Provincie wil massaslachting onder dieren

Zwolle – In het Faunabeheerplan 2014-2019 dat ter inzage lag bij de Provincie Overijssel, wordt voorgesteld tienduizenden dieren af te schieten ook in beschermde Natura 2000 gebieden. Het gaat onder andere om vossen, spreeuwen, kraaien, meerkoeten, knobbelzwanen, ganzen, wilde eenden en reeën. Voor ganzen is de doelstelling ze te reduceren tot het schadeniveau van 2005. Dit kan betekenen dat er alleen al ruim 60.000 ganzen worden afgeschoten.

Dit plan is een vrijbrief voor de jacht, alternatieven worden niet in het plan meegenomen. De ganzenpopulaties nemen ieder jaar toe, dit is een neveneffect van de bio-industrie. In Nederland wordt steeds intensiever gras en mais verbouwd, waar ganzen op af komen. De Partij voor de Dieren Overijssel is van mening dat de intensieve veehouderij sterk moet inkrimpen om zo de ganzenoverlast te beperken. Afschieten van al deze dieren is zinloos en gaat niet werken om de populaties te verkleinen. Afschot leidt immers alleen maar tot nieuwe aanwas van dieren.

Het massaal afschieten van dieren om problemen op te lossen is zeer dieronvriendelijk en getuigt niet van een duurzame visie. Bejaging heeft bovendien een sterk verstorend effect op inheemse diersoorten. Er moet eindelijk serieus werk worden gemaakt van onderzoek naar andere effectieve, diervriendelijke methodes in plaats van te kiezen voor afschot. In plannen rondom natuurontwikkelingsprojecten moeten maatregelen worden opgenomen om stukken natuur te creëren die geschikt zijn voor ganzen, zodat ze daar naartoe verjaagd kunnen worden.

De Partij voor de Dieren Overijssel spreekt zich uit tegen het voorliggende afschotprogramma en zal op woensdag 27 augustus inspreken tijdens de Commissievergadering.

Artikel delen:
Reacties 40
 1. Nou degene die dit heeft geschreven heeft echt geen idee hoe het er werkelijk aan toe gaat.

  De partij voor de dieren laat zich weer eens van zijn populistische kant zien.

  Ik hoop dat dit niet de mening is van het weblog en dat er duidelijk bij vermeld wordt dat dit de reactie is van de PvdD.


  Maak melding

 2. Helemaal eens met jojo.

  En inhoudelijk is er ook nog wel wat op de tekst aan te merken. Hoezo wordt steeds intensiever gras en mais verbouwd? De totale oppervlakte aan gras- en maïsland wordt ieder jaar kleiner. En ganzen verjagen naar geschikte natuurgebieden….. Wat moet ik mij hierbij voorstellen? Lijkt mij een niet uitvoerbaar plan.

  Er zijn nu veel te veel ganzen omdat de afgelopen jaren verzuimd is om de omvang van de populatie in de hand te houden.


  Maak melding

 3. @Willeke En als je die vossen nou eens niet afschiet? Dan regelen die het wel.

  @jojo Mijn eerste reactie was inderdaad ook “Wat een suggestieve kop”. Maar toen ik het bericht las moest ik erkennen dat de vlag de lading wel dekte.

  @wh1981 jij schreef

  Ik hoop dat dit niet de mening is van het weblog en dat er duidelijk bij vermeld wordt dat dit de reactie is van de PvdD.

  Dat staat in het bericht.


  Maak melding

 4. Het gaat onder andere om vossen, spreeuwen, kraaien, meerkoeten, knobbelzwanen, ganzen, wilde eenden en reeën.

  Jammer voor de VVD dat de meeuwen niet in het lijstje staan.

  Het verbaast me echt dat een provincie die op energiegebied zo goed bezig is het met faunabeheer zo laat liggen. Dag en nacht verschil.


  Maak melding

 5. Het bericht doet inderdaad nogal wreed aan, vind ik ook.
  Aan de andere kant, hoe dan wel een soort van ethisch
  verantwoord natuurbeheer zou moeten heb ik geen idee over.
  In de film ‘de nieuwe wildernis’ zag je bijvoorbeeld een
  paard met een bevroren been een langzame dood sterven.
  Dan denk ik; film ’t niet maar pak je jachtgeweer.
  En ganzen en eenden en reeën kunnen rechtstreeks naar
  de poelier toch? Spreeuwen en meerkoeten misschien ook wel.  Maak melding

 6. De info op foodlog over gans lezende krijg
  ik de indruk dat ’t bereiden daarvan wat
  meer tijd kennis en kunde vergt, dan ‘t
  frituren van een portie sprinkhanen.
  Jonnie Boer zou er vast wel raad mee weten.  Maak melding

 7. Rot dat het moet gebeuren, maar als het netjes gaat geen problemen mee. Ganzenvlees zou dan wel echt biologisch zijn, al we het konden kopen. Ze hebben dan vast een goed leven gehad, beter dan menig koe en varken.


  Maak melding

 8. Dat openend in een nieuw tabblad
  krijg ik “404 – File or directory not found.

  The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.”

  Heel Zwolle gaat naar die site wellicht, kan de druk niet
  aan 🙂

  Wat je schrijft,doet me bedenken, is ’t leuker voor
  een gans om door een vos langzaam in een
  martelend proces vossenvoer te zijn?

  Die vossen hebben geen besef van de rechten
  van de ganzen.  Maak melding

 9. Eens met @bernard. Zet wat mij betreft ook gelijk wat arenden uit, dat is weer de natuurlijke vijand van de vos. Misschien wat wolven erbij. Laat de natuur het oplossen.


  Maak melding

 10. Overal waar de mens denkt in te moeten grijpen in de natuur wordt het alleen maar erger.

  Veel mensen hebben echt geen benul van Flora- en Faunabeheer en doen maar wat omdat het interessant lijkt. Kunnen ze zichzelf flink op de borst slaan.

  De enigen die er de dupe van zijn, zijn de dieren.

  Die krijgen idd. steeds minder leefruimte door de oprukkende mensen.
  Is het gek, dat wanneer je als mens in dit leefgebied komt, je er “overlast” van krijgt?


  Maak melding

 11. Maar ik ben bang dat de vos niet alleen bedreigend is voor ganzen. Mensen willen bijvoorbeeld ook graag hun zorgvuldig opgebouwde kippenbestand intakt houden. Een vos kent meerdere smaken.


  Maak melding

 12. Voor wolven is geen ruimte in Nederland. Daarvoor is het hier al veel te druk!

  Waarom staat de aalscholver niet op deze lijst? We kunnen beroepsvissers wel alleen de schuld blijven geven van het leger raken van de wateren, maar die exoten zijn ook een belangrijke oorzaak!


  Maak melding

 13. Vanochtend om half zeven zag ik de jagers al rondlopen bij Wijthmen. Knalden er lustig op los. De discussie vindt plaats, het afslachten is gewoon al begonnen.


  Maak melding

 14. Je hebt jagen en je hebt jagen Bernard. Eén specifiek voorbeeld van hoe het niet moet is natuurlijk altijd wel te vinden! Dat weet jij ook goed 😉

  Ik ben opgegroeid met jagen en dan kijk je er anders tegenaan. Zelf doe ik het niet, maar ik weet wel wat het is.


  Maak melding

 15. Ik kwam die link gisteren al tegen. Vond het toen niet gepast om te plaatsen. Maar nu als reactie op RD vond ik hem wel kunnen.
  Maar je hebt gelijk Plantje. Hij lijkt bij het onderwerp te horen, maar doet het niet.


  Maak melding

 16. Jagen lost het probleem niet op. Dat zul je steeds opnieuw moeten doen. Als je er voor zorgt dat er niks te vreten is en dat ze hun jongen niet groot kunnen brengen heb je het echt opgelost. Wat de mogelijkheden zijn om dat te verwezenlijken weet ik overigens niet. Ik ben ook maar een stadsmens.


  Maak melding

 17. wij staan op camping de Agnietenberg,wij horen de hele week al geknal om ons heen.en gezien de vele ganzen die ik in onze omgeving zie is het mijns inzien ook wel nodig dat er wat afgeschoten worden!!


  Maak melding

 18. “zijn werk”

  Maar dat is ook niet wat ik bedoel. Wolven hebben veel meer bewegingsruimte nodig. Letterlijk ruimte dus. Maar hier is alles volgebouwd.

  Die figuurlijke ruimte is er wel


  Maak melding

 19. Er is nog zat ruimte en ze stoppen niet bij de grens . Bij meppen zijn ze ook al gezien . Vreten mooi de teveel aan andere dieren op . 😀


  Maak melding

 20. Is wel een soort van natuurlijk evenwicht.
  Wild genoeg en jagers genoeg.
  Een natuurlijk evenwicht waarbij de dieren
  ’t onder elkaar regelen lijkt me een
  onmogelijke missie. En bovendien, al zou
  dat wel kunnen, dan is ’t niet mooier
  of beter. (Vind ik)  Maak melding

 21. De mens is het grootste roofdier die alle natuur kapot maakt. Doden heeft totaal geen zin, want dan valt een voedselplek leeg en zullen andere soortgenoten die plek weer in nemen. Doden is goedkoop en over alternatieven wordt niet over nagedacht. Nadenken over een probleem is te moeilijk voor de ambtenaren. Een land is pas beschaafd als je kunt zien hoe hij met zijn natuur omgaat.


  Maak melding

 22. Het is ook nooit goed. Gaan we voor bio scharrelvlees hebben die beesten alle ruimte geen antibiotica het stukje vlees krijgt wel 10 sterren van de dierenbescherming is het weer niet goed!
  VLEESETENDE HUICHELAARS!! KROKEDILLETRANEN  Maak melding

Reageer