkelijkheid en het imago van een wijk en kan zorgen voor extra werkgelegenheid (ruimte voor starters en klein ondernemerschap voor de inwoners van een wijk).

 

Een aantrekkelijke winkelomgeving zorgt er verder voor dat vastgoedeigenaren eerder bereid zijn om te investeren in diezelfde omgeving en daarmee wordt leegstand tegen gegaan.

 

Voor het bovenstaande is het wel nodig dat er sprake is van een aantrekkelijke en goed functionerende warenmarkt, die tevens ruimte biedt voor lokale of streekproducten, voor biologische producten en producten via duurzame teelt, kortom: een aanbod heeft dat aansluit bij de behoeften van de bevolkingsopbouw van een wijk en omliggende wijken. Een aanbod dat tevens aansluit bij dat wat een stad te bieden heeft, zoals lokale producten van De Vreugenhoeve, De Huppe, maar wellicht ook producten van de stadstuinders en de imker van de Klooienberg.

 

Een klein aantal bevraagde ondernemers heeft aangegeven wel oren te hebben naar een staanplaats op een weekmarkt in Holtenbroek, maar geeft daarbij tevens aan dat de ambulant handel moeilijke tijden kent. Het aantrekken van een veelheid aan ambulante handel zou daarom ondersteund kunnen worden door deze (startende) ondernemers bijvoorbeeld het eerste half jaar tegemoet te komen d.m.v. lagere markt- en stagelden en het ter plaatse aanbrengen van de noodzakelijke voorzieningen, zoals stroom. Op deze manier kan de start van een markt een zetje krijgen vanuit de gemeente, waarna de markt volledig op eigen benen kan staan.

 

Het bovenstaande brengt ons dan ook tot de volgende vragen:

 

 • Is het College bereid werk te maken van het realiseren van een weekmarkt in Holtenbroek en daartoe in gesprek te gaan met markthandelaren, winkeliers en bewoners (via de wijkvereniging)?

 

 • Is het College bereid om de noodzakelijke voorzieningen te treffen om een weekmarkt mogelijk te maken (b.v. op de parkeerplaats naast het winkelcentrum)?

 

 • Wat zijn de mogelijkheden om de markthandelaren (tijdelijk) zodanig te faciliteren, dat een markt in Holtenbroek ook voor hen aantrekkelijk en economisch haalbaar wordt?

 

 

Pvda Zwolle

 

Y. Ben Ali

Artikel delen:
Reacties 58
 1. Laat de PvdA zich eerst eens inspannen om de winkeliers te beschermen tegen overvallen en andere criminaliteit! En als dat geregeld is ,laat ze dan maar eens kijken of er weer een weekmarkt kan komen . Nu durft er geen marktkoopman te gaan staan met zijn handel.


  ⚠️ Meld

 2. Ik hoop als er wel een markt komt dat ze beter luisteren als destijds in Stadshagen ,wat nu na jaren pas een beetje begint te lopen .Zorg dar er een paar trekpleisters komen en geen biologisch gedoe want daar is in Holtenbroek te weinig vraag naar denk ik.


  ⚠️ Meld

 3. @gast: De overvallen zijn vaak ’s avonds. Ik neem aan dat de markt niet tot ’s avonds doorgaat.

  Verder vind ik het een goed initiatief. Ik kan me voorstellen dat er in de multiculturele wijk juist wel veel behoefte is aan een markt.


  ⚠️ Meld

 4. De PvdA heeft wel erg veel aandacht voor “de multiculturele wijk” Holtenbroek. Eerst al meent de PvdA dat een discussie over de kleur van Zwarte Piet juist in Holtenbroek moet worden gehouden, waarom in vredesnaam in Holtenbroek?
  En nu maakt de PvdA zich ook al druk over een markt in Holtenbroek, waarom in vredesnaam? Holtenbroek ligt vlak bij het centrum.
  Om er maar eens een veelgebruikte pvda term in te gooien: Dit riekt naar discriminatie.


  ⚠️ Meld

 5. Deze partij is geweldig in het oplaten van proefballonnetjes, maar structurele oplossingen van problematiek hoef je niet te verwachten. Het enige wat structureel bij de PvdA is, zijn de interne strubbelingen en de wijze waarop leden om de haverklap op uiterst NEGATIEVE wijze in de media komen – dieven, oplichters, fraudeurs en antisemitische denkbeelden. De A van arbeid staat tegenwoordig enkel nog voor hun eigen baantjescarrousel.


  ⚠️ Meld

 6. Staat al vaak een kaasboer.
  De snackwagen had al te weinig klanten.
  Ik zie een groenteboer ook niet veel zaken doen ivm. Lidl, Jumbo en Turkse winkel.
  Kijk naar de markt in AA-landen wat het wel goed doet :
  naast de kaas, bloemen (?), planten, kaarten, noten en handel in gebraden kip of zoiets.
  En wat maakt het uit welke partij aan de bel trekt voor een betere wijk ?


  ⚠️ Meld

 7. Lijkt mij logisch die pietendiscussie hier. Ik was aan het kijken laatst voor een huis in zuid en had een lichte cultuurshock: ik zag alleen maar witte mensen in het winkelcentrum. 8)

  Ben toch liever hier in holtenbroek. Lekker multiculti. En dus logisch dat hier die discussie zou kunnen worden gehouden. Ik waan me nog steeds soms op vakantie tussen al die mensen die andere talen spreken. :p

  En zo’n markt: dat lijkt me nog eens leuk: een multicultimarkt met alles erop en eraan. Al doe je die eens per maand. En dan met allerlei Nederlandse en Turkse en Marokkaanse en oosterse en ga zo maar door kraampjes.

  Ik ben voor:D:D:D


  ⚠️ Meld

 8. @holtenbroeker
  Ja hardstikke leuk die multiculti, maar je vergeet uit te leggen waarom die discussie in een multiculti wijk zou moeten plaatsvinden, gesteld dat er uberhaupt zo’ n discussie zou moeten plaatsvinden.
  Mijn stelling is dat blanke mensen net zo goed recht hebben om gehoord te mogen in een zwarte pieten discussie, dus het is een racistisch plan van de pvda om die discussie in Holtenbroek te gaan houden.
  Waarom niet op een centrale plek in het centrum van Zwolle.
  En om weer even on topic te komen: in het centrum heb je ook vaak markt, ook vrij toegankelijk voor Holtebroekers.  ⚠️ Meld

 9. Ik zei niet zou moeten. Ik zei zou kunnen.
  En het mag ook elders, maar hier kan ook prima.
  Maar ik zag dat er een compleet topic is elders. Dus ik zal daar eens lezen.

  Waarom zou je het niet willen: zo’n markt hier?
  Ook al kan je ook naar de stad.
  Ik vind het wel gezellig.
  Het wordt steeds leuker: ons winkelcentrum (was eerst echt saai).
  Je kan nu ook een kopje koffie drinken of lunchen.
  Er wonen hier zó veel mensen. Waarom zou je daar niet meer voor doen dan er nu is? I.p.v. dat we naar stadshagen, de AAlanden of de stad fietsen.


  ⚠️ Meld

 10. Ach ja, de achterban van de PvdA zit nu eenmaal in holtenbroek, de eigenlijke achterban, de arbeiders zitten allang niet meer bij de PvdA.


  ⚠️ Meld

 11. de markt van de AA-landen is dicht bij Holtenbroek, zorg eerst even dat die wat groter wordt voor dat er een markt in Holtenbroek komt, maak het aantrekkelijk voor kooplui om op die markt te komen staan:D:D:D


  ⚠️ Meld

 12. Markt in Holtenbroek? Ja graag! Graag multicultureel, dat onderscheidt onze prachtige wijk van de andere en ook heel graag biologisch want waarom zou er hier minder vraag naar zijn dan elders? Omdat het een “achterstandswijk” is? Allemaal vooroordelen en zo wordt het Holtenbronx-imago in stand gehouden.
  Overal is criminaliteit helaas maar als het in Holtenbroek is wordt er een vergrootglas opgezet.
  En of-topic: Ik denk oprecht dat Zwart Piet hier veel aanhangers heeft bij alle 46 nationaliteiten.


  ⚠️ Meld

 13. kleine kanttekening bij de stelling: “…maar zorgt ook voor extra omzet en werkgelegenheid bij omliggende winkels en horeca en is daarmee ook een inkomstenbron voor gemeenten”

  Vallen dan bij de andere markten dan vast omzet en inkomsten weg bij andere markten? De gezinsinkomens nemen volgens mij niet toe, dus je verschuift omzet en inkomsten. Daarmee is het een keuze en niet het argument.


  ⚠️ Meld

 14. Typisch PvdA. Wegkijken, wegmoffelen. Ook al organiseer je een wekelijkse sit-in, een braderie, een kermis en een concert de criminaliteit zal er niet om dalen. De gedachte dat de wereld maakbaar is ‘als wij lief zijn voor hen, zullen ze lief zijn voor ons’ hoort in de linkse jaren 70 thuis. PvdA? NEE! >:(


  ⚠️ Meld

 15. … een wekelijkse sit-in, een braderie, een kermis en een concert…

  Het ging toch alleen om een markt?

  … de criminaliteit zal er niet om dalen.

  Ah, je bent een deskundige.


  ⚠️ Meld

 16. Goed idee lijkt me, de argumenten van Y. Ben Ali
  lezende en de berichten van holtenbroeker en Ilona.
  En waarom niet?
  lezende “Omdat er belangrijkere problemen zijn. Daarom.”
  Wel ja, er zijn altijd belangrijkere problemen.
  Die gedachtengang is een doodlopende weg.

  Ik las ook “En of-topic: Ik denk oprecht dat Zwart Piet
  hier veel aanhangers heeft bij alle 46 nationaliteiten. ”
  Doet me bedenken dat mijn bezwaren wellicht onterecht zijn.  ⚠️ Meld

 17. Nee hoor. De enige doodlopende weg is die van de belangrijkere problemen. De Pvda kan ook roepen dat ze elke inwoner van Zwolle gratis geld willen geven. Kunnen we wel allemaal toejuichen, maar het is pure afleiding van de belangrijke zaken. Er kunnen vast nog wel wat schapen erbij bij de wijkboerderij.


  ⚠️ Meld

 18. Jij kunt zelf geen
  voorbeelden van Zwolse (structurele)
  problematiek bedenken die zwaarder
  weegt dan een proefballonnetje
  voor een markt?


  ⚠️ Meld

 19. De pvda is de weg kwijt, een proefballonnetje dat we niet moeten vergeten is de pvda discussie over de kleir van Zwarte Piet. Natuurlijk gehouden in het laatste pvda bolwerk, de multiculturele wijk Holtebroek.
  O ja ik herinner me opeens dat ik vanavond nog even naar het andere multiculturele programma Opsporing Verzocht moet kijken. Een van de weinige programma’s die niet discrimineert zoals de pvda, maar iedereen gelijk behandelt.


  ⚠️ Meld

 20. Hoi JoopdeSloper, nee inderdaad niet.
  De ufo was erg, en ’t brugje ook.
  Maar dat staat allemaal niet in verhouding
  tot zo’n mooi idee om een markt te maken.
  Praat me bij hopelijk?  ⚠️ Meld

 21. Ik heb die UFO helpen realiseren, Hans. En met de brug zelf heb ik ook geen problemen, wel de manier waarop die is gerealiseerd. Maar als jij denkt dat dat de ergste problemen binnen Zwolle zijn, leef je wel in een heel erg beschermde bubbel. Zaken als bijvoorbeeld armoede en woningnood zijn blijkbaar hele vreemde begrippen.


  ⚠️ Meld

 22. @Joop,
  Dank voor de toelichting.
  Zaken als armoede en woningnood,
  zijn mij wel bekend natuurlijk.
  Dat zijn zaken die ook wat mij betreft
  met voortvarendheid verbeterd moeten worden.
  Vraagt om koers, strategie, visie, zulke dingen.
  Terwijl gewoon een mooie markt maken heel
  praktisch kan, zonder alteveel vergaderingen
  enzo. Ben ’t wel met je eens dat je dat aan
  de orde stelt. Laat je wat mij betreft ook niet
  verhinderen om gewoon mee te gaan met het
  idee van het laag hangende fruit te plukken
  waar ’t maar kan.
  Makkelijk te doen, Mooi plan, gelijk doen.
  Eens?  ⚠️ Meld

 23. @Hans Ik zie niet zoveel toegevoegde waarde in een markt in Holtenbroek. De winkels in het winkelcentrum bieden al veel diversiteit. En op 5 minuten fietsafstand kun je de markt in de AA-landen, in het centrum of in Stadshagen bereiken. Beetje beweging, goed voor de gezondheid. Pluk geen onrijp fruit, pluk liever de dag.

  Probleem van de PvdA is dat ze steeds met van die randzaken bezig zijn: nu dit over de markt en een stadsgesprek over Zwarte Piet, een fietstocht langs de IJssel organiseren, druk maken over zwerfafval in Stadshagen, en ga zo maar door. Dat soort dingen moet je je druk over maken in tijden dat het goed met een stad gaat, niet als er veel meer nijpende problemen zijn.


  ⚠️ Meld

 24. Inderdaad Bernard, valt mij ook keer op keer op. Ze moeten dit, ze moeten dat, maar ondertussen zitten ZE [/b] zelf vastgeplakt op de bank!


  ⚠️ Meld

 25. @Bernard Ja, laten we blij zijn dat ze in ieder geval iets doen. Zo zal jouw werkgever vast ook denken. “Het maakt niet uit als hij zijn belangrijkste taken niet vervult, hij is er. Het gaat om de gedachte.”

  @Zwollenaarsback Ja, ZE moeten ons dienen. Het zijn volksvertegenwoordigers. ZE zitten er voor ONS. En trouwens, waar zit jij op als je hier je tijd zit te verdoen met reageren? De pot verwijt de ketel dat ‘ie zwart ziet.


  ⚠️ Meld

 26. @de sloper Op mijn bureaustoel waar vanaf ik een bedrijf run en meerdere mensen aan het werk houd. Gelukkig tussendoor ook nog tijd om de wereld te verbeteren… Gezien je naam verwacht ik niet veel positiefs en opbouwend van jouw kant…


  ⚠️ Meld

 27. Wie zegt er dat de PvdA alleen hier mee bezig is? Dit is toevallig zeer zichtbaar, betekend dat dat ze nergens anders mee bezig zijn? Nee natuurlijk niet. Een partij kan prima multitasken.


  ⚠️ Meld

 28. Ja de pvda is ook al bezig met de kleur van Zwarte Piet, en het voorbereiden van een populistische gespreksavond, geheel toevallig hebben ze hier Holtenbroek voor uitgekozen, gewoon omdat hier zo lekker veel Zwarte Piet haters zitten. Die bovendien ook nog vaak pvda stemmen, als het niet zo erg regent zoals vandaag tenminste.
  De pvda is een enge partij geworden die bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet.
  Misschien is het beste maar dat de pvda apatisch achterover gaat zitten, des te beter voor Zwolle.


  ⚠️ Meld

 29. Ik had al bedacht dat iemand daarmee zou komen, maar had de hoop dat niemand zo flauw zou zijn. Goed ze doen meer dingen dan de markt en de Zwarte Piet discussie.


  ⚠️ Meld

 30. Je bent geniaal Japser dat je dat al voorzien had, ronduit geniaal. 😀
  .
  Maar wat doet de pvda nog meer dan, en belangrijker: moet Zwolle daar blij mee zijn?


  ⚠️ Meld

 31. Goed, omdat sommigen google nog niet hebben gevonden:

  https://zwolle.pvda.nl/standpunten/
  https://zwolle.pvda.nl/nieuws/

  Of Zwolle daar blij mee is, is te zien in hoeveel mensen er gestemd is op de PVDA bij de laatste verkiezingen.
  Volgens deze pagina, is dat 14,6%, oftewel ongeveer een zesde van de bevolking. Niet slecht lijkt me :

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/uitslagen-gemeenteraadsverkiezingen-zwolle-1.4274785

  (disclaimer, ik ben d66 stemmer :))


  ⚠️ Meld

 32. Bedankt Bernard jouw link doet het tenminste, verder is het aantal mensen dat blij is met de pvda ook in Zwolle sterk afgenomen.
  Of het stemmentrekken in Holtebroek deze daling kan opvangen is nog maar de vraag, de tijd zal het leren, en het recht zal zijn loop hebben…


  ⚠️ Meld

 33. Wel off- topic hoor, maar georganiseerd door de PVDA, ik vroeg mij af hoe het afgelopen is met de Pieten-discussie gisteravond. Nog iemand heen geweest toevallig? Het zal vast een “heerlijk avondje” zijn geweest.


  ⚠️ Meld

 34. @Rob de Jong geen idee waarom er niet automatisch links van zijn gemaakt, maar je kan de tekst selecteren, kopiëren en plakken. Als je echt wil.

  Dat het is afgenomen is gewoon een uit de lucht gegrepen aanname. We zullen het zien bij de volgende gemeenteverkiezingen hoeveel houdt je aanname snijdt. We kunnen er nu echter helemaal niks mee (met je aanname).


  ⚠️ Meld

 35. Ik las vanmiddag even snel in de stentor dat het ging zoals verwacht.
  In Holtenbroek zijn een man of 50 op komen dagen, die veelal geemotioneerd waren en boos, en de slavernij van vroeger erbij haalden.
  Kortom het was een gezellig populistisch pvda avondje. 😀


  ⚠️ Meld

 36. Nee ik ook niet. Die hadden ze in mijn verleden al lang niet meer. Ver ver voor mijn tijd 8) . zo hé wel een mannetje of vijftig poeh poeh. Zal de PVDA blij mee zijn met zo’n grote opkomst, en dat nog wel in Holtenbroek. Daar gaan ze vast een representatief rapport over maken over deze bijeenkomst.


  ⚠️ Meld

 37. @Zwollenaarsback Als je dan wat minder tijd hier verdoet, en wat harder aan je bedrijf werkt, kun je misschien nog wat meer mensen aan het werk helpen. Kun je jezelf nog een extra schouderklopje geven. Voor de rest niet teveel nadenken, verbanden leggen is niet echt je sterkste punt.


  ⚠️ Meld

 38. @Joop,
  Je ziet niet zoveel toegevoegde waarde in een markt in
  Holtenbroek las ik. Ik vind de argumentatie bij het
  voorstel nogal overtuigend, komt omdat ik vatbaar ben
  voor zulke argumenten, geef ik toe.
  Vooral lezende: “Op deze manier kan de start van een markt
  een zetje krijgen vanuit de gemeente,
  waarna de markt volledig op eigen benen kan staan. ”
  Moet dan wel ook echt zo zijn dat ’t op eigen benen
  kan staan na ’t zetje, is mijn kanttekening.

  En ja, “Probleem van de PvdA is dat ze steeds …” schreef je.
  Over dat argument puzzelend vraag ik me af;
  wijs je ’t idee af om de inhoud? Of om waar ’t vandaan komt?
  Stel dat ’t inhoudelijk een goed idee is, zou je ’t dan
  alleen maar afwijzen om waar ’t vandaan komt?  ⚠️ Meld

 39. @Hans Ik begon aan deze discussie zonder een oordeel over de markt zelf. Mijn punt was en is dat deze politieke partij zich eens wat meer moet bezighouden met echte problematiek die ook meer past bij hun gedachtegoed. Jij hebt me gevraagd wat ik vind van het idee van een markt an sich. Ik heb je daarop een duidelijk antwoord gekregen. Nu komt er weer de vraag of ik de markt afwijs op basis van degene die het idee aandraagt… Nee dus.

  En tegen een inhoudelijk goed idee zijn, zou nogal dom en bekrompen zijn. Alleen aan wie is het om te bepalen wat een inhoudelijk goed idee is? Dat zijn slechts waardeoordelen, net zoals jouw en mijn mening.


  ⚠️ Meld

 40. @Rob de Jong omdat ik er even vanuit ga dat ik niet de enige ben die de verkiezingsuitslag in 2018 gaat bekijken… Maar goed, dat zal wel niet, want ik zeg het, en dan zal het wel automatisch niet kloppen.


  ⚠️ Meld

 41. @Japser
  Niet doen gewoon in de ik-vorm gaan spreken: vind ik.
  Wanneer de nieuwe verkiezingen zijn is afwachten, als je Maurice de Hond mag geloven is er nog maar een fractie vd mensen die op de pvda zou gáan stemmen.
  Je laatste zin klopt wel weer vind ik.;)


  ⚠️ Meld

 42. Tuurlijk moet die markt er komen. Gaat ten koste van de markt in de A-landen. Jammer dan. Ik vind een markt meer passen in Holtenbroek dan in de A-landen. Levert vast meer klandizie en gezelligheid op.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.