Massaontslag Carinova baart SP zorgen

Zwolle – De SP in Zwolle wil dat het stadsbestuur snel in actie komt om zoveel mogelijk Zwolse banen van zorgaanbieder Carinova te redden. Daarnaast moet de zorg voor de cliënten van Carinova gegarandeerd worden. Ook wil de SP weten in hoeverre de tarieven van de gemeente voor huishoudelijke zorg debet zijn aan het massaontslag.

Donderdag liet zorgaanbieder Carinova weten te stoppen met huishoudelijke hulp, waarmee duizend werknemers in de regio op straat staan. Ook Zwolle zal hierdoor worden getroffen. De SP vraagt het college zich maximaal in te spannen om de banen te behouden, aangezien Carinova heeft laten weten nog enige ruimte voor onderhandeling met individuele gemeenten te zien. Ook wil de SP weten in hoeverre de tariefstelling van de gemeente Zwolle een aanleiding vormt voor het massaontslag.

Daarnaast moet alles gedaan worden om te zorgen dat cliënten geen hulp gaan missen, en zoveel mogelijk hun eigen hulp kunnen behouden. De SP stelt dat de gemeente verantwoordelijk is voor continuïteit van de zorg en voor goede kwaliteit. SP-raadslid Sandra Drost: “Dit is een enorm drama voor de werknemers van Carinova en de cliënten die hun vaste zorg dreigen te verliezen. Dit is een nieuw dieptepunt in de kaalslag die de bezuinigingen op thuiszorg veroorzaken. Wij moeten in Zwolle proberen te redden wat er te redden valt. Het stadsbestuur moet het maximale doen om banen te behouden en zorg te garanderen. Hulpbehoevende cliënten moeten niet de dupe worden van het kabinetsbeleid.” In 2013 diende de Zwolse SP een voorstel in om preventieve ontslagen in de thuiszorg te voorkomen en Zwolle uit te roepen tot een “ontslaggolfvrije gemeente”. Helaas kreeg dit geen meerderheid in de Zwolse gemeenteraad.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Helaas wel met medewerking van de sociaaldemocraten. Samen kennen ze het woord “schaamte” niet.
  PvdA is afgegleden tot een bijwagen van de liberalen. De ouderenzorg, jeugdzorg, gehandicaptenzorg en alle andere zorgen moeten het nu zwaar ontgelden.
  We weten nu wel waar we volgend jaar bij de provinciale statenverkiezingen NIET op moeten stemmen.


  Maak melding

 2. Wellicht zijn we met z’n allen een beetje verwend geraakt aan het pamperen van de overheid!!!

  Ik zie om mijn heen soms erg dure zorg, terwijl dit makkelijk door de kinderen gedaan kan worden (zorgen voor elkaar)

  OF:
  we moeten het met z’n allen eens zijn de belastingen te verhogen om het pamperen van de overheid in stand te houden


  Maak melding

 3. Bezuinigen is noodzakelijk. Maar je kunt ook doorslaan! Ca 50.000 tot 75.000 banen gaan verloren. Wat gaat dit kosten? Of komt dit ten laste aan een ander potje?
  De ouderen en de hulpverleners zijn de dupe.

  Zo makkelijk om te zeggen “laat de kinderen meer doen”. De zg participatiemaatschappij. Eenzaamheid bij ouderen is een groot probleem. Met of zonder kinderen. Niet alle ouderen hebben ook kinderen of helaas hebben de kinderen soms overleefd.
  Heeft niemand enige empathie met deze groep?


  Maak melding

 4. @berend

  empathie genoeg, maar moet daardoor alles door de belastingbetaler worden opgebracht

  “sparen voor je zorgtoekomst” een soort zilvervloot maar dan voor toekomstige ouderenzorg  Maak melding

 5. @ Verwend: Ik neem aan dat de ouderen voldoende bijgedragen hebben aan dit land (lees o.a. via belastingen). Ze nu laten vallen getuigd van grote solidariteit van dit land. NOT.


  Maak melding

 6. @tsja

  naast het opbouwen van Nederland na de oorlog heeft deze groep ons helaas ook een grote schare babyboomers nagelaten!!!

  voor het opbouwen (wat ik zeer waardeer) krijgen deze mensen nog steeds AOW die opgebracht wordt door de huidige werkenden

  ook aan solidariteit zijn grenzen


  Maak melding

 7. Voor mijn ouders heb ik alles over. Als die zonder thuiszorg niet meer zelfstandig kunnen wonen en / of vervuilen kom ik in actie. Dit kan en dit mag niet gebeuren in ons mooie Nederland.


  Maak melding

 8. Ik weet waar ik over praat!!!

  Nadat mijn vader is overleden heb ik 20 jaar lang voor mijn moeder paraat gestaan, op welk vlak dan ook (en met een fulltime baan)  Maak melding

 9. De PVDA is allang niet meer de Partij van de ARBEID en voor de arbeider. Alleen de SP maakt zich om die doelgroep nog druk en dat doen ze met verve. Ik zal niet op de SP gaan stemmen, maar sympathiek zijn ze wel.


  Maak melding

 10. @ verwend.
  Hallo zeg. Wie denk je dat dit land weer heeft opgebouwd na WO 2? Wij hadden geen speelgoed maar wel 2e of 3e keus groente en fruit plus een 48-urige werkweek omdat het land weer moest worden opgebouwd. Maar ik heb wel 49 jaar (als jongetje van 16 begonnen met werken!) AOW-premie af moeten dragen zodat ouderen (lees: mijn voorgeslacht) van een AOW-uitkering konden genieten. Geld dat onze regering ruimschoots voor andere doeleinden dan reserveren voor toekomstig AOW-gebruik heeft gebruikt. Alleen dank-je-wel zeggen aan de huidige AOW-ers is niet voldoende: we hebben er ruimschoots aan (moeten) bijdragen. Mogen we nu eens incasseren? Dan durf je nu met droge ogen te beweren ⤽deze groep ons helaas ook een grote schare babyboomers heeft nagelaten!!!⤝ Ga je schamen. En zorg er zelf vooral voor nooit AOW-er te worden!!!  Maak melding

 11. Er zullen meer zorgverleners volgen omdat er te veel onduidelijkheid bestaat, de gemeente moet in 2015 het roer omgooien maar doen nog niks waar iemand iets mee kan.

  Zelfs zonder glazen bol kan je voorspellen dat de hele boel in de soep gaat lopen.  Maak melding

 12. En het meest trieste ervan is nog wel dat straks vele mensen door gemeentes werkloos worden door faalbeleid, en vervolgens met het volgende fiasco te maken krijgen: het UWV.


  Maak melding

Reageer