Lectoraat wil bijdragen aan veiliger sportklimaat

Zwolle – Zo'n 10 miljoen Nederlanders doen aan sport. Sporten doe je voor je plezier en het draagt bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Helaas komt het voor dat er op en rond het veld incidenten zijn, zoals (seksuele) intimidatie, agressie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag.

ondertekening_instellingsdocument_foto_door_henry_dijkman.jpg
Foto: Henry Dijkman

In het nieuwe lectoraat Sportpedagogiek, in het bijzonder veilig sportklimaat werken hbo- en mbo-sportopleidingen samen met gemeenten en sportkoepel NOC*NSF aan het creëren van een pedagogisch verantwoord veilig sportklimaat. Hoe kunnen sporttrainers, coaches, sportbuurtwerkers en leraren lichamelijke opvoeding er samen voor zorgen dat er een veiligere sportomgeving ontstaat? En hoe kunnen incidenten worden teruggedrongen of voorkomen? Hierover buigt het nieuwe lectoraat zich de komende jaren.

Een veilig sportklimaat creëren vraagt om maatschappelijke bewustwording en brede samenwerking met vele partijen. In het lectoraat participeren daarom naast initiatiefnemer NOC*NSF de zes Nederlandse academies voor lichamelijke opvoeding (ALO) van Windesheim, De Haagse Hogeschool, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hanzehogeschool, Fontys en Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast leveren CIOS Nederland, Landstede Sportopleidingen en de gemeenten Arnhem, Rotterdam en Zwolle een bijdrage.

Het lectoraat gaat op 1 september 2014 van start onder leiding van lector dr. Nicolette Schipper-van Veldhoven en krijgt een plek binnen het Kenniscentrum Bewegen en Educatie van Windesheim in Zwolle. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werken NOC*NSF en de aangesloten sportbonden al enige tijd samen in het programma ‘Naar een Veilig Sport Klimaat'. NOC*NSF wil met de oprichting van het lectoraat dit programma versterken en ondersteunen.

De formele ondertekening voor het instellen van het lectoraat vond zondag 24 augustus plaats in het IJsseldelta stadion, voorafgaand aan de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Vitesse. De locatie is bewust gekozen, omdat PEC Zwolle waarde hecht aan een veilig sportklimaat en de ambities van het lectoraat ondersteunt. Ook zijn Windesheim en PEC Zwolle partners door samen te werken aan waardevolle regionale sportieve, maatschappelijke en economische initiatieven.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer