Zwollenaren genomineerd voor Cultuurprijzen

Zwolle – De genomineerden voor de Cultuurprijs en de Talentprijs Overijssel 2014 zijn bekend. Ilse DeLange, Carl Wittrock en Ralph Keuning komen in aanmerking voor de Cultuurprijs. En als kanshebbers voor de Talentprijs koos de jury voor Bertolf, Typhoon en Martijn Holtslag (Knarsetand).

Deze prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel (PBC), RTV Oost, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia (OverUit) en worden op donderdag 18 september voor het eerst uitgereikt tijdens een culturele avond in het Wilminktheater in Enschede. Een speciale jury heeft de genomineerden geselecteerd uit een lange lijst van kandidaten. De jury heeft een belangrijke stem bij het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars. Maar ook de mening van de inwoners van Overijssel telt. Vanaf vandaag kunnen zij via de website www.cultuurprijsoverijssel.nl hun stem uitbrengen. Onder de stemmers worden 300 kaarten verloot voor de feestelijke avond op 18 september in het Wilminktheater in Enschede.

De nominaties

De jury heeft de volgende drie nominaties gekozen voor de Cultuurprijs op basis van hun prestaties in het cultuurseizoen 2013 – 2014:

 Ilse DeLange, werd samen met Waylon, als The Common Linnets, tweede tijdens het Eurovisie Songfestival dit jaar;

 Carl Wittrock, dirigent en componist uit Goor, kreeg hij het eervolle verzoek om een ouverture te componeren, ter ere van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en ontving dit jaar een Koninklijke onderscheiding;

 Ralph Keuning, sinds 2007 directeur van Museum de Fundatie in Heino en Zwolle, deze laatste is na een grote verbouwing in 2013 heropend. Het vernieuwde museum trok een recordaantal van 220.000 bezoekers.

De nominaties voor de Talentprijs bestaan uit de volgende drie personen, zij voldoen aan het criterium ‘jong talent dat in het cultuurseizoen 2013-2014 een bijzondere prestatie heeft geleverd’:

 Bertolf, Nederlandse singer-songwriter, is het afgelopen jaar op tournee geweest met Her Majesty met ‘Back to Abbey Road’ en bracht een debuutalbum uit met zijn nieuwe band Color Reporters;

 Martijn Holtslag, het kloppend hart van de tienkoppige band Knarsetand, was in januari afsluiter op Noorderslagfestival, in Groningen en dit voorjaar bracht hij met Knarsetand zijn debuutalbum uit: My Escape, waarvoor hij lovende recensies kreeg.

 Typhoon, deze rapper was bij 200 jaar Koninkrijk met zijn eigen rap over slavernij. Aanjager van provinciaal project ‘Hardkoor Mannenkoor’ en bracht net voor de zomer zijn veelgeprezen album Lobi da basi uit.

De jury

De jury voor de Cultuurprijs Overijssel 2014 bestaat uit commissaris van de Koning Ank Bijleveld – Schouten, Jan Willem de Vriend (dirigent van het Nederlands Symfonieorkest), Nelleke Vedelaar (voormalig cultuurwethouder van de gemeente Zwolle) en Alex Kühne (directeur van de Deventer Schouwburg).

Stem mee!

Nu de jury de nominaties bekend heeft gemaakt, kan ook het publiek aan het werk. Zij kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen via de website www.cultuurprijsoverijssel.nl. Onder de stemmers worden 300 kaarten verloot voor de eerste uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel nieuwe stijl op donderdag 18 september 2014 in het Wilminktheater in Enschede. Stemmen is mogelijk tot 15 september 2014.

Nieuwe samenwerking, nieuwe stijl

Het Prins Bernhard Cultuur Fonds Overijssel en de Overijsselse media, RTV Oost, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia hebben samen de handen ineen geslagen en het initiatief genomen voor de Cultuurprijs Overijssel 2014. Op donderdag 18 september vanaf 20.00 uur wordt de Cultuurprijs nieuwe stijl voor het eerst uitgereikt, tijdens een speciale avond in het Wilminktheater. Het unieke van samenwerking is dat er een nieuw breed gedragen cultureel initiatief is ontstaan met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Cultuur (ver)bindt, creëert trots en is mede bepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel. Naast de Cultuurprijs Overijssel wordt er ook jaarlijks een stimuleringsprijs voor cultureel talent uitgereikt. 

Artikel delen:

Reageer