PvdA veroordeelt eenzijdig besluit tot ganzenjacht

Zwolle – "Ineffectief, bestuurlijk onverstandig en buitengewoon teleurstellend." Zo verwoordde PvdA-Statenlid Anneke Beukers het besluit van Provinciale Staten om akkoord te gaan met de nieuwe faunaverordening. In die verordening schaft Overijssel de winterrust voor trekganzen af en mag dus het hele jaar door op ganzen geschoten worden.

"De ganzenpopulatie, met name die van de grauwe gans, veroorzaakt veel maatschappelijke schade. Ook de natuurschade is enorm. Binnen de PvdA is daarover geen enkele misverstand," aldus Beukers. "Maar volgens ons is de oplossing niet om maar rücksichtslos op ganzen te gaan schieten. Een zorgvuldige combinatie van preventieve maatregelen, winterrust en ja, ook afschot, in goed overleg met alle betrokken partijen, is op zijn plaats. In plaats daarvan schoffeert GS de natuurorganisaties die juist nodig zijn om de ganzenproblematiek effectief te bestrijden."

Natuurorganisaties, boeren en provincies hebben jarenlang onderhandeld over een oplossing voor de jaarlijks door ganzen veroorzaakte schade. In 2013 lag een akkoord op tafel waarin een compromis werd gesloten tussen ganzenbescherming en het terugdringen van schade. Trekganzen zouden in de winter niet worden bejaagd, en de aantallen ganzen die ’s zomers voor schade zorgen zouden worden verminderd. Toen dat landelijke Ganzenakkoord in december alsnog uiteen viel gaven de provincies via het Interprovinciaal Overleg (IPO) gezamenlijk aan zo dicht mogelijk bij dat Ganzenakkoord te zullen blijven. Van dat voornemen stapt Overijssel nu af door de winterrust van 1 november tot 1 maart te schrappen.
Steun voor dat besluit bij de natuurbeherende organisaties ontbreekt. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en Landschap Overijssel hebben al aangegeven dat de nieuwe plannen voor hen onacceptabel zijn. Zij zullen het aan het nieuwe beleid geen medewerking verlenen.
"En als zij hun terreinen in de zomer voor beheersmaatregelen sluiten dan kan de Overijsselse ganzenproblematiek dus niet effectief bestreden worden," zegt Beukers. "Door zich niet verzekeren van de steun van alle partijen zal het beleid van Gedeputeerde Staten daarmee juist leiden tot een verhoging van de ganzenpopulatie. Daarvoor zal de PvdA GS verantwoordelijk houden. Het is zeer onhandig om onze maatschappelijke partners nu zo tegen de haren in te strijken, des te meer omdat er een kant en klaar akkoord op tafel lag."
De PvdA veroordeelt daarom het nieuwe faunabeheerplan. Het is eenzijdig, ineffectief en onnodig polariserend. Gedeputeerde Staten zouden zich moeten inzetten voor het creëren van het maatschappelijke draagvlak dat noodzakelijk is om de ganzenproblematiek in de provincie op te lossen. Dat gebeurt nu niet, en daarmee zet GS Overijssel wederom op de kaart als risee van Nederland.

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Het is overigens wel grappig.
  De grootste vinger in de pap van de provincie behoort toe aan het CDA.
  Inderdaad de partij die nog niet zolang geleden hier liet weten graag een beeld te willen oprichten voor Eli Heimans, de man die aan de wieg stond voor Natuurmonumenten. Een man met inzicht, respect en bewondering voor de natuur.
  Nu schijnt het zo te zijn dat de provincie natuurorganisaties een boete wil opleggen als ze niet willen meewerken aan de Overijsselse slachtpartijen.. Misschien een aardig idee om met dat geïnde geld het beeld van Eli te financieren. En het vervolgens een leuk plekje te geven voor het Provinciehuis.
  Een beetje humor kan in deze kommervolle tijden geen kwaad.
  Toch?


  Maak melding

 2. De weilanden zijn groene woestijnen geworden. Er groeit alleen nog maar eiwitrijk raaigras. Andere planten zie je niet meer. Die worden doodgespoten. Dieren zie je er trouwens ook bijna niet meer.
  Over de weilanden worden enorme hoeveelheden mest uit de bioindustrie uitgereden. Van die mest en kunstmest groeit dat gras lekker, maar voor het grondwater is het zeer slecht. En de uitstoot van broeikasgassen is enorm. Een ecologische ramp.
  Maar één diersoort profiteert ervan. De gans. Die vindt hier tijdens zijn overwintering een zeer goed gevulde tafel: weilanden vol voedselrijk gras. Ze zijn er dol op en eten het van oktober tot april helemaal op. Dat kan natuurlijk niet. Dus schieten we ze massaal af. Zo gaan we anno 2014 om met onze planeet. Het is simpelweg niet vol te houden.

  Overigens ben ik niet per definitie tegen het afschieten van ganzen.


  Maak melding

 3. Bericht door suze, op 11 september 2014 8:11
  We hebben ook teveel mensen, die richten ook schade aan. Wat te doen?

  Geef het goede voorbeeld en begin bij uzelf.:o


  Maak melding

 4. Voor contacten met IS kun je gewoon in Nederland blijven. Komt steeds dichterbij en straks vond je de buurman zo’n aardige man en had je nooit verwacht dat.  Maak melding

 5. Suze, produceer jij geen afval? Als teveel mensen dat doen krijg je overlast omdat het niet verwerkt kan worden. Zo is het ook met dat ene gansje dat maar vijf sprietjes eet, door de massa hoort die erbij.

  Overigens mooie theorieen over bemesten ect, afknallen die hap


  Maak melding

 6. Bericht door suze, op 11 september 2014 12:46
  Ik breng geen schade toe!

  Jij zit de hele dag achter de computer en je werkt niet, wees eens een beetje zuinig met energie.:'(


  Maak melding

 7. Bericht door suze, op 11 september 2014 16:58
  Een paar mensen hebben het niet begrepen. En bij IS hoef en wil ik me niet aansluiten. Dus niet begrepen wat ik bedoel.

  Ja, dat krijg je met die reacties van jou, twee zinnen en iedereen moet dat geleuter begrijpen.:'(:'(


  Maak melding

 8. ff terug naar de inhoud, lezende:

  “De ganzenpopulatie, met name die van de grauwe gans, veroorzaakt veel maatschappelijke schade.
  Ook de natuurschade is enorm. Binnen de PvdA is daarover geen enkele misverstand,” aldus Beukers

  Dus veel maatschappelijke schade en ook de natuurschade is enorm.
  Binnen de PvdA is daarover geen enkele (ahum) misverstand begrijp ik.

  Dus de ganzen eten gras, en dat is “veel maatschappelijke schade”
  en ook “enorme natuurschade ” ?

  Leg ’t me hopelijk uit. Ik zie de maatschappelijke schade evenmin als de enorme natuurschade.

  Prima trouwens als er heel veel ganzen zijn,
  en de jagers, poeliers, koks er wel raad mee weten.
  Maar dan niet prima als dat via de argumentatie ‘maatschappelijke schade ‘ en ‘enorme natuurschade’ gaat.

  Ik lees ook “Natuurorganisaties, boeren en provincies hebben jarenlang onderhandeld over een oplossing ”

  Sluit wat mij betref boeren uit van onderhandelingen, boterberg en melkzee in gedachten. En bio-industrie in gedachten,
  en nouja, alles in gedachten dat een beetje respect voor dieren inhoudt daar kunnen we boeren niet bij gebruiken lijkt me.
  boeren rekenen. En dat rekenen gaat over Geld.  Maak melding

 9. Bericht door suze, op 11 september 2014 17:25
  Ja Manus dat jij de lagere school niet hebt afgemaakt daar kan ik niets aan doen.

  Dank u, daarom zit jij met je opleiding de hele dag voor de PC. Zeer sociaal. Alleen met L.O. werk ik wel voor voor mijn eigen onderhoud.:D:D:D


  Maak melding

 10. Hanz rulezzz

  Bericht door hanzhanzeland, op 11 september 2014 17:56
  @suze, keertje ganzen schieten?
  Beter, wijnje doen? Ik zou ’t wel
  leuk vinden om jou eens ‘live’ te ontmoeten.
  Doen?

  :D:D:D


  Maak melding

 11. Alle gekkigheid terzijde.
  Ik ben nog steeds heel benieuwd naar:
  “veel maatschappelijke schade. Ook de natuurschade is enorm”
  Wat doen ganzen dan (volgens de PvDa) dat veel maatschappelijke schade en enorme natuurschade veroorzaakt? Ik hoop dat iemand kan uitleggen hoe dat zit.  Maak melding

 12. @ hh, ik weet wel dat velen in het buitengebied in Drenthe (o.a.) klagen dat de ganzen aan hun gewassen zitten. (illigale)jagers staan klaar om ze af te schieten. Maar volgens mij zijn wij hier wat geciviliceerder en zou ik niet weten wat voor overlast ze precies veroorzaken.


  Maak melding

 13. Misschien wel terecht, ganzen af te schieten. Als de ganzen ’t gras opeten dat voor schapen en koeien bedoeld is. Doet me pijn in ’t hart, maarja.
  Is er niet meer dan genoeg gras? Kwestie van de grazers op de juiste graaslocatie wijzen?
  Dat ganzen gras eten noemt de PvDa enorme natuurschade,
  komt vooralsnog en tikkeltje bizar op mij over.  Maak melding

 14. Hh, dat hebben ze al geprobeerd bij Schiphol en zo. Nooit iets over gelezen? Google eens. Dan meteen ook even hoe het komt dat de populatie van ganzen zo toegenomen is.

  Dat maatschappelijke schade is wel heel erg indirect gezocht.


  Maak melding

 15. Ganzen vreten het grasland op en bevuilen het met uitwerpselen. Naast de landbouw hebben ook natuurgebieden in toenemende mate te lijden van de de ganzenvraat (biodiversiteit neemt af). Dat is de maatschappelijke schade, hanshanzeland.


  Maak melding

 16. Dank voor de toelichtingen. Deze dieren gedijen zo goed dat ze een soort van schadelijke plaag aan ’t worden zijn begrijp ik. De gans past zich goed aan in de veranderende wereld, maar de mens toch altijd nog net iets beter. Althans, als het om korte termijn dingetjes gaat, in veel opzichten, ook hier. Nouja, inderdaad eerst maar eens op ganzenjacht gaan.  Maak melding

Reageer