Open wat normaal gesloten is

Zwolle – De meeste zittingen bij de rechtbank zijn op doordeweekse dagen voor iedereen toegankelijk. Bij het open huis van 10 september werden er zittingen nagespeeld die normaal gesproken achter gesloten deuren zijn. Naast de zittingen was ook het cellengebied open, kon je in gesprek met een rechter, officier van justitie of een advocaat of kon je een selfie maken in een toga.

10-09-2014_opendag_rechtbank_zwolle_01.jpg

Ook vertelde een rechter-commissaris in strafzaken over haar werk dat nooit zichtbaar is voor het publiek; een unieke kans om alles te weten te komen over voorgeleidingen, getuigenverhoren of huiszoekingen! Diezelfde avond was in het Zwolse gerechtsgebouw vanaf 19.30 uur, in samenwerking met dagblad De Stentor en Hogeschool Windesheim, een debat over transparantie in de rechtspraak.

10-09-2014_opendag_rechtbank_zwolle_02.jpg10-09-2014_opendag_rechtbank_zwolle_03.jpg10-09-2014_opendag_rechtbank_zwolle_04.jpg

Waarom dragen rechters een toga?
Tijdens de ontmoetingen en rondleidingen was er alle ruimte om ook andere vragen over rechtspraak aan te snijden. Hoe scheiden rechters bijvoorbeeld feiten van emoties? Wat is de functie van de toga? Welke rechten heb je als slachtoffer van een delict?

Open over openbaarheid
Door zaken in het openbaar te behandelen, maken rechters hun werk inzichtelijk en hun optreden controleerbaar. Alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland besteden aandacht aan dit belangrijke principe tijdens de Week van de Rechtspraak, die van 8 tot en met 14 september wordt gehouden.

10-09-2014_opendag_rechtbank_zwolle_06.jpg

Artikel delen:

Reageer