Druk in Zwolle door supporters en studenten

Zwolle – Het is druk in de binnenstad van Zwolle. Daar zijn deze week de Bruisweken begonen en donderdag vertoeven enkele honderden Tsjechische supporters in het centrum van de stad.

21-08-2014_contrast_tussen_zwolse_studenten_en_praag_suppoters_in_zwolse_binnenstad_03.jpg 

De studenten trekken door de binnenstad van Zwolle voor hun introductieweek voor het HBO en MBO onderwijs. Ze bezoeken met grote groepen tal van hotspots in de stad als theater Odeomn en poppodium Hedon. Tsjechische supporters zijn in Zwolle voor het duel in de Europa League tussen PEC Zwolle – Sparta Praag. Voor de begeleiding van de buitenlandse fans is er veel politie op de been, waaronder de Bereden Politie. Dat levert veel bekijks op. De sfeer in de stad is prima. Het kan zijn dat een Tsjechische fan ineens zijn broek naar beneden trekt (zie de foto met balkje), maar verder verloopt de bijzondere dag voor Zwolle toch uitstekend. De politie waarschuwt ervoor dat er op de terrassen niet uit glas gedronken mag worden. Ook mogen er op straat geen alcoholische dranken genuttigd worden. De Mobiele eenheid van de politie is al vanaf 11.00 uur paraat voor het begeleiden van de supporters. Rond 17.45 uur had de politie de Grote Markt voor iedereen afgesloten om de beide supportersgroepen uit elkaar te halen, dit verliep op wat gemopper na zonder aanhoudingen. Tegen 18.10 uur gaf de politie de Grote Markt weer vrij waarna tegen 18.15 uur de omsingelde Praag supporters, onder politiebegeleiding met een stadsbus naar het stadion werden vervoerd. De politie sprak van een goede sfeer zonder aanhoudingen.

21-08-2014_contrast_tussen_zwolse_studenten_en_praag_suppoters_in_zwolse_binnenstad_05.jpg  

21-08-2014_contrast_tussen_zwolse_studenten_en_praag_suppoters_in_zwolse_binnenstad_01.jpg

21-08-2014_contrast_tussen_zwolse_studenten_en_praag_suppoters_in_zwolse_binnenstad_04.jpg

Via Lees verder meer foto’s… 

21-08-2014_contrast_tussen_zwolse_studenten_en_praag_suppoters_in_zwolse_binnenstad_02.jpg
 
21-08-2014_praag_supporters_voetballen_op_het_bethlehemkerkplein_01.jpg 
De harde kern van Sparta Praag voetbalt op het Bethlehemkerplein
 
21-08-2014_praag01.jpg 
 
  21-08-2014_praag02.jpg   
Artikel delen:
Reacties 50
 1. Ruim 60/70 politie busjes, 44 paarden en 11 honden.
  Deze aantallen zijn gelijkwaardig aan wat Rotterdam besteede
  aan de bekerfinale/ of wat Arnhem gebruikte tijdens het EK.
  Aanleiding zijn niet de signalen van de supporters,
  of het gedrag van de supporters vanuit het verleden.
  Maar de nerveuze politieagenten. Politie ontvangt namelijk een (voetbal)budget
  gebaseerd is op wat ze uitgeven. Hoe meer zij uitgeven hoe
  meer budget wat weer meer werkgelegenheid voor de mannen in blauw betekend.
  Dit kan je vergelijken met het leger die verschieten expres hun munitie tijdens oefeningen
  zodat zij het budget kunnen verantwoorden.. Juist de politie in Zwolle heeft naast bovengenoemde reden geen enkele aanleiding zo extreem aanwezig te zijn rondom wedstrijden.
  EL lijkt een excuus voor de politie om zo overdreven aanwezig te zijn.
  Ik liep net door de stad en zag meer politie dan supporters. Het filmpje waarin
  je ziet dat 50 politieagenten 23 supporters begeleiden die niets verkeerds gedaan hebben is gewoon triest en pure geldverspilling.

  Dat gezegd hebbende veel plezier een ieder! Ik hoop dat de niet voetbal liefhebbers niet de sport op het politie misbruik aankijken.  Maak melding

 2. Precies, een beetje heel erg overdreven lijkt het allemaal wel.
  Zolang ze de sfeer maar niet verpesten en onnodig dingen gaan zoeken dan komt het vast goed vandaag.


  Maak melding

 3. Knappe jongen die vanaf de Harmonie op het Grote Kerkplein kan kijken. Denk dat Slinger de Grote Markt bedoelt. De laatste foto is het Grote Kerkplein vanaf de hoek van de kerk bij de fontein.


  Maak melding

 4. Is het vanavond ook op tv te bewonderen? Dus op een gewone gratis zender?
  .
  Ps. Dat tjechische meisje met dat blikje tussen haar benen heeft last van penisnijd lijkt het. Maar misschien is er een zwolse journalist die het haar wil vragen.


  Maak melding

 5. Helaas voor de mensen zonder kaartje en/of FOX, RTL 7 geeft de voorkeur aan: FC Zorya Luhansk – Feyenoord 19:18 – 22:00.

  /me mompelt iets over jan met de korte achternaam punt com


  Maak melding

 6. ach, better be safe than sorry…. je kunt beter met een paar agenten teveel lopen en dan achteraf moeten zeggen hadden we het maar anders gedaan… 😛


  Maak melding

 7. @ Rob, Jasper heeft gelijk RTL 7 heeft voor Feyenoord gekozen. waardeloos>:( programma duurt tot 22.00 uur, dus misschien zenden ze een samenvatting uit. En ja er kunnen diverse redenen zijn waarom ze dat doet ha ha. Het viel mij gewoon op.


  Maak melding

 8. @Rob, hij heeft altijd gelijk hoor, en als ie geen gelijk heeft dan heeft Japser nog gelijk. In zijn ogen dan. Ik hoop trouwens dat het een mooi feestje word en wens Pec Zwolle veel succes en de supporters een mooi feestje toe.


  Maak melding

 9. Lekker op het terras bij de Belg met errruggg fijne studentes 8), prima voetbalsfeertje in onze mooie stad! De nul houden vanavond en er is een hele hoop mogelijk volgende week!

  Voor de harmonie wordt je belastinggeld trouwens uitgekeerd in kleinkunst en openluchttheater. (1312!)


  Maak melding

 10. Ik geef een opmerking over dat er vanavond geen uitzending is op RTL7 van de wedstrijd, en een aantal heren (m/v) neemt dat in ontvangst door ‘grappige’ opmerkingen te maken. Als dat de reactie is, dan hou ik wel op met goed bedoelde tips.


  Maak melding

 11. @ WimG , dank. Die politie macht zag ik vanmorgen ook al , maar ja het is voor het eerst dat PEC Europees voetbal speelt. Dus geen ervaring daar mee in deze stad. Zekere voor het onzekere dus. PEC gaat vast weer stunten, en ik hoop dat “we” nog heel veel Europese clubs mogen ontvangen hier in deze mooie gastvrije stad.


  Maak melding

 12. Er was een groep van ongeveer 20 harde kernsupporters op de Grote Markt. Van deze groep was bekend dat ze veel trammelant konden veroorzaken (paar jaar geleden in Rotterdam nog). Er was ook politie uit Praag bij. Ze waren totaal omsingeld en zijn met een bus naar het stadion gebracht.

  Voor de rest was het gewoon leuk in de stad en ook rond het stadion. De supporters van beide clubs liepen gewoon door elkaar en het was, zoals het hoort, gewoon gemoedelijk.


  Maak melding

 13. Eens een keer wat anders dan het aantal aanhoudingen op 3 dagen Lowlands dat het aantal aanhoudingen op een voetbalseizoen jaar na jaar, keer op keer moeiteloos overtrefd. Fuck de beeldvorming. Voetballiefhebbers zijn gewone en goede mensen.


  Maak melding

 14. @veldwachter. Inderdaad. Komt door de sociale cohesie en verschillende culturen die dit onmogelijk maken. Althans, volgens verschillende rapporten.

  Mooi dat het allemaal zo kan.

  Overigens was het niet mijn bedoeling om een link te plaatsen met een virus / trojaans paard natuurlijk. Ik heb de virusscanners geupdate en aanstaan en na de wedstrijd nog even gescand. Geen berichten van trojaans paard gehad.

  En wij, de burgers betalen de politiemacht voor deze wedstrijd. Daar zouden ze wel wat aan moeten doen.


  Maak melding

 15. @ElRey, ach dat aantal aanhoudingen op Lowlands zou er ook zijn, als ze iedereen gaan fouilleren in voetbalstadion :). De aanhoudingen zijn allemaal bij de ingang van LL gedaan en heeft niets met trammelant of ruzie te maken.


  Maak melding

Reageer