Boekpresentatie Zwolle 1940 – 1945

Zwolle – Op 19 september verschijnt bij uitgeverij WBOOKS in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel het boek Zwolle 40-45, samengesteld en geschreven door Herman Aarts en Paul Harmens. Het boek verschijnt in het kader van de Maand van de Geschiedenis met als thema Vriend & Vijand en haakt in op de toenemende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, met name in de regio. Het eerste exemplaar zal op 19 september overhandigd worden aan Arie Slob (voorzitter van de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 en fractievoorzitter van de ChristenUnie). 

Aan de hand van bijzondere en veelal niet eerder gepubliceerde foto’s uit de archieven van het Historisch Centrum Overijssel en de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 wordt het alledaagse leven in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. De korte teksten bieden veel achtergrondinformatie. De foto’s in het boek worden zo gepresenteerd dat als het ware een film ontstaat over de meest ingrijpende periode uit de geschiedenis. Het ongeloof op de eerste dag van de bezetting slaat al snel om in woede over de steeds strengere maatregelen van de bezetter. Aangrijpende foto’s van onder andere de Sassenpoort en Duitse troepen die de Luttekestraat binnentrekken tonen de vernieling in de stad en de wreedheid van de tewerkstellingen, de deportaties en de Jodenvervolging; maar ook de veerkracht van de bewoners, die met gevaar voor eigen leven verzet leveren en protesteren. Of het nu gaat om iets relatief eenvoudigs als het kalken van protestleuzen, tot levensgevaarlijke acties als de redding van een neergestorte geallieerde piloot, of om joodse onderduikers die een illegale krant drukken – al deze elementen komen aan bod in deze bijzondere uitgave.

Herman Aarts is oud-directeur van het Stedelijk Museum Zwolle en publiceert over regionaal historische onderwerpen. Paul Harmens is medewerker van het Historisch Centrum Overijssel en specialist op het gebied van de Tweede Wereldoorlog in de regio Zwolle. Deze uitgave kwam tot stand met advies van Erik Somers en René Kok, beiden als historici verbonden aan het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Zwolle 40-45 is onderdeel van de Reeks 40-45. De reeks wordt gelanceerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis in oktober. Later verschijnen onder andere delen over Arnhem, Drenthe, Den Haag en Amsterdam. Kijk voor meer info over de reeks op www.reeks4045.nl. Op donderdag 19 september om 15:00 uur wordt het boek gepresenteerd in het Historisch Centrum Overijssel. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de presentatie bij te wonen. Zwolle 40-45 is deze middag voor het eerst te koop aan de verkooptafel voor € 24,95. Aanmelden kan via de website van het Historisch Centrum Overijssel via www.historischcentrumoverijssel.nl/boekpresentatie.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Ik heb diverse (foto)boeken over Zwolle, maar WWII weet ik erg weinig van op een paar foto’s na die ik online gezien heb. Dit boek ga ik daarom als geboren Zwollenees zeker kopen!


    Maak melding

Reageer