Drie verdachten van graffiti spuiten op treinstel

Zwolle – Aan de Hanzelaan heeft de politie in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 september drie verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging c.q. vernieling.

Een oplettende getuige had gezien dat de drie op een rangeerterrein aan de Parallelweg graffiti hadden gespoten op een treinstel. Op basis van hun signalementen konden ze worden aangehouden op de Hanzelaan. De drie van 21, 20 en 17 jaar uit respectievelijk Wolvega, IJhorst en Meppel zitten nog vast voor nader onderzoek.

Artikel delen:
Reacties 84
 1. Als die SAME er ook bijzitten, dan heeft hij heel wat uit te leggen en moet al zijn ‘kunst’ tussen Wezep en Meppel op zijn kosten laten verwijderen! Flink aanpakken graag.


  Maak melding

 2. SAME is ouder dan 21 gezien hoe lang hij al vandaal is. Maar ik hoop zo dat die knakker ooit wordt opgepakt. Hoeveel schade hij de maatschappij al niet heeft aangedaan.


  Maak melding

 3. SAME is een knakker over de 30 jaar en volgens mij een Zwollenaar…

  Gewoon treinstel schoon laten maken van hun eigen geld. Hebben ze dat niet, lenen ze wat bij ouders. Helemaal brandschoon en eventueel over verven.


  Maak melding

 4. Misschien is die al wel eens opgepakt maar is het lastig met rechtszaken. Iets moet immers onomstotelijk bewezen zijn willen ze je kunnen veroordelen.


  Maak melding

 5. De 3 gasten zijn niet op heterdaad gepakt dus onomstotend bewezen wordt lastig. Desalniettemin hoop ik dat de evt. boete mee zal vallen voor ze.

  Same is een baas btw.


  Maak melding

 6. Stoere praat van jasper over beetje kliederen met verf maar als er een laffe overvallen zijn dan moeten die in bescherming van wege slechte jeugd of omdat ze kleurtje hebben of zo iets . >:(


  Maak melding

 7. Opvalt-dingen zien hmm
  Jasper jij ziet dingen die er niet staan/zijn.

  Als Jasper het zo goed weet(googl) hoeveel de kosten op balans, kosten post staan van dit, soms mooi, soms bah, graffiti. vervolgens de vraag stelt aan een ander of die het niet erg vind om daar te moeten betalen komt mijn vraag aan Jasper, Hoeveel kost ons dat dan echt?

  Kost een reiziger dat meer of betalen die alles, betalen we dat per hoofd van de bevolking? Zoja hoeveel en hoe?  Maak melding

 8. @d.erk jij denkt dat de NS zegt: weet je wat, we waren dit jaar 2 miljoen kwijt aan graffiti, weet je wat, we verlagen de salarissen om die kosten op te vangen? Denk je dat? Of denk je, dat ze wellicht, de kaartjes duurder maken… Je mag maar 1x raden.


  Maak melding

 9. Jasper na drie woorden lezen van jou ben ik al gestopt.
  Jij doet dit iedere keer, een veronderstelling neerzetten wat ik volgens jou denk oid.

  Nee Jasper kontdraaien en zeggen; dus daar ga ik niet op in.Politiek


  Maak melding

 10. Ohb, een keer mocht ik raden he? Nou ik denk dat ze het wel afboeken als zijnde verlies/kosten. Het niet door bereken op devreiziger maar het wel opvoeren bij kosten die er zijn om hun maatschappelijke dienstverlening te voldoen in een gesprek voor de jaarlijkse schatkist subsidies ter discussie komen.


  Maak melding

 11. Hoezo is dat onzin? Sinds wanneer zijn commerciële bedrijven ook filantropisch?

  1) het verwijderen van graffiti kost geld
  2) een commercieel bedrijf rekent dit door aan de klant, de staat rekent dit door naar de belastingbetaler. Immers, daar komt hun geld vandaan.
  3) de consument/belastingbetaler is de sjaak

  En uiteraard is dat in de praktijk een heel stuk complexer, maar onder de streep, komt het daar wel op neer. En daarom mijn vraag aan Zuidski, of hij dat niet erg vindt. Ik namelijk wel. Ik heb liever dat dat geld gebruikt wordt om die aso’s op te sporen, op te pakken en te straffen.


  Maak melding

 12. “De NS betaalt jaarlijks rond de 4,5 miljoen euro voor het verwijderen van graffiti op treinen en stations.”
  Dat zijn natuurlijk bedrijfskosten die doorberekend worden aan de consument.


  Maak melding

 13. @d.erk de NS verhoogt zijn prijzen wel degelijk. Daarbij komt dat een deel van de kosten, al jaren, het verwijderen van graffiti is. En dat wordt, al jaren, indirect verhaald op de reiziger. En niet alleen de NS rekent de kosten van graffiti door aan de consument/belastingbetaler. Hoe hard jij ook probeert om daar om heen te draaien.


  Maak melding

 14. Tuurlijk, alle kosten die een ondernemer maakt worden linksom of rechtsom doorberekend aan de klant. Anders zou een onderneming geen winst maken. Dan duurt het niet lang…

  Voor de overheid kan het ietsje anders liggen. Want diezelfde mensen die piepen dat graffiti “artiesten” niet aangepakt moeten worden zeuren als de belastingen weer verhoogd worden. Maar dan nog: De overheid hoeft geen winst te maken natuurlijk. Dus ze kunnen er voor kiezen graffiti te laten zitten. Echter, alles wat weggehaald wordt zal door ons betaald worden; of dat nu inhoudt dat er ergens anders minder naartoe gaat of niet.

  Maar dit begrijpt toch iedereen?


  Maak melding

 15. Als je het laat zitten, verhoogt dat het onveiligheidsgevoel. Meer mensen vinden het verpaupering dan dat er mensen zijn die het mooi vinden. Dus dat zal waarschijnlijk weer zijn weerslag hebben op de lokale economie. Mensen gaan liever in een nette stad winkelen zeg maar.


  Maak melding

 16. Dus ze kunnen er voor kiezen graffiti te laten zitten.

  Dit draagt bij tot een algeheel gevoel van onveiligheid en het is natuurlijk geen visitekaartje voor mensen die de stad komen bezoeken.


  Maak melding

 17. Gewoon op kosten van die boefjes alles schoon laten maken. Moeilijke gedoe allemaal. Men kan nog geen gebouw of whatever in tact laten. Alles zit onder die troep tegenwoordig. Kan er niet een apart topic ergens ver weg op deze site worden geopend waar die Japser zijn prietpraat kwijt kan. Hoeven we die bullshit ook niet te lezen.


  Maak melding

 18. Mike70 en Japser, ik ben het met jullie eens dat het laten zitten van graffiti geen oplossing is. Echter, dat betekent niet dat er geen enkele gemeente is die daarvoor kiest.

  Ik zie hier en daar gebouwen waar als sinds jaar en dag graffiti op zit, maar het om de één of andere reden niet weggehaald wordt.

  Wat ik vooral jammer vind is dat het ook wel degelijk heel erg mooi kan zijn! Het ongevraagde aspect en het simpel plaatsen van tags is wat mij in het verkeerde keelgat schiet. Ergens heb ik ook het vermoeden dat de vandalen die ’s nachts met hun spuitbusjes op pad gaan het ook helemaal niet zien zitten om dit legaal en eventueel tegen betaling op aangewezen plekken te doen.
  Ik verwacht zelfs dat graffiti artiesten die wel het rechte pad kiezen als outcasts behandeld worden door de vandaaltjes. (Ik heb geen enkel bewijs daarvan, maar dat is zomaar een vermoeden)


  Maak melding

 19. Plantje: het kan natuurlijk zo zijn dat die gebouwen waar al een eeuwigheid graffiti op zit in particuliere handen zijn. En dat de eigenaren het te duur vinden om het te laten verwijderen (om het een week later weer ondergekliederd terug te vinden).


  Maak melding

 20. Overigens, als ze dat niet doen, waarom hebben de buurman en ik de witte muren moeten behandelen zodat graffiti makkelijker te verwijderen is?


  Maak melding

 21. Allemaal leuk en aardig mensen, er wordt hier mooi gepraat over het laten betalen door de artiesten zelf. Maar waarom dat? Waarom worden grote reclame posters wel getolereerd, maar art niet? Allemaal omdat er een prijs aan zit. In Engeland word zelfs beslist door een hoger persoon om een ‘Banksy’ te laten staan, en de rest niet, omdat dat als art word beschouwd, en de rest vandalisme. Grote vragen brengt dat op, maar als die artiesten van de trein precies hetzelfde op een schildersdoek hadden gemaakt, en dat hadden gegeven aan een museum. Dan was het wel goed geweest, allemaal omdat er geld in zit.
  Voor de mensen die het trouwens wilden weten, de jongste verdachte is vals beschuldigd, hij liep terug van een art expo met een aantal spuitbussen, richting huis, maar toen werdt hij aangehouden, omdat hij op een vage beschrijving van de ooggetuige(n) leek.
  Owh, en vaak is het niet alleen ‘kliederen’ zoals u het noemen. Het is vaak ook met een boodschap, dat art ook gratis weggegeven kan worden, er hoeft geen prijs aan te zitten, of een groot bedrijf erachter.


  Maak melding

 22. @Diederen het hele grote verschil is dat de eigenaren van het object er niet om vragen. Kun je het nog zo hard kunst noemen, als de eigenaar geen toestemming heeft gegeven, is het gewoon vandalisme.


  Maak melding

 23. En Diederik, dan de wedervraag: Wat is er mis mee om die gratis kunst dan aan te brengen op een doek en dat weg te geven? Moet het daarvoor ongevraagd op iemands eigendom aangebracht worden?


  Maak melding

 24. Kunst laat zich gelukkig niet beperken door de smaak van enkelen.

  Lekker makkelijk ook. Als ik graffitti mooi vind dat ik dan blij moet zijn als mijn auto onder gespoten wordt. Nee, dat ben ik niet, en de dader zal ook gestraft worden door mij of de politie, maar als het zou gebeuren zou ik niet willen dat alle graffitti gestopt moet worden(wat in iedergeval toch nooit zal gebeuren) of dat diegene een zware gevangenisstraf krijgt. Hij zal op de blaren moeten zitten(hoort bij het spel) en betalen natuurlijk maar laten we de gevangenissen vooral gebruiken voor de echte boeven.

  Sommige kunstenaars worden gezien als sell outs als ze zich meer bezig gaan houden met kunst dan met graffitti of er hun werk van maken om een boterham mee te verdienen.
  De mensen die dat vinden vergeten vaak dat de meeste van deze artiesten al hun strepen dik verdient hebben en die droeftoeters al blij mogen zijn als ze hun bussen mogen schudden.


  Maak melding

 25. Ik vind graffiti ook irritant, op de watertoren aan de Turfmarkt staat nu ook in grote letters de naam: Same.
  Het doet me een beetje denken aan honden die overal tegenaan pissen om hun territorium af te bakenen.
  Ook al noemen sommigen dit kunst ik houd niet van die opdringerige zooi, doe dit lekker thuis en val er andere mensen niet ongevraagd mee lastig.  Maak melding

 26. Supergaaf al die NSB zure huttenreacties! Heerlijk man daar doet Same het voor hoop ik! Lekker wringen in die burgerlijke mentaliteit!


  Maak melding

 27. Wat een stelletje systeemslaven zitten hier tussen. Beetje sensatie in het leven en buiten de regels om leven is toch niks mis mee. Laat die jongens lekker plezier hebben in wat ze doen, als je je er aan ergert kijk er dan niet naar. De prijzen gaan toch wel om hoog al is het niet door graffiti is het wel door iets anders.

  PEACE

  HAHAHAHAHA 😀


  Maak melding

 28. stel dat de Graffiti ?scene? +- 500.000 man telt…die met regelmaat de trein nemen om n muurtje te gaan spuiten..,zou de NS dus 8.50 per man pj moeten verdien om de schoonmaak kosten er uit te halen?…ik denk dan dat de NS nog wel wat over houdt aan deze?knakkers?… ps ik ben soort van alergiesch van rode jassen,t stoort me en maakt me agressief,net als blauwe mercedessen,en uniformen ook,best dat je er een hebt hoor,maar wel thuis laten ja!


  Maak melding

 29. Dus als je niet van graffiti houdt en dat ongewenst aanbrengen van dat spul niet waardeert ben je burgerlijk en heb je geen leven?

  Er valt best wat voor te zeggen dat mensen op fora gewoon niet alles moeten lezen als ze zich er aan ergeren. En dat is nu net het probleem met graffiti: je kunt er niet omheen!

  Je vernielt andermans eigendommen. Wanneer mensen over auto’s lopen en er spiegels vanaf trappen moeten we toch ook niet genieten van hoe die mensen een beetje buiten de regels leven en wat sensatie in hun leven hebben?


  Maak melding

 30. Graffiti hoort nou eenmaal bij de samenleving, er zijn wel ergere dingen in onze maatschappij.

  Ik stoor mij er dan ook niet aan en betreft op huizen spuiten, er is altijd een groepje die het ‘verpest/zwart’ maakt voor de rest.
  Ik begrijp heel goed dat bepaalde gebouwen ondergekliederd zijn, het meerendeel stond al in verval voor dat er graffiti op stond.

  Echte boeven aanpakken! en die graffiti gasten gewoon lekker laten gaan.
  Trein kaartjes zijn al duur genoeg en zullen er niet goedkoper op worden!


  Maak melding

 31. Bericht door DiederikWouters, op 2 oktober 2014 17:33
  Graffiti hoort nou eenmaal bij de samenleving

  Ohhh nieuw voor mij hoor, waar staat dat beschreven? Of vind jij dat dat zo is.


  Maak melding

 32. Ondanks dat het de ns miljoenen kost zijn de kaartjes in Nederland veels te duur.. En dan nog eens de slechte service die je krijgt.. Hoevaak hebben we vertraging.. Hoe vaak is er een bovenleiding stuk.. Hoevaak stranden er passagiers??? Gooi de hoge kaartjesprijzen maar op het graffitiverhaal… Allemaal onzin man.. Zijn gewoon zakkenvullers.. Waarom kan je nog steeds geen briefgeld in die automaten doen? En als je dat eerlijk bij de conducteur meld komt er 35 euro bovenop??? Donderop.. NS = no service.. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Zweden.. Daar zijn de kaartjes zo goedkoop dat bijna iedereen met de trein gaat.. En geloof me het graffitiprobleem is daar nog groter dan in Nederland hoor.. En die schoonmaakkosten??? Dat is een fabel joh.. Ze hebben tegenwoordig zulk goedkoop schoonmaakmiddel (milieuvriendelijk ook nog is) dat de m2 prijs nog onder de 30 euro ligt.. Dus per jaar wordt er 133.000 m2 ondergekliedert???? Wake up!!!


  Maak melding

 33. Jasper is er maar druk mee…bied je anders aan als vrijwillig schoonmaker van Graffiti, je hebt blijkbaar tijd genoeg en scheelt de treinreiziger weer een verhoging…


  Maak melding

 34. Grote bedrijven maken zich ook schuldig aan ongevraagde beelden in de openbare ruimte. Dat heet reclame. Daar moeten we ook tegen aan kijken.


  Maak melding

 35. Waarom word er zo onvolwassen op Japser gereageerd, Ik vind dat hij gelijk heeft, niemand heeft het recht om ongevraagd andermans spullen met verf te besmeuren.


  Maak melding

 36. weet je wat leuk is, jullie maken je helemaal warm over het feit dat deze jongens ”bakken met geld” moeten betalen. maar vervolgens gaan ze er met minder dan 1000 eu de man vanaf komen terwijl de schade die ze in hun leven aangericht hebben waarschijnlijk al ver boven de 50.000 eu zit. 😀


  Maak melding

 37. Wow, mijn posts tellen, en dan zeggen dat ik tijd teveel heb.

  He Zwollenaar, als je ze nou ook eens leest, dan zie je dat het merendeel onderdeel is van een discussie. Ben ik op een gegeven moment mee opgehouden, want diegene waarmee ik het voerde, kan dat niet op een volwassen manier (die gaan posts tellen en zo).

  @Plantje hij zei ook warm lopen, oftewel, diegene die hopen dat die jongens heel veel geld moeten betalen, hebben pech. Dat weten we ook, want er wordt veel te zacht opgetreden tegen die klootzakjes. Maar de mensch mag hopen.


  Maak melding

 38. Even een paar puntjes,
  1- Deze reactie’s zijn best wel humor.
  2- Graffiti is een aparte scene in de wereld van mensen die hun naam blijkbaar erg willen laten gelden. Same is in die wereld een bigguy, hij staat niet alleen in Nederland. Vind het eerder tof zo iemand in de regio te hebben wonen.
  3- Jasper als je kaartje duurder wordt. neem je toch een OV kaartje..
  4- een bekende van me doet momenteel een graffiti in opdracht vd NS. Why not transform all trains?

  Al met al, die 3 genoeg boete als ze zijn opgepakt…. daar hoeft biemand achteraan.


  Maak melding

 39. NS verhoogt prijzen

  UTRECHT –
  De prijzen van treinkaartjes en enkele abonnementen van de NS gaan per 1 januari 2015 omhoog. De tarieven voor enkele reizen en dagretours stijgen met gemiddeld 1,98 procent. Verscheidene abonnementen worden 2,15 procent duurder, liet de NS vrijdag weten.
  De hogere tarieven zijn volgens de NS het gevolg van de inflatie en de stijging van de zogenoemde ‘gebruiksvergoeding voor infrastructuur’, die de NS moet betalen voor het gebruik van het spoor. Die kosten zijn overigens uitgesmeerd over 2014 en de komende 2 jaar.
  De abonnementen Dal Voordeel, Altijd Voordeel, Weekend Vrij en Dal Vrij veranderen overigens niet in prijs.


  Maak melding

 40. @ Joe, je mag niet op dit topic reageren van jou Joe? Dan ben je een toetsenbord moraalridder (wat is daar overigens tegen?) heb je teveel vrije tijd en MOET je as de bliksem een leven nemen? ….tja.


  Maak melding

 41. Als je anno 2014 nog aan grafitty doet ben je toch best wel ouderwets en bekrompen. En daar verandert geen gekleurd verfbusje iets aan.


  Maak melding

 42. Eigenlijk is een graffitispuiter niet anders dan potloodventer.
  Echter de potloodventer heeft nog zoveel lef om z’n “tag” in het openbaar te zetten.:):)


  Maak melding

Reageer