Mega bijennest in Holtenbroek

Zwolle – Opmerkzaam gemaakt door een buurjongen zag Weblog Zwolle bezoekster Hannie Liefers een enorm bijennest van wel 75 cm lengte in Holtenbroek.

2014_08262014aug260007x_427x640.jpg 

Liefers: "Prachtig om te zien dat hier hard gewerkt wordt. De honingraten zijn gedeeltelijk zichtbaar en de hoeveelheid bijen is gigantisch. Ze hangen op een rustige plek, niemand heeft er last van. Ik ben benieuwd of dit volk zelfstandig kan overleven of dat ze in een korf gevangen moeten worden. Daar weet de imker wel raad op."

2014_08262014aug260013x_427x640.jpg

2014_08262014aug260001x_427x640.jpg

2014_08262014aug260011x_640x427.jpg 

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Prachtig! En ze zijn hard nodig voor onze gewassen! Laat vandalen deze foto’s maar niet zien… Deze plekken kan men beter stil houden.


  Maak melding

 2. @braniac, dat zou kunnen idd. Het is nog wel een stukje vliegen. Maar het zou kunnen dat een volk daar zich heeft gesplitst en na een lange zoektocht is neer gestreken in deze boom.
  Bijen zoeken altijd huisvesting binnen, een holle boom, een dakrand, kast of een huisje wat word aangeboden door een imker. Dit is wel heel BIJzonder.


  Maak melding

 3. Als dit een afsplitsing is van een volk van een goede imker dan heeft die zijn werk toch niet echt goed gedaan!!!
  Een goede imker voorkomt dit nl.

  Weet dat er in Genne een bijenhouder zit die zgn. educatieve dingen doet en dat die wel eens koningin en volk laat gaan. Beetje jammer want dit soort nesten kan veel overlast geven als dit in een woonwijk neerstrijkt.


  Maak melding

 4. Er is al een imker bij geweest uit de klooienberg. Deze zou gaan nadenken over een oplossing. Waarschijnlijk is het een koningin en haar volk van een andere imker die was ze kwijt het hangt er al een maand of 4 tot 5 vertelde hij


  Maak melding

 5. @hpbr: Iemand die goed imkert en zijn/haar kasten correct controleert voorkomt dat een volk gaat zwermen. Als er in de bijenkast signalen zijn dat er een nieuwe koningin in aantocht is en de imker doet daar niets aan, dan kun je dus een zwervend volk krijgen met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 6. Beetje jammer want dit soort nesten kan veel overlast geven als dit in een woonwijk neerstrijkt.

  Is dat zo? Al staat de tuin hier voor vol in bloei en zoemt het van de bijen, ik heb er nooit overlast van. Er spelen ook genoeg kinderen in en om de tuin en ook dan geen gedoe. Voor mijn gevoel laat zo’n volkje je wel met rust, zolang je niet in hun nest gaat zitten porren… Of heb ik dat helemaal mis?


  Maak melding

 7. @ mij
  Je hebt idd gelijk dat er zichtbaar kan worden aangetoond door koninginnendoppen dat er nieuwe koningin(en) op komst zijn.
  Dat het een gevaar oplevert is in sommige situaties natuurlijk mogelijk, doch ik hoor nooit tot niet vaak problemen met een neergestreken volk. Het word snel gemeld en meestal snel geschept door een imker.
  Een zwerm is daarin tegen in een fase op zoek naar een nieuwe woning, volgezogen met honing en minder in aanval modus. Een nest zoals hier zal zijn broed en honing beschermen wat betekend niet aankomen.
  Ik vind het zelf, en voor de bij, goed dat er zo af en toe een volk zijn eigen weg kiest. Al is het alleen maar om even los te komen van de sturing van de mens.


  Maak melding

 8. Ik heb recent vernomen dat ze bij de Bijenvereniging Zwolle toch niet zo heel blij zijn met al de zwermen die ze de afgelopen maanden al hebben moeten opvangen.
  Dus geen overlast? Daar wordt heel verschillend over gedacht.
  Als zo’n zwerm neerstrijkt in een buitengebied is het toch heel anders dan wanneer die bij de ingang van een volkstuincomplex vlak bij een kinderboerderij hangt.
  De vrijheid blijheid begrijp ik en gun ik ze ook, alleen is dat in een drukke wereld niet altijd ideaal.


  Maak melding

 9. Die mensen van de volkstuin zijn wel blij met een enkele bij maar niet met een hele volksstam.
  En zeker niet met de plek waar deze zwerm hing.


  Maak melding

Reageer