Voorstelling over dementie voor buurtbewoners

Zwolle – Dementie is niet eng. Dat wil Alie Visser, hoofd cliëntenzorg bij Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck (IJsselheem) in Zwolle laten zien. Daarom organiseert zij op woensdag 17 september een theatervoorstelling voor buurtbewoners.

alie_visser_sonsbeek.jpg 

De bewoners van Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck hebben dementie waardoor ze niet meer thuis kunnen wonen. De vestiging aan de Bagijneweide 3 in Zwolle is een gesloten woonvorm. “Voor de cliënten is dit veilig, maar bij omwonenden veroorzaakt die beslotenheid soms vraagtekens”, zegt Alie Visser. “We zouden hen graag laten zien wat hier gebeurt en hen met bewoners in contact brengen.”

Meegaan in de beleving

De voorstelling, die mede door een financiële bijdrage van het Zwolse fonds De Gasthuizen mogelijk is gemaakt, wordt gegeven door Marga van der Horst, trainer en deskundig op het gebied van dementie. “Zij verplaatst zich op het podium in een persoon met dementie”, zegt Visser. “Gaandeweg de voorstelling wordt voor de aanwezigen duidelijk dat dementie niet eng is, maar gewoon wat creativiteit vraagt in de omgang met de cliënt. Je moet meegaan in de beleving van de dementerende. We hebben hier bijvoorbeeld een bewoner die altijd viool gespeeld heeft bij het Zwols Symphonie Orkest. Zij kan dit zelf niet meer maar geniet wel van een voorstelling van allemaal jonge strijkertjes.”

Drempel verlagen

Visser hoopt dat de uitnodiging voor buurtbewoners de drempel verlaagt. “Het zou prachtig zijn als ze eens een kopje thee met onze cliënten komen drinken. Of zich aanmelden als wandelvrijwilliger, zodat de cliënten er op uit kunnen. Overigens is onze buurtkamer ook te huur. Het zou leuk zijn als omwonenden die gaan gebruiken voor bijeenkomsten. Op die manier wordt onze woonvorm een ‘heem’ voor de buurt, een ontmoetingsplaats”, zegt Visser.

Voorstelling

De voorstelling is op woensdag 17 september. Publiek is welkom vanaf 18.30 uur. De voorstelling begint om 19.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Entree, koffie en thee zijn gratis. Aanmelden kan tot en met maandag 15 september via a.visser@ijsselheem.nl of via (038) 20 40 100.

De Gasthuizen

Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een aanvraag via de website www.degasthuizen.nl. Ook andere initiatieven die iets goeds doen voor Zwolse senioren kunnen een financiële bijdrage aanvragen.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer