Zwolse studenten protesteren tegen leenstelsel

Zwolle – Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) maakt zich zorgen over de invoering van het leenstelsel. Dit stelsel zal volgens de studenten grote gevolgen hebben voor studenten in het hele land en dus ook in Zwolle. Op veel universiteiten en hogescholen protesteren studentenbonden tegen het leenstelsel tijdens de opening van het collegejaar. Ook het SOOZ zal aanstaande woensdag op subtiele wijze protesteren tijdens de opening van het collegejaar op hogeschool Windesheim.

Voorzitter Diederik Engeltjes: “Het SOOZ staat negatief tegenover het leenstelsel omdat studeren onbetaalbaar wordt. Veel studenten worden opgescheept met hoge schulden aan het einde van de studie.” Op deze manier wordt studeren dus minder toegankelijk volgens Engeltjes.! ! Ook het Zwolse verenigingsleven kan klappen krijgen. Engeltjes: “studenten zullen er sneller voor kiezen om alleen maar prioriteit te geven aan hun studie”. Volgens de SOOZ voorzitter is focussen op een studie natuurlijk altijd goed, maar is het ook een verrijking voor je studentenleven om verbonden te zijn aan een studentenvereniging. “Verenigingen zijn goed voor je connecties en een goede plek om stoom af te blazen na een drukke dag studeren.”

Het SOOZ zal aanstaande woensdag tijdens de opening van het collegejaar op Hogeschool Windesheim op subtiele manier aandacht vragen voor de gevolgen van het leenstelsel. Het gehele bestuur zal een button dragen met daarop een academische hoed met een scheur erdoor. Dit staat symbool voor het feit dat studeren onmogelijk wordt. Ook veel andere studentenbonden zullen deze week de button dragen.

Aanstaande dinsdag wordt in de Tweede kamer een nieuw voorstel gedaan voor het leenstelsel. Niet alle details zijn bekend, maar het leenstelsel zal zeker voor een omslag gaan zorgen in studerend Nederland. De LSVb en andere studentenbonden, waaronder het SOOZ, voorzien veel negatieve gevolgen.! De plannen van het kabinet om de studiefinanciering af te schaffen en om te zetten een leenstelsel lopen al enige tijd. Al in mei sloten VVD, PvdA, D66 en GroenLinks een akkoord om het leenstelsel in te voeren.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Engeltjes: ⤽studenten zullen er sneller voor kiezen om alleen maar prioriteit te geven aan hun studie⤝.

  En hoe is dat verkeerd?
  Studeren kost geld en het is alleen maar goed als je daar dus prioriteit aangeeft. Feesten kan je hele leven nog.
  Misschien komen we dan een keer van die luie zesjescultuur en tijdelijke kennis tot het tentamen voorbij is af.
  Het is niet zo dat het hele curriculum ineens meer stof bevat. Dat blijft gewoon hetzelfde.


  Maak melding

 2. Met alle respect, maar begrijpen deze ‘studenten’ dan echt niet hoe het werkt? Het niveau van het HBO is al zeer matig, dus volledige focus op de inhoud en resultaten lijken me belangrijker dan zuipen op de scholierenvereniging. En als je dan toch met de grote jongens mee wilt doen qua verenigingsleven, kies dan voor een universiteit.


  Maak melding

 3. Ze hadden het leenstelsel jaren eerder moeten invoeren!!
  Belachelijk dat deze mensen menen te kunnen denken dat feestvieren het hoofdvak is van hun studie.
  Feestvieren prima maar dan wel op hun eigen kosten!!!


  Maak melding

 4. Hoe realitisch is jou zienswijze Jasper? all work? Yep baantjes voor het oprapen hoor, vakkenvullers shit nee doen 15jarige, euh horeca. Nope cafes sluiten of hebben het moeilijk.

  jasper, hoe realitisch ben jij, je lult maar een eind in de ronte en echt een draaikont met zulke antwoorden, typerend voor de partij die jij aanhangt. D666.

  Gooi geen balletjes op als je niet naar het doel kan en slechts de bal moet volgen en de richting moet aanpassen, verantwoorden bah


  Maak melding

 5. Er is meer aan de hand. Universitair geschoolden krijgen tegenwoordig HBO-banen, HBO’ers MBO-banen, MBO’ers doen lager geschoold werk en als je daar nog onder zit heb je pech of word je vervangen door een robot.

  Er was laatst ook een onderzoek dat studenten in hun huidige baan, als ze die al hebben, hun studieschuld helemaal niet kunnen afbetalen. Dat gaat dan wel om tienduizenden euro’s en als maatschappij hebben we wel goed geschoolde mensen nodig, ik denk alleen maar aan de zorg en vergrijzing.

  Ik heb grote bewondering voor studenten die kiezen voor de zorg (wat een shitbaan onder shit-omstandigheden) en om de rekening dan volledig bij hun neer te leggen klopt niet. Om dan alleen te roepen dat ze niet zoveel moeten feesten is bovendien te kort door de bocht.

  En dan heb ik nog wel wat suggesties:

  – Mensen die dronken achter het stuur worden betrapt moeten hun arrestatie zelf betalen
  – Voetbalsupporters betalen de inzet van de ME maar zelf
  – Als je rookt en je krijgt longkanker is het je eigen schuld
  – Rij je vaak in de auto, dan betaal je maar meer voor asfalt
  – En ga zo maar door

  Gelukkig is er (hopelijk) ook nog zoiets als solidariteit in Nederland en wordt het niet – net als in de VS – ieder voor zich.


  Maak melding

 6. Typisch hoe een aantal hier automatisch weer begint te blaten over “zuipende” en “feestende” studenten. Het denken in stereotypen is blijkbaar een onuitroeibaar iets.

  Ik zou trouwens niet graag in de schoenen van hedendaagse studenten willen staan. De drempel voor hoger en universitair onderwijs is nu wel heel hoog opgetrokken en de prijs die je er voor betaald is (ook als je faalt) niet misselijk. En dat terwijl we in dit land juist zoveel hoog opgeleide mensen nodig hebben: in een kenniseconomie moet je de jeugd juist aanmoedigen om door te leren i.p.v. het zo onaantrekkelijk te maken.

  Misschien is georganiseerde studie niet perse de methode van de toekomst om succes te vergaren in het leven. Zou geen kwaad kunnen.

  Ik ben benieuwd hoeveel mensen geopereerd zouden willen worden door een arts die geen “georganiseerde studie” heeft gevolgd. 😉


  Maak melding

Reageer