‘Oerijssel’ te zien in het Fraterhuis

Zwolle – Waar zijn in Overijssel nog resten te vinden van de oercultuur? Regisseur Geertjan Lassche gaat samen met Margje Fikse op zoek in de documentaire ‘Oerijssel – Zonnewende’.

Het eerste deel van dit tweeluik gaat dit weekend op 5 september om 19.30 uur in première in het Fraterhuis. Lang voor de beschaving zijn intree deed in ‘onze’ provincie leefden de mensen volgens de gebruiken van een mystieke oer cultuur. Spokerij, paasvuren en wonderbomen beheersten een leefwereld vol magie. De resten van die cultuur zijn nog steeds terug te vinden in het dagelijks Overijssels leven. Je moet alleen wel weten waar te zoeken.

Fikse en Lassche doen dat in ‘Oerijssel’. Het verhaal start in de donkere dagen, om via de vruchtbaarheidsfeesten in het voorjaar te eindigen bij de Zonnewende op Holterberg. Hoewel goed verstopt blijkt er nog veel voorchristelijke inspiratie te vinden. ‘Oerijssel’ is van 5 tot en met 9 september te zien in het Fraterhuis. Het is verstandig om vooraf te reserveren via www.filmtheaterfraterhuis.nl. Bezoekers kunnen ook via de website e-tickets kopen en printen, dan hoeven zij niet langs de kassa.

Artikel delen:

Reageer