Kookwedstrijd Zwolse Koksopleidingen

Zwolle – Wie kookt het vindingrijkst, lekkerst en mooist met Waste Food? Dat was de inzet van de voorronde van de kookwedstrijd onder studenten van Landstede's Koksopleiding. Derdejaars studenten Nancy van Urk en Carlijn Kreijkamp wonnen met hun "aardse" gerecht de eerste prijs. Zij gaan op maandag 15 september met sterrenchefs de strijd aan tegen de Deltion-winnaars in een cook-off van Chefs(R)evolution van Jonnie en Thérèse Boer op 15 september.

dfw_winnaars.jpg 

Hoe leger het bord, hoe lekkerder het gerecht.
(vooraan de winnaars Nancy en Carlijn, daarachter van links naar rechts: Alma Streefkerk (Natuur&Milieu Overijssel), Lia Platel, Fabrice Antoine, Sebastiaan Aalst (Damn Food Waste) en Thea Liebrand.

Hoe kook je het innovatiefst met ingrediënten die krom zijn gegroeid, een verkeerd formaat hebben, foutief gelabeld zijn of een klein plekje hebben? Eerste-, tweede- en derdejaars BOL en BBL-studenten van de koksopleiding van Landstede lieten vandaag (woensdag 10 september) zien dat je hiermee nog en misschien wel júist prachtige en smaakvolle dingen kunt doen. De kookwedstrijd werd georganiseerd door Damn Food Waste in samenwerking met Natuur&Milieu Overijssel.

dfw_winnende_gerecht.jpg 

De wedstrijd
Na de indrukwekkende documentaire Taste to Waste gaven culinair ondernemer Samuel Levie van het Food Cabinet, Sebastiaan Aalst van Damn Food Waste en Alma Streefkerk van Natuur&Milieu Overijssel tekst en uitleg over bijvoorbeeld het feit dat er dagelijks in Nederland 400.000 broden worden weggegooid, en dat per hoofd van de bevolking jaarlijks voor 135 euro wordt weggegooid. Vervolgens gingen de studenten aan de slag met speciaal geselecteerde 'verspilde' groente en vlees van Overijsselse ondernemers, zoals biologisch slager Herman Haverkort. De deskundige jury, bestaande uit directieleden Lia Platel en Thea Liebrand, en docent Fabrice Antoine, riepen derdejaars studenten Carlijn Kreijkamp en Nancy van Urk uit tot winnaars. De jury: 'Het gerecht ziet er prachtig uit. Het "aardse" thema vinden we heel mooi. Alles van de ingrediënten is gebruikt, zelfs de schillen. En het smaakt heerlijk. Dat betekent dat de studenten de opdracht aan alle kanten begrepen hebben. Alle deelnemers hebben hun best gedaan, ook de vele eerstejaars die nog maar drie weken les hebben gehad. Zij zijn de koks van de toekomst en kunnen een verschil maken. En ze hebben hier laten zien dat ze daar creatief genoeg voor zijn. Onze complimenten.'

Het winnende recept
Ingrediënten: krieltjes die bijna over datum zijn, een kromme pastinaak, een bataat met een plekje dat je zo weg kunt snijden, een stukje longhaas (rundvlees dat in Nederland niet zo vaak gebruikt wordt, maar smaakt naar biefstuk), en wat boter en zout. Bereiding: maak een mousseline van de krieltjes en vermeng deze met pastinaakpuree. Steek bolletjes uit de bataat, blancheer deze kort en bak ze vervolgens. Maak van de rest van de bataat een crème met boter en zout. Braad de longhaas kort aan alle kanten. Maak van de schil van de pastinaak chipjes om het gerecht mee te garneren. Maak het gerecht met veel creativiteit en liefde op en klaar is uw winnende Waste Food Gerecht!

De winnaars
Nancy en Carlijn: 'Vandaag was een eyeopener voor ons. We wisten niet dat er zo ongelofelijk veel voedsel wordt weggegooid, terwijl het ook best eenvoudig anders zou kunnen. Van frisee gebruik je bijvoorbeeld altijd alleen het hart, terwijl je van de omliggende slabladen best nog wel een lekkere stamppot of dergelijke kunt maken. We waren door de theorie best wel geïnspireerd voor de wedstrijd. We hebben een "aards" gerecht gecreëerd dat we nog nooit eerder gemaakt hadden en ik denk dat we een aantal ideetjes eruit in de toekomst wel vaker gaan gebruiken, zoals de chips van de schilletjes. Damn Food Waste is een heel goede actie, je leert anders nadenken over producten en verspilling. En maandag dus naar de Cook-Off van Chefs(R) Evolution! Een fantastische kans en ongelofelijk spannend om daar straks met die sterrenchefs te staan! We zullen vermoedelijk weinig slapen de nacht ervoor!' Chefs(R)evolution – 15 september, 16:30-17:30 uur, De Librije Op zondag 14 en maandag 15 september 2014 vindt de tweede editie plaats van 'Chefs (R)Evolution', het Nederlandse Avantgarde Cuisine Festival, in en rondom Librije's Hotel en Theater De Spiegel te Zwolle. Deze wordt georganiseerd door Jonnie en Thérèse Boer van Restaurant De Librije in samenwerking met het team van Port Culinaire en Thomas & Carola Ruhl. Tijdens de Chefs(R)evolution, wordt met de cook-off van Landstede en Deltion dus ook aandacht worden besteed aan Damn Food Waste.

Damn Food Waste Festival op 20 september
De kookwedstrijd maakt deel uit van het voortraject van het Damn Food Waste Festival, een landelijk initiatief dat op 20 september Zwolle aandoet. Op zaterdag 20 september is er op het Grote Kerkplein in Zwolle tussen 12 en 16 uur een gratis lunch voor iedereen, gecreëerd van Waste Food dat zoveel mogelijk uit Overijssel komt.

Artikel delen:

Reageer