Rechtbank Zwolle opent deuren voor publiek

Zwolle – Rechtspraak is openbaar, maar niet altijd. Waarom worden sommige zaken achter gesloten deuren behandeld? En wat speelt zich daar eigenlijk af? Wie daar meer over wil weten, kan zijn hart ophalen op woensdag 10 september. Dan is het publiek tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom bij het gerechtsgebouw aan de Schuurmanstraat 2 in Zwolle. Het thema van dit jaar is ‘Open over openbaarheid’.

rechtbank-overijssel-bezoekers-in-toga-2013-foto-rick-witteveen.jpg

Foto: Rick Witteveen 

De meeste zittingen bij de rechtbank zijn op doordeweekse dagen voor iedereen toegankelijk. Juist bij het open huis van 10 september worden er zittingen nagespeeld die normaal gesproken achter gesloten deuren zijn. Naast de zittingen is ook het cellengebied open, kun je in gesprek met een rechter, officier van justitie of een advocaat of maak je een selfie in een toga. Ook vertelt een rechter-commissaris in strafzaken over haar werk dat nooit zichtbaar is voor het publiek; een unieke kans om alles te weten te komen over voorgeleidingen, getuigenverhoren of huiszoekingen! Diezelfde avond is in het Zwolse gerechtsgebouw vanaf 19.30 uur, in samenwerking met dagblad De Stentor en Hogeschool Windesheim, een debat over transparantie in de rechtspraak.

Tijdens de ontmoetingen en rondleidingen is er alle ruimte om ook andere vragen over rechtspraak aan te snijden. Hoe scheiden rechters bijvoorbeeld feiten van emoties? Wat is de functie van de toga? Welke rechten heb je als slachtoffer van een delict? Dit is dé gelegenheid om daar antwoord op te krijgen, dus kom langs! Door zaken in het openbaar te behandelen, maken rechters hun werk inzichtelijk en hun optreden controleerbaar. Alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland besteden aandacht aan dit belangrijke principe tijdens de Week van de Rechtspraak, die van 8 tot en met 14 september wordt gehouden. Een overzicht van het programma van de rechtbank Overijssel in Almelo en Zwolle of dat van alle andere gerechten is te vinden op www.weekvanderechtspraak.nl.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Misschien leuk voor een aantal webloggers hierom eens even poolshoogte te nemen waarom er over het algemeen veel te laag wordt gestraft door die D66-ers.


  Maak melding

 2. De wet wordt bij mijn weten niet voor iedere regeringsperiode herschreven. Ook hebben rechters bij mijn weten geen politieke kleur.

  Bijzondere reacties… 😉

  Ik vind het dan weer jammer dat zo’n open dag op woensdagmiddag onder werktijd is.


  Maak melding

 3. Bij mijn weten is dat niet meer zo hoor. Je moet je hele straf uitzitten. Hoewel dat inderdaad nooit echt lang is. Het probleem is dat de politie 0,0% gezag meer heeft en het staatshotel veel te luxe is.


  Maak melding

 4. Met die strafmaat is niet zoveel mis. Dat veel mensen er heilig van overtuigd zijn dat rechters steeds lichter straffen, en met die verkeerde gedachte menen te kunnen oordelen. Dat is mis.


  Maak melding

Reageer