Carinova stopt met thuiszorg

Zwolle – Zorgorganisatie Carinova stopt aan het eind van dit jaar met het aanbieden van thuiszorg. Dat maakte de NOS  donderdag bekend. Daardoor is onzeker of zo’n 3000 mensen in de omgeving van Zwolle en Deventer ook volgend jaar nog thuishulp krijgen. Woensdagavond werd al bekend dat zo’n 1000 medewerkers van Carinova hun baan zullen verliezen. Wat er gebeurt met de mensen die nu thuishulp ontvangen is nog onduidelijk. In een brief aan de cliënten schrijft Carinova dat ze "te zijner tijd" verder worden geïnformeerd.

Carinova stopt met thuiszorg omdat de bezuinigingen op de langdurige zorg tot veel onzekerheid leiden. "Het duurt te lang voordat de gemeenten duidelijkheid geven over de tarieven en de volumes die ze volgend jaar willen afnemen", zegt Johan Gerestein, voorzitter van de raad van bestuur van Carinova, tegen de NOS. Daardoor kon de zorgorganisatie de begroting voor volgend jaar niet sluitend krijgen. "Door nu al het besluit te nemen te stoppen, komt de rest van het bedrijf niet in gevaar". Naast thuiszorg biedt Carinova ook begeleid wonen en medische zorg.

Carinova kon door de opstelling van het UWV niet meer langer wachten op meer duidelijkheid van de gemeente, zegt Johan Gerestein. “Ontslagaanvragen van het UWV worden alleen verwerkt als een bedrijf niet meer in de race is voor de zorgaanbesteding”.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. @Japser Dat klopt niet helemaal. De landelijke politiek heeft bepaald dat gemeentes dat tegenwoordig zelf moeten regelen. Dus dit besluit van Carinova valt de gemeentes van Zwolle en Deventer wel aan te rekenen, lijkt mij.

  @ja-tja Dat moet nog blijken. De werknemers die elders kunnen worden ondergebracht, zullen waarschijnlijk er wel (flink) op achteruit gaan. En het is niet alsof het zo’n vetpot is in de thuiszorg…


  Maak melding

 2. Ah ok, dan zijn ze misschien dom bezig geweest. Aan de andere kant zou dit ook nog een poging kunnen zijn om ze eindelijk in beweging te krijgen.


  Maak melding

 3. Volgens mijn bronnen stopt Carinova allen met de huishoudelijke hulp en niet met de zorg.
  Dat wordt vaak door elkaar gehaald.

  Ze zitten met personeel waarvan je het contract max, 3x mag verlengen en de gemeente geeft onvoldoende duidelijkheid en derhalve geen garanties.

  Ik snap dat wel, de gemeente moet alles zelf gaan regelen in 2015 en weet zelf nog niks.
  Kop in het zand en een aantal papieren tijgers maar er komt niks uit..  Maak melding

 4. Zien we straks nog meer bedrijfsauto’s uit andere gemeenten of zelfs provincies in Zwolle aan de slag gaan net als bij alle bouwprojecten en wegwerkzaamheden. Je ziet werknemers uit heel het land, behalve uit Zwolle! Heel opvallend! Sneu voor de Zwolse thuishulp medewerker!


  Maak melding

 5. Huishoudelijke hulp is formeel heel iets anders dan thuiszorg.
  Zorg gaat over persoonlijke verzorging met medische handelingen,
  Huishoudelijke hulp (HH1) is poetsen en niet meer dan dat.
  Dat deel hangt Carinova in de wilgen.

  Heel begrijpelijk met alle onduidelijkheden..


  Maak melding

 6. Je zult maar afhankelijk zijn van de thuiszorg!
  dat de begroting van Carinova niet sluitend is ligt ook zoals overal in de gezondheidszorg aan het dikke salaris van die meneer van de raad van bestuur. Hij hoeft het zware werk niet op te knappen.
  Aja


  Maak melding

Reageer