De bij gedijt goed op De Klooienberg

Zwolle – Geheel tegen de wereldwijde berichtgeving over uitstervende bijen in, doen de bijen op de Zwolse Wijkboerderij De Klooienberg het opvallend goed. Imker Jeroen den Boer werkt volgens de principes van ‘biologisch imkeren’.

 

bij_klooienberg_zwolle.jpg 

Foto: Elena Aristarkhova

 

“Geen kunstraat gebruiken, de bij de bij laten zijn, niet meer honing afnemen dan wat er daadwerkelijk over is en zorgen voor voldoende bloemen in de omgeving”, omschrijft imker Jeroen den Boer zijn natuurlijke aanpak. “Deze werkwijze is voor mij een experiment. Ik voer de bijen ook geen suiker, zoals op veel andere plekken gebeurt, maar laat hen eten van de door hen geproduceerde honing.” De drijfveer van Den Boer is het behoud van de bij. De honing die eventueel kan worden gewonnen is voor hem bijzaak. “En tóch doen de bijen het zo goed dat er geregeld honing over is.”

De bloementuin op Wijkboederij De Klooienberg, de lindebomen die verspreid door Holtenbroek te vinden zijn en de bloemen die door de gemeente zijn gezaaid op de plaatsen waar flats zijn afgebroken, bieden de bijen een gunstig leefklimaat met voldoende ‘krachtvoer.’ “Zo zie je maar hoe belangrijk de natuurlijke omgeving is voor dieren en insecten”, zegt Den Boer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “De bij gedijt goed op De Klooienberg”

  1. Wat is biologische bestrijding?
    Wanneer een plaagorganisme, zoals de varroamijt, wordt
    bestreden met behulp van natuurlijke vijanden dan heet
    dit biologische bestrijding. Natuurlijke vijanden kunnen de
    mijt opeten of de mijt ziek maken en vervolgens doden.

  2. Wat zijn dan volgens jou natuurlijke vijanden en is een kast dan idd. helemaal schoon te krijgen?

    Uit de ervaringen van vele imkers is gebleken dat de mijten niet / nauwelijks op een natuurlijke manier bestreden kunnen worden en dat daar rigoureuzere maatregelen voor nodig zijn. En dat gebeurt dus niet biologisch.

Reacties zijn gesloten.