Keramiek ontmoet zilver

Zwolle – ‘Keramiek ontmoet zilver’, keramiste Jolanda Verdegaal en sieradenontwerpster Greetje Sieders exposeren samen bij Kunstuitleen Zwolle.

Jolanda Verdegaal en Greetje Sieders zochten elkaar in 2011 op om te ontdekken wat het ambacht van de één kan betekenen voor de ander. Een serie wit porseleinen doosjes waarop verrassende zilveren ‘knoppen’ zijn gesmeed is het resultaat. Vrolijke visjes en vogeltjes van corian (massieve kunststof bestaande uit gezuiverde bauxiet en acrylmethyl-metacylaat) op zilver bevolken deze doosjes die door hun geperforeerde deksels een inkijkje geven op de inhoud.

Een ander resultaat van deze samenwerking is een serie ringen. Hoewel beiden kunstenaars al jaren lesgeven in hun vak en exposeren met eigen werk (ook te zien op deze expositie) is deze samenwerking een inspirerende nieuwe weg. De sieraden van Greetje Sieders zijn draagbare kunstwerkjes, minisculpturen. Engeltjes, vogels, vissen naast meer abstracte vormen. Ze maakt gebruik van verschillende edelmetalen gecombineerd met edelstenen en gevonden voorwerpjes. ‘De sieraden mogen dan lijken te zijn ontstaan met de spontaniteit als van een kind, de uitvoering is waardig en met secure perfectie afgewerkt. Het zijn volwassen, volwaardige kunstwerken in klein formaat.’, aldus Interart in Heeswijk. ‘Erosie, droge rivierbeddingen, knoestige boombast. Ik tast de structuren af met mijn ogen en handen en vertaal ze in klei. In mijn werk wil ik de schoonheid laten zien van oppervlakken waarin de tijd haar sporen heeft nagelaten. Door natte en drogere klei samen te verwerken, ontstaan de gescheurde huiden in mijn gedraaide potvormen. Edelmetaal lusters of geboetseerde elementen leveren daarbij spannende contrasten op met de ruwe oppervlakken.’, aldus Jolanda Verdegaal over haar eigen werk. De expositie’s van beide kunstenaars zijn gratis te bezoeken bij Kunstuitleen Zwolle aan de Voorstraat 31 tot en met eind oktober as. Openingstijden: dinsdag tm zaterdag van 11 tot 17 uur, donderdagavond koopavond tot 21 uur. Meer info op www.kunstuitleenzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer