Ronald Mulder Nederlands Kampioen 200 meter

Zwolle – Ronald Mulder en Bianca Roosenboom zijn vrijdagavond in Wezep Nederlands kampioen geworden op de 200 meter inline-skaten op de weg. Jan van Loon en Mariska Huisman wonnen de afvalkoers, die bij de mannen 15 en bij de vrouwen 10 km lang was.
 
“We willen allebei graag winnen, daarom is de onderlinge strijd altijd leuk”, zegt Ronald Mulder over de competitie met zijn broer Michel, die zilver pakte. “Een wegparcours is meestal nieuw voor iedereen. Je kunt er niet van tevoren op trainen, omdat het in een woonwijk is. Het is mooi dat we de sport op deze manier dicht bij de mensen kunnen brengen.” Lars Scheenstra eindigde als derde. Twee jaar geleden, toen het laatste NK Weg werd gehouden in Zeist, deden de broers Mulder niet mee en pakte Mark Horsten drie titels. Horsten had voor wat extra spanning kunnen zorgen, maar ging vrijdag niet van start omdat hij nog naweeën ondervindt van een getrokken verstandskies. “Morgen bekijk ik de situatie opnieuw.” Ronald Mulder: “Mark heeft zich op de 500 meter wel eens tussen ons in gereden, maar op de 200 meter nog nooit.” Bianca Roosenboom won bij de vrouwen in 19,999, de enige tijd onder de 20. “Hartstikke mooi. Een titel is een titel, ze zijn allemaal speciaal”, aldus Roosenboom, die als 13-jarige kadet al Europees kampioen werd op de 300 meter. Roosenboom hield, evenals in de kwalificatieronde, Annemarie Boer en Lisanne Buurman achter zich.
 
Voor Jan van Loon is de winst op de 15 km afvalkoers zijn eerste individuele Nederlandse titel. Vooraf had zijn Luiginoploeg gemikt op een overwinning van de 29-jarige geboren Fries, tegenwoordig wonend in Lelystad.
“Een waardevolle titel”, vindt Van Loon, die het betreurde dat enkele ploegen bij de mannen het toernooi links laten liggen. Vanwege de afwezigheid van echte favorieten werd het een open wedstrijd met veel ontsnappingen. Bijzondere deelnemer was olympisch sprintkampioen Michel Mulder, die het verbazend lang volhield en uiteindelijk afviel op de zesde plaats. De broers Mulder hebben ooit wel criteriums gereden, voordat ze besloten zich toe te leggen op de sprint.
Van Loon: “Wij wilden er voor het publiek een mooie wedstrijd van maken en we denken dat dat is gelukt. Onze ploeg is altijd overal. We houden van koersen.”
 
Bij de vrouwen stond er een grotere groep aan de start, waarin de ploegen van Schaatsspetters (met winnares Mariska Huisman) en Sprog (met nummer twee Sharon Hendriks) domineerden. De twee vrouwen hadden al vroeg een beslissende voorsprong genomen. “We waren aan elkaar gewaagd”, aldus Mariska Huisman. “We zijn allebei geen echte sprinters.”
 
Zie voor uitlslagen: http://www.schaatsen.nl/nks-inline-skaten-2014/loting-uitslag

Artikel delen:

Reageer