Lezing meteoroloog én romanschrijver Bintanja

In september staat het thema “Natuurverschijnselen” centraal in alle vestigingen van de Zwolse bibliotheken. Aandacht voor het klimaat ontbreekt bij dit thema uiteraard niet. Op woensdagavond 26 september geeft klimatoloog-meteoroloog Richard Bintanja een lezing over zijn debuutroman “Poolreizen” in de Statenzaal van de centrale bibliotheek.

‘Rafelige sneeuwscootersporen snijden als ongeopende ritsen door het monotone landschap. Op weg naar de horizon, waar de contrastloze, oneindige sneeuwvlaktes overgaan in de vaalblauwe hemel…’ De jonge biologe Maaike en de veertiger Joachim, in meerdere opzichten elkaars tegenpolen, zijn tot elkaar veroordeeld op een Zweedse wetenschappelijke expeditie naar Antarctica. Tijdens de reis en het verblijf op een krapbemeten poolbasis komen verschillen in karakter, levensbeschouwing en wetenschappelijke ambitie in verhitte discussies tot uiting.  De talrijke ontberingen en gevaren, de Zweedse eigenaardigheden en de moeizame voortgang van het onderzoek leiden gaandeweg tot allerlei spanningen en aanvaringen.

“Poolreizen” is een zoektocht naar de grenzen van het menselijk kunnen en denken, op een intrigerende manier verweven met een meeslepend en avontuurlijk reisverhaal.

Over de schrijver

Richard Bintanja is meteoroloog-klimatoloog en heeft als wetenschappelijk onderzoeker aan drie expedities naar Antarctica deelgenomen. In totaal bivakkeerde hij meer dan zeven maanden in het Zuidpoolgebied. Het onderzoek van deze expedities spitste zich toe op de afsmelting en aangroei van de Antarctische ijskappen. Later richtte het onderzoek zich meer op het mondiale klimaatsysteem en de gevolgen hiervan op de ijskappen van Antarctica. Poolreizen is de debuutroman van Richard Bintanja. Schrijven is voor deze onderzoeker een hobby en enorme uitdaging.

Lezing en signeersessie

De lezing start op woensdag 26 september om 20.00 uur in de Statenzaal. Richard Bintanja spreekt in het eerste gedeelte over zijn roman “Poolreizen”. Na de pauze wordt door de schrijver ingegaan op klimaatveranderingen en de mondiale gevolgen hiervan nu en in de toekomst. Aan de hand van prikkelende stellingen gaat de schrijver in discussie met belangstellenden. De avond wordt afgesloten met een signeersessie van Richard Bintanja.

Kaartjes voor de lezing zijn verkrijgbaar bij de receptie van de centrale bibliotheek en kosten € 7,50 (niet-leden) en € 6,00 (all-in pas). Reserveren (ook telefonisch mogelijk) wordt aangeraden.

Artikel delen:

Reageer