Fundatie gratis toegankelijk op Open Monumentendag

Zwolle – In het kader van de nationale Open Monumentendag is Museum de Fundatie in Zwolle zaterdag 13 september tussen 11.00 en 17.00 uur gratis toegankelijk voor publiek. 

In het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle zijn naast de keuze uit eigen collectie drie tentoonstellingen te zien. Het recent geopende ‘The hour of the wolf’ toont een reeks bronzen beelden waarin beeldhouwer Lotta Blokker de gevoelens van de slapelozen verbeeld. Daarnaast eerdere werken van haar hand. Expressieve sculpturen, krachtig en imposant, maar ook heel menselijk en herkenbaar. Nieuw en vanaf 13 september in Zwolle: ‘Van Gogh tot Cremer-Nederlandse kunstenaars in Parijs’.

Een tentoonstelling waarin de artistieke pelgrimage van Nederlanders naar Parijs, die eind 19de eeuw op gang kwam en duurde tot en met de jaren ’50, centraal staat. Honderden schilders, beeldhouwers en tekenaars uit Nederland – Vincent van Gogh, Kees van Dongen, John Rädecker, Piet Mondriaan, Charlotte van Pallandt, Karel Appel, Jan Cremer en vele anderen – verbleven in die periode voor korte of langere tijd in Parijs. Waar de een zich door de stad zelf liet inspireren, richtte de ander zich op de kunst van de internationale avant-garde. Bij terugkeer naar Nederland nam iedereen in zijn werk een stukje Parijs met zich mee. Daarmee geeft de tentoonstelling behalve een overzicht van het Nederlandse modernisme ook een veelzijdig portret van Parijs als kunsthoofdstad van de wereld.
‘Voor de nieuwe mens – Russisch avant-garde design’ tot slot is in het weekend van 13 en 14 september voor het laatst te zien en omvat circa 110 tekeningen, collages, fotomontages, boekillustraties en objecten van onder meer El Lissitzky, Kazimir Malevitsj, Alexander Rodtsjenko en Vladimir Tatlin.

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, Dirk Hannema, en die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Artikel delen:

Reageer