Gevaarlijke situaties bij wegopbrekingen in Zwolle

Zwolle – De Zwolse SP constateert regelmatig dat wegopbrekingen door onderhoud aan wegen en fietspaden leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Wegomleidingen zijn duidelijk bewegwijzerd voor automobilisten, maar fietsers en voetgangers worden of regelmatig in een fuik geleid of moeten hun weg zelf zoeken over de rijweg of het trottoir. De SP vraagt het Zwolse stadsbestuur om actie te ondernemen om dergelijke situaties te voorkomen.

 

Gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers komen in de stad geregeld voor bij wegomleidingen. De SP zag in het voorjaar dat bij de spoorwergovergang bij Herfte zelfs het prikkeldraad doorgeknipt, omdat de omleiding slecht, maar ook te laat, aangeven stond. Voorbijgangers kropen onder het hek door en staken zo de onbewaakte overgang over, wat levensgevaarlijke situaties opleverde. In een vergelijkbaar geval zorgden werkzaamheden aan de Oldeneelallee/Deventerweg in augustus voor gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers die in de richting van het winkelcentrum gingen.

In de maanden augustus en september vindt er weer onderhoud plaats aan een groot aantal wegen en fietspaden in de stad Zwolle Er wordt dan ook gewaarschuwd voor verkeershinder. De SP wil garanties dat de bewegwijzering ditmaal duidelijk is, zodat de veiligheid van de weggebruikers gegarandeerd is.

 

 

SP-raadslid Marij Feddema: “Het college zo snel mogelijk maatregelen neemt om deze onveilige situaties in het vervolg te voorkomen. Het kan niet zo zijn dat we automobilisten netjes omleiden, maar fietsers en voetgangers aan hun lot overlaten. Ze zijn al relatief kwetsbaar in het verkeer. Bovendien is dit fietsstad Zwolle onwaardig."

Artikel delen:
Reacties 13
 1. ” Voorbijgangers kropen onder het hek door en staken zo de onbewaakte overgang over, wat levensgevaarlijke situaties opleverde. In een vergelijkbaar geval zorgden werkzaamheden aan de Oldeneelallee/Deventerweg in augustus voor gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers die in de richting van het winkelcentrum gingen.”

  Ik stel voor om SP-ers bij dit soort situaties te laten posten, en de fietsers en voetgangers ter plaatse heel voorzichtig duidelijk te maken dat er een hek staat, en vriendelijk te verzoeken om er niet onderdoor te kruipen. Uitleg, waarom dat hek geplaatst is, volgt dan in praat- en werkgroepjes.


  Maak melding

 2. @Drama,
  zet er dan meteen een BOA bij, die kan dan aan die voorbijgangers meteen een boete uitdelen voor het ofwel het creeren van een gevaarlijke situatie (iets van 90 euri?) of het spoor oversteken op een plek waar het niet mag (220 euri?)


  Maak melding

 3. Laat ze dan gelijk maar bij de meppelstraatweg gaan posten. Rijden automobilisten met enige regelmaat tegen het verkeer in of over het fietspad….


  Maak melding

 4. Ik stel voor om SP-ers bij dit soort situaties te laten posten, en de fietsers en voetgangers ter plaatse heel voorzichtig duidelijk te maken dat er een hek staat, en vriendelijk te verzoeken om er niet onderdoor te kruipen. Uitleg, waarom dat hek geplaatst is, volgt dan in praat- en werkgroepjes.

  hoho, niet de SP met de PvdA verwisselen. 8) SP doet en PvdA praat


  Maak melding

 5. Een automobilist vind het vaak geen enorme ramp om een stukje om te moeten rijden.

  Veel fietsers zijn liever lui dan moe en kiezen de kortste route, ook al moeten ze daarvoor verkeersborden negeren en een stuk door het zand ploegen met de fiets.


  Maak melding

 6. Zoals ik het lees maken die fietsers zelf de onveilige situaties. Zelf kruipen ze onder hekken door en over spoorbanen. Gewoon natuurlijke selectie op deze manier.


  Maak melding

 7. Bij de spoorwegovergangen in Herfte en in de Marshoek
  richting Dalfsen zag ik bij verrassing ook een aantal
  keer dat de spoorwegovergang dicht was, wegens
  werkzaamheden aan ’t spoor. En zag inderdaad ook wel
  fietsers ondanks de versperringen ’t spoor oversteken.
  Ik ben ’t wel eens met SP-raadslid Marij Feddema, dat
  er bij de omleidingen vooral wordt gedacht aan automobilisten
  en wat minder aan fietsers en voetgangers.
  Ben ’t ook wel eens met de reakties dat als men de
  versperringen negeert, dat voor eigen risico doet.
  Zelf vat ik versperringen meer op als een suggestie,
  dan als een beperking 🙂  Maak melding

 8. @ hanshanzeland: Dit soort fietsers verklaren zichzelf vogelvrij door hun stompzinnige, kortzichtige manier van denken.

  Een normaal denkend mens houdt zich aan de aanwijzingen en regels.

  Maar ook de Gemeente is raar bezig. Het Schellerpark is een wandelpark waar veel wandelaars zich al storen aan de fietsers en scooters/brommers die er dagelijks doorheen crossen. En dan moet dir wandelpark ineens misbruikt worden als omleidingsroute voor de fietsers terwijl er maar een tiental meters verderop een fietspad ligt waarlangs de route geleid had kunnen worden.

  Ja, Gemeente Zwolle, jullie zijn echt goed bezig, maar niet heus.


  Maak melding

 9. Ik vind de bijvoegelijke naamwoorden die ‘Mij’ gebruikt
  een beetje overdreven.

  En of ’t echt zo is dat een ‘normaal’ denkend mens zich in alle omstandigheden aan de aanwijzingen en de regels houdt betwijfel ik ook. Een ‘normaal’ denkend mens overziet in alle omstandigheden de gehele situatie lijkt me. Met regels en aanwijzingen en al natuurlijk, ook de toepasselijkheid daarvan in de situatie afwegend en beoordelend.

  Ben ’t ook eens met Plantje, dat fietsers en voetgangers
  heel behoorlijk veilig zijn in Zwolle.

  Als ’t met wat eenvoudige maatregelen nog beter kan,
  gelijk doen lijkt me.  Maak melding

 10. @Mij, ik zou ’t ook niet durven hoor,
  Om degenen die ’t wel afwegen te doen
  als ‘niet normaal’ weg te zetten gaat me echt te ver.  Maak melding

Reageer