Meer textiel voor Humana gedoneerd in Zwolle

Zwolle – In de eerste helft van 2014 is meer textiel in de textielcontainers van Humana gedoneerd door de inwoners van Zwolle. Humana bedankt de inwoners hartelijk voor hun textieldonaties! In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is duidelijk een stijgende lijn te zien. Er is maar liefst 191.761 kilogram textiel gedoneerd.

combifoto_container_met_reblend_kledingstukken.jpg

Als sociaal ondernemer werkt Humana aan de zelfredzaamheid van mensen in Nederland en zuidelijk Afrika. In Nederland wordt mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben of langdurig werkloos zijn de mogelijkheid geboden op een leuke baan. In Angola, de Democratische Republiek Congo en Malawi worden projecten gesteund ter vergroting van de zelfredzaamheid door het bieden van vakopleidingen zoals bijvoorbeeld kapster, bakker of naaister. Allemaal mogelijk gemaakt door het gedoneerde textiel!

Wat is textiel?
Textiel is niet alleen die fijne zomerjurk, die op is of dat spijkerjasje dat uit de mode is. Nee, textiel is alles wat is gemaakt van stof en is geweven of gebreid. Precies, ook badlakens, een vaatdoekje, kussenhoezen en gordijnen, ja en zelfs een onderbroek. Alle textiel is welkom!

Nog altijd verdwijnt 2/3 van het textiel in Nederland in de afvalcontainer. Al gauw 135 miljoen kilogram textiel wat jaarlijks verdwijnt in verbrandingsoven en dus geen mogelijkheid krijgt tot hergebruik. Eeuwig zonde! In de textielcontainers van Humana is alle textiel welkom. Niet alleen wat nog gedragen kan worden, maar ook wat kapot en versleten is. Naast textiel zijn ook schoenen/laarzen, accessoires (riemen, tassen, hoeden/petten) en knuffels welkom.

Minder milieubelasting door hergebruik en recycling
Maar liefst 80% van dit textiel wordt door iemand anders gedragen of gebruikt. De overgebleven 20% wordt tot losse vezels verwerkt voor nieuwe producten, zoals garen, paardendekens, isolatiemateriaal en kunstobjecten. Via diverse proeven hoopt Humana een doorbraak te hebben om met partners kleding gemaakt van resttextiel in de markt te zetten. Recent zijn tijdens de Amsterdam Fashion Week twee kledingstukken getoond, gemaakt van 100% gerecyclede garens in opdracht van Humana.

Wat doet Humana met het ingezamelde textiel
De (on)gesorteerde textiel verkoopt Humana aan (inter)nationale afnemers. Dankzij de kledingverkoop kan Humana de organisatie draaiende houden en komen alle andere financiële donaties van particulieren en bedrijven 100% terecht bij het goede doel. Kleding die geschikt is voor Afrika wordt verscheept naar Angola, DR Congo, Malawi en Zambia. De lokale ontwikkelingsorganisaties verkopen de kleding via hun eigen tweedehands kledingwinkels of via geselecteerde agenten. De agenten verkopen de kleding vervolgens aan marktkooplui. Via een vierwekelijks kortingssysteem kunnen ook mensen die weinig te besteden hebben toch kwalitatief goede kleding aanschaffen.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Mooi, maar ik zit altijd met kleding die echt versleten is. Die je niet meer met goed fatsoen kunt sturen naar iemand in Verweggistan.
    Nu weet ik dat katoen een zeer goede grondstof is voor hoogwaardig papier. En vroeger (toen niet alles beter was maar wel veel) kwam dan ook de voddenboer langs om het op te halen. Nu wordt afval in van alles en nog wat gescheiden, maar over “lompen” hoor je niets meer. Ik gooi het nu (uiteraard na gebruik als poetsdoek) met pijn in mijn hart bij het restafval waar het mijns inziens zeker niet thuishoort.
    Is daar nou geen oplossing voor?


    Maak melding

Reageer