Extra koopzondag op 28 december

Zwolle – Zoals bekend staat het college van B&W in Zwolle slechts 12 koopzondagen per jaar toe. Te weinig vindt ondernemersvereniging Citycentrum: te weinig om duidelijkheid en regelmaat te kunnen bieden aan de consument, te weinig om in te spelen op evenementen e.d. Om die reden heeft Citucentrum onlangs in juli en in augustus geen koopzondag gehad, dit om ruimte te maken voor extra koopzondagen voor Sint en Kerst.

Bij de leden van de vereniging ontstond discussie of 7 december (na Sint) wel zo'n goed keuze is en of 28 december (tussen Kerst en Oud/Nieuw) niet een betere keuze is. Daarom heeft Citycentrum onder onze leden een enquête gehouden en gevraagd naar de voorkeur. Een kleine meerderheid kiest voor 28 december. Het bestuur van Citycentrum kiest daarom voor 28 december als koopzondag.

De koopzondagen voor de 2e helft van 2014 nog een keer op de rij:

 

7 september

 

5 oktober

 

2 november

 

30 november (Sint)

 

21 december (Kerst)

 

28 december (Oud/Nieuw)

Artikel delen:
Reacties 42
 1. Het is heel jammer dat het college van B&W slechts zo weinig koopzondagen toestaat. Koopzondagen zijn goed voor de Zwolse economie immers, en bieden zowel ondernemers als consumenten meer vrijheid en mogelijkheden.
  Ik ben 't eens met de ondernemersvereniging.
  Waarom zo weinig? Is dat misschien Europese wetgeving?

 2. @plannen, ik bedoel juist meer ruimte en mogelijkheden om te plannen, en vroeg me af wat de redenen achter de beperking zijn.

  DHF heldert dat op zo te lezen.
  @DHF, ik betwijfel of dat echt zo is.
  Zou toch een rare toestand zijn immers, een orthodox religieuse club die de vooruitgang verhindert.

 3. @hanshanzeland: Jeetje, ben je zo druk, dat je met 5,5 dag winkelopening nog niet aan je inkopen toekomt?
  Misschien moet je dan zelf eens gaan schrappen in je planning of prioriteiten gaan stellen.

 4. Wat een gezeur zeg! De winkels zijn genoeg open. Er is een koopavond in de week. En in november en december heb je weer extra koopavonden in de stad. En een koopzondag in de maand. Genoeg momenten om je inkopen te doen, lijkt mij. Kwestie van planning inderdaad!

 5. Sanne; het gaat niet om plannen en genoeg tijd. Internet is 7x24uur open, dus die winkels hoeven eigenlijk al helemaal niet meer open.
  Het gaat om de vrijheid om naar winkels te gaan wanneer je er zin in hebt vs het monsterverbond van oude socialisten en christenen. En die laatste hebben nu eenmaal een flinke vinger in onze democratisch gekozen gemeenteraad.

 6. Inderdaad Bantega, het is een feit dat de CU dit bedongen heeft. Net als dat er op zondag niet meer supermarkten open mogen. Behalve het CDA (dat niet in het college zit) willen alle andere partijen dat wel. Freedom! Kijk eens op zondagmiddag wat een drukte het is bij de supers, niet normaal meer.

 7. Inderdaad een deja vu.
  Inclusief de agressie van de zondagsluitingsdwang neurotici. Mocht iemand het lef hebben om voor de koopzondag te zijn dan zullen de christelijke sharia reaguurders daar wel even op reageren. Termen als gezeik worden weer eens makkelijk gebruikt om de wens van de meerderheid te beschrijven .

 8. Zwolle loopt gewoon achter de feiten aan, zoals altijd. Winkels moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze wel en niet open willen. Als een Mediamarkt dan meent altijd open te willen, dan is dat alleen maar goed voor de werkgelegenheid. Winkeltijden… dat is geen taak voor de overheid en ook niet meer van deze tijd. En….. Zelfs los van het centrum….. Bouwmarkten zijn in veel gemeenten standaard elke zondag open, maar in Zwolle….. Nee hoor. Neem nu bijna buur Meppel. Daar is een Praxis gewoon standaard open op zondag….. Elke zondag! De koopavond…. die is juist achterhaald. En veel winkeliers hebben juist dan weinig te doen.

 9. Wat wel vreemd is, ze willen meer duidelijkheid voor de klant, maar schuiven nu ook met de standaard koopavond in december. Dus zelfs al zouden ze 12 + 2 voor Sinterklaas en Kerst hebben, dan was het nog niet genoeg. Uiteraard los van de discussie over zondagsopening in het algemeen.

 10. @PeterVa

  of juist voor!!

  werkgelegenheid: veel uren worden ingevuld door studenten, wat bijdraagt aan mindere kwaliteit , product versus kennis is ver te zoeken

  als iedereen op zondag moet werken, wie kan er dan nog winkelen!!!

  ik blijf erbij dat je effectiever met je tijd om moet gaan en het een kwestie van plannen is

 11. uiteindelijk slecht voor de werkgelegenheid, slecht voor de gezondheid, slecht voor onze inkomens, ik doe er niet aan mee… mensen laat die geld schrapers hier niet aan verdienen.. we willen een rustdag. Stop de mallemolen!>:(

 12. de enigen die hier denken beter van te worden zijn de D666 regenten met hun pseudoliberale anti-religieuze tic.. doe er niet aan mee mensen…>:(

 13. @plannen ik kan beter plannen als ik op zondag kan winkelen. Ik kan nu kiezen uit donderdagavond en zaterdag. En die zijn lang niet altijd vrij voor mij (en zeker niet voor mijn vrouw).

 14. @willem-
  – Slecht voor de werkgelegenheid: Juist niet, want medewerkers kunnen meer werken;
  – Slecht voor de gezondheid: Op basis van wat, wandelen in winkels lijkt me juist gezond in plaats van op je stoel te zitten thuis;
  – Slecht voor onze inkomens: Volgens mij is iedereen vrij om zelf uit te geven wat die wil en wanneer mensen meer uitgeven (zonder te hoeven lenen) is dit juist goed voor de economie, waardoor de inkomens juist stijgen.

  Door mensen zoals willem- blijft een stad/land achter bij de rest en ik snap niet hoe mensen tegenwoordig nog zo bekrompen kunnen denken. Internet is 24/7 beschikbaar, dan zouden winkeliers juist complete vrijheid moeten hebben met hun openingstijden.

 15. En prima als je een rustdag wil willem-, als je gewoon lekker thuis blijft of ergens in een natuurpark gaat zitten, dan heb je de rust die je wilt en laat mensen die wél willen winkelen op de zondag hún lol hebben. Er bestaat in Nederland tegenwoordig zoiets als keuzevrijheid en vrijheid van meningsuiting, welkom in het jaar 2014!

 16. Gewoon 7 dagen per week open, indien winkels dat willen. Anno 2014 hoort die keuze bij een winkel te liggen, niet meer bij de overheid.

 17. Veel mensen vervelen zich te pletter. Daarom willen ze de koop zondag. En wie schopt tegen de CU zijn gelijk krijgen. Zielig toch.
  Ik vind zoals het is genoeg.

 18. Juist omdat ik me haast nooit verveel wilder de zondag bij. Makkelijker plannen.

  En qua supermarkten moeten ze ze direct allemaal open doen op zondag. En dan niet pas om 16:00

 19. Helemaal eens met Plantje, Jasper en de meerderheid van de inwoners van Zwolle. Jammer dat de meerderheid in de raad niet luistert naar de wensen van de bevolking.
  Heel erg spijtig is de verbale agressie die door Suze, Sanne en andere zindagsluitingdwang neuroten wordt gebezigd.

 20. Interessant feitjes:
  Het consumentenonderzoek van DeLoitte 2014 is eerder deze week gepubliceerd. Koopzondagen zijn onderdeel van dit jaarlijkse consumentenonderzoek. Sinds 2012 is het aantal supermarkten dat op zondag open is nagenoeg verdubbeld . Slechts één op de 4 supermarkten is niet op zondag open. 64% van de supers is elke zondag open. In een tiental gemeenten is de discussie gaande en is een verruiming van de koopzondag restricties te verwachten .
  Eerder, begin augustus publiceerde het GFK de supermarktkengetallen, ruim 60 procent van de Nederlanders shoppen op zondag bij de supermarkt, gemiddeld één keer per maand

 21. 23sept 2014.
  Terwijl Zwolle onder de CU leiding in een laat 19e eeuws christelijk fase blijft steken, is dat niet het geval voor de rest van Nederland. In de afgelopen twee dagen hebben ook de gemeenteraden van Oldambt, Eemnes en Dordrecht de wekelijkse koopzondag vrijgeven . Daarmee wonen nu 64% van de Nederlanders in een gemeente waar de zondagsluitingdwang neurose eindelijk bezworen is.

 22. Bericht door DHF, op 26 augustus 2014 18:21
  Nee Hans, dat is ons college met de ChristenUnie als grote boosdoener van deze beslissing #zondagrust

  Klopt, dat is in de onderhandelingen zo bedongen. Veel mensen in Zwolle hebben de laatste verkiezingen op de CU gestemd met dit o.a. als resultaat. Dit mag voor deze stemmers echter geen verrassing zijn, het staat namelijk duidelijk in hun partijprogramma vermeld, "zondagsrust zoveel mogelijk in ere houden".
  Als er veel mensen ineens landelijk op de SGP gaan stemmen en het zou b.v. de 3e partij in Nederland worden, sta er dan niet gek van te kijken dat het homohuwelijk weer teruggedraaid gaat worden.
  Dit soort belangrijke issues staat gewoon beschreven in de partijprogramma's die veel mensen niet lezen.
  Gratis tip: Volgende keer niet alleen maar op een partij gaan stemmen omdat ze iets roepen waar je het wel mee eens bent.

 23. Meer winkelzondagen heeft ook als nadeel dat winkeliers bijna verplicht worden om er aan mee te doen omdat hun concurren(en) ook op die zondag open zijn. Ik zie het niet als vooruitgang meer koopzondagen.

 24. Tjee wat een gezeur over dit onderwerp zeg, ik ben niet gelovig, maar voor mij hoeven de winkels echt niet 7 dagen in de week open te zien en de aanvallen op christelijke reageerders hier vind ik ongepast. Respecteer elkaar in plaats van die steken onder water.

 25. @Tsja.
  De zondagsluitingsdwang neurose wordt in steeds meer gemeenten geheeld.
  Apeldoorn, Dronten en ook Olst-Wijhe hebben nu ook plannen om de wekelijkse koopzondag vrijheid in te voeren. En tsja het wordt steeds makkelijker om in de buurt boodschappen op zondag te doen en daarmee wordt de druk op Zwolle ook steeds groter om iets te doen aan de ongezonde zondagsluitingsdwang tic van de lokale politici .

 26. Ik ben wel gelovig en erg blij dat de CU steeds vaker voor de koopzondag verruiming stemt. Jammer dat de CU in Zwolle zich teveel richt op stemmen trekken uit de gekrookte riet groep en niet op alle christenen.

 27. De gemeenteraad in Almelo heeft ook besloten om het aantal koopzondagen te verruimen . Supermarkten mogen alle zondagen open, de rest 26 zondagen per jaar. Zwolle wordt steeds meer een CU geregeerde christelijk buitenbeentje .

 28. Terwijl het CU kalifaat Zwolle nog steeds aan een vroeg christelijke samenleving vasthoudt , wordt de rest van Nederland steeds democratischer. Ook in stad Groningen krijgen alle winkels nu de zondagsvrijheid. Zwolle is een van de laatste grotere gemeenten waar de zondagsluitingsdwang neurose nog welig tiert. Dat neuroses slecht zijn voor de gezondheid is algemeen bekend, ik ben benieuwd hoe lang de inwoners deze tirannie nog lijdzaam moeten dulden, ondertussen verliest Zwolle steeds meer winkels en steeds meer werkgelegenheid

 29. Voor zondagsvrijheid liefhebbers is het een goede week geweest. Niet alleen hebben de gemeenteraden in Apeldoorn en Borne aangegeven om binnenkort de koopzondagvrijheid voor te leggen aan de raad, in gemeenten Ooststellingwerf, AA en Hunze, Olst en Wijhe en Bodegraven en Reeuwijk (alleen supers) is het besluit deze week gevallen. Zeker het besluit in gemeente Bodegraven en Reeuwijk is opvallend, alle drie christelijke partijen (met uitzondering van één raadslid) hebben voorgestemd . De volledige fractie van de CU heeft voorgestemd , jammer dat de CU leden in Zwolle nog steeds van een kalifaat dromen waar hun normen en waarden moeten worden nageleefd door alle inwoners of men wil of niet.

 30. @ookpeter.
  Dank voor een feitelijke inbreng. Opvallend dat de christenen nu eens niet reageren , geen John geen Suze geen Sanne? Behalve dan de off-topic reactie van twee spammers .
  Uw verwachting dat Olst de wekelijkse koopzondag zou invoeren is dus uitgekomen . Ben nieuwsgierig: hoe hoog is nu het percentage Nederlanders dat in een gemeente woont waar de winkels elke zondag open mogen zijn?

Reageer