Burgemeester Meijer huldigt KWF-collecteheld

Door Redactie

Zwolle – Vrijdag heeft burgemeester Meijer Amanda van Dijk gehuldigd als KWF-collecteheld. Van 1 t/m 6 september organiseert KWF Kankerbestrijding de landelijke collecteweek. Dit jaar voor de 65e keer.

Duizenden vrijwilligers gaan dan alle deuren in Nederland langs om geld op te halen voor kankeronderzoek. In Zwolle zetten maar liefst 600 collectanten zich in voor de gezamenlijke strijd tegen kanker. Jaarlijks krijgen ruim 100.000 Nederlanders de diagnose kanker. Omgerekend naar het aantal inwoners van Zwolle zijn dat ongeveer 2 inwoners per dag.

Amanda van Dijk is lerares en besloot 3 jaar geleden te gaan collecteren voor KWF Kankerbestrijding. Toen bij haar in de klas een jongen leukemie kreeg, kwam het ineens heel dichtbij. Burgemeester Meijer: "Ik heb heel veel waardering voor de inzet van Amanda. Alle vrijwilligers hebben zo hun eigen verhaal en eigen ervaring. Door Amanda te huldigen hoop ik ze allemaal een hart onder de riem te steken." Amanda van Dijk: "Ik vind het een hele eer om gehuldigd te worden als KWF-collecteheld. Ik wil heel graag dat jongeren leren dat je niet machteloos hoeft toe te kijken. Je kunt met vrijwilligerswerk echt wat bereiken."

In alle provincies worden deze week KWF-collectehelden gehuldigd door de burgemeester van zijn of haar stad. De collecteheld is iemand met een bijzonder verhaal die zich op onnavolgbare wijze heeft ingezet rondom de collecte van KWF. Burgemeesters als Henk-Jan Meijer, Eberhard van der Laan, Annemarie Jorritsma en Onno Hoes zetten daarmee symbolisch alle 100.000 vrijwilligers van KWF Kankerbestrijding in het zonnetje.

Al 65 jaar gaan in de eerste week van september collectanten langs de deuren om geld op te halen voor kankeronderzoek. Er is in deze 65 jaar veel vooruitgang geboekt; zo is het percentage van kankerpatiënten dat vijf jaar na diagnose nog in leven is, gestegen van gemiddeld 25% in 1949 naar 61% in 2013. Vooraanstaande kankeronderzoekers stellen dat ontwikkelingen op het gebied van immunotherapie en personalized medicine de overlevingskansen nog verder kunnen verbeteren. Echter, in Nederland krijgen nog steeds 12 mensen per uur te horen dat zij kanker hebben en jaarlijks sterven 44.000 mensen aan kanker. Door geld op te halen voor onderzoek leveren de collectanten een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van kanker.

KWF Kankerbestrijding is opgericht in 1949. Koningin Wilhelmina ontving bij haar Gouden Regeringsjubileum in 1948 een Nationaal Geschenk. Zij besloot dit bedrag van 1 miljoen euro (toen: ruim 2 miljoen gulden) te bestemmen voor de bestrijding van kanker. Het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Kankerbestrijding werd opgericht. KWF Kankerbestrijding werft al sinds de oprichting zelf fondsen, en financiert nu ongeveer de helft van al het wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)