Opvang daklozen tijdens verbouwing Herberg

Zwolle – De Herberg heeft al enige tijd last van waterschade in het gebouw. De komende weken zal deze schade worden hersteld. Daklozen zijn tijdelijk ondergebracht in slaapunits op het parkeerterrein van de Herberg. Naar verwachting zullen de herstelwerkzaamheden zes weken gaan duren.

Gelukkig is de gemiddelde verblijfsduur bij de Herberg het afgelopen jaar steeds korter geworden. Herberggasten stromen sneller door naar andere, meer permanente voorzieningen. Daardoor is de Herberg niet zo vol als een jaar geleden en is de Herberg erin geslaagd om alle daklozen op eigen terrein onder te brengen tijdens het herstel van de waterschade, zonder gebruik te hoeven maken van voorzieningen van bijvoorbeeld het Leger des Heils.

Het afgelopen jaar zijn nieuwe samenwerkingsverbanden en initiatieven van de grond gekomen om Herberggasten duurzaam te laten uitstromen. Limor is een logeerhuis voor zwerfjongeren gestart en het Leger des Heils begeleidt meer jongeren via Take Off en Fast Forward. Daarnaast worden mensen die door de economische crisis tijdelijk dakloos zijn en wachten op een huurwoning, in een stacaravan ondergebracht. Ook hebben al vier daklozen een woning via Housing First gekregen. Housing First houdt in dat mensen éérst een zelfstandige woonruimte krijgen en van daaruit begeleiding krijgen.

Aan Housing First werken Limor, RIBW Groep Overijssel, Frion, het Leger des Heils, de Gemeente Zwolle, de Zwolse Corporaties en de Herberg mee. Ook heeft de Herberg een samenwerkingsverband met het EBC in ’t Harde. Herberggasten kunnen daar tijdelijk terecht en worden getraind om hun leven weer zelfstandig op te pakken.

Artikel delen:

Reageer