Librije maakt verhuizing binnen Zwolle bekend

Zwolle – Het Zwolse driesterrenrestaurant De Librije verhuist in januari naar de binnentuin van Librije’s Hotel in Zwolle. Dat hebben eigenaren Jonnie en Thérèse Boer zondag bekendgemaakt op het culinaire evenement Chefs Revolution. Librije’s Zusje, het tweesterrenrestaurant van het tweetal, verdwijnt eind dit jaar uit Zwolle en gaat op in Librije’s Zusje in Amsterdam.

0930_librije.jpg 

Restaurant De Librije huist al 25 jaar in het gelijknamige kloostercomplex in de binnenstad van Zwolle en werd diverse keren verbouwd. Er is nu gekozen voor een verhuizing omdat een verbouwing de scheiding tussen keuken en restaurant niet kan oplossen, aldus de eigenaren. Wat er na de verhuizing met het pand gaat gebeuren, is nog niet bekend. Librije’s Hotel zit sinds 2008 in de monumentale voormalige gevangenis van Zwolle. De Librije opent op 20 januari op de nieuwe locatie, met onder meer een open keuken en een chefs table.

Artikel delen:
Reacties 42
 1. Ik las ergens dat 45 van de 90 banen gaan verdwijnen.
  Klinkt dus meer als een verkapte bezuinigingsmaatregel dan de wens om keuken en restaurant meer van elkaar te scheiden.

 2. De Librije verkeerd al een aantal jaren in financieel zwaar weer, twee jaar geleden nog financieel geholpen door de gemeente Zwolle ;door ons dus!

  45 man personeel op straat.

 3. Eens

  Bericht door Arianne, op 15 september 2014 12:34

  Ik las ergens dat 45 van de 90 banen gaan verdwijnen.
  Klinkt dus meer als een verkapte bezuinigingsmaatregel dan de wens om keuken en restaurant meer van elkaar te scheiden.

  Machtig mooi complex, die vorige bajes: slimme move. Blijven ze ook mooi in Zwolle. Dat optrekje in Mokum, ziet er overigens (nu al) ook goed uit!

  Wat zou er in het huidige pand van de Boertjes, in dat voormalige kloostercomplex komen? Lijkt me in elk geval, nogal, een A-locatie.

 4. Al zou het een verkapte bezuininging zijn.

  De Librije heeft Zwolle ook op de kaart gezet.

  En als zij nu financieel gezond kunnen worden door deze maatregelen dan prima.

  Ik wens ze alle goeds toe!

 5. @arianne, ze willen toch juist de scheiding tussen de keuken en het restaurant verkleinen in plaats van vergroten?

  Spijtig als er banen verloren gaan maar het belangrijkste is dat de zaak niet kopje onder gaat wat nog meer banenverlies tot gevolg heeft.

 6. Snap ut best twee restanten dan ben je eigen concurrent toch in Zwolle
  Denk dat we best trots op hun mogen zijn en ze werken er hard genoeg voor. Wou echt niet ruilen

  Succes er mee

 7. Respect voor ondernemers wat mij betreft,
  en helemaal Mega respect voor Jonnie en Thér?se Boer.

  @Berhard, de vraag is denk ik niet wie de locatie kan runnen,
  de vraag is meer; wat staat het bestemmingsplan en zulke dingen
  toe aan mensen die hard willen werken voor een mooi idee.

  Als ’t om bestemmingsplannen en zulke landurige procedures gaat
  kan helemaal niemand iets ‘runnen’, dan wordt ’t een tienjaren idee.
  Als in -er gebeurt niets-, zie ’t voormalige Ecodrome

 8. @Adriaan,

  Volgens mij is het oud-nieuws dat ze financieel in zwaar weer verkeren. Dat was op een gegeven moment wel zo, omdat verstand hebben van eten niet hetzelfde is als verstand hebben van geld. Daar hebben ze toen iemand voor aangetrokken die orde op zaken heeft gesteld en volgens mij gaat het sindsdien prima.

  Ik snap Jonnie en eega ook wel dat ze na 25 jaar op dezelfde locatie wat anders willen. Je begint als kok en opeens heb je 90 man personeel in dienst en ben je manager. Als dan de sleur erin komt moet het roer om, en dan heb je – lijkt mij – als ondernemer het recht om wat anders te gaan doen. Ook als dat, helaas, ten koste gaat van arbeidsplaatsen. Het is een commercieel bedrijf en geen liefdadigheidsinstelling.

 9. Stagiares moeten er tot 0200 uur in de nacht werken, krijgen er niks voor, zelfs geen getuigschriftje.

  Kennelijk is het een eer om voor dit ietwat verwaande koppel te mogen werken en dat buiten ze maximaal uit.

 10. @Hans V,

  Wat is er mis met een beetje ambitie? Als je carri?re wilt maken in de horeca en je kunt de Librije op je CV zetten, dan moet je wel hard willen werken ja. Niemand verplicht je toch?

 11. Soms vraag ik me af of er een soort wedstrijd gaande is tussen de reageerdersgilden van WLZ en De Stentor: wie komt er met de meest onnozele kneuterkuttendiscussie. In dit geval wint De Stentor het, maar WLZ doet nog goed mee.

 12. Ik kom zelf uit de horeca en heb meerdere collega’s horen reppen over afgebeuld worden bij de librije voor een hongerloontje.
  Maar waar in de horeca is dat niet zo?
  Je weet waar je aan begint wanneer je daar solliciteert, een succesformule houdt je niet in stand door met geld te gaan strooien of over bolletjes aaien.
  Een burn-out ligt daar wel op de loer, en het verhaal van een sous-chef afkomstig van een twee sterren restaurant, die na binnenkomst bij de Librije alleen maar aardappels mocht chillen en boontjes mocht doppen, vind ik dan wel schrijnend, dan voel je je flink belazerd.

 13. Een stiltecentrum midden in de bruisende binnenstad. Hmmm, afgaande op alle reacties op welk festival dan ook dit jaar, gaat dit geen goed idee zijn.

 14. Om iets te bereiken moet je hard werken. Helaas willen de meesten al oogsten voor ze gezaaid hebben en dat kan niet. Dan heb ik het over het personeel dat geen zin heeft om hard te werken. Hard werken bij Jonnie Boer levert je iets op en daar kun je meer verder ook in andere horeca.

 15. Ik heb er nooit gegeten en zal er nooit gaan eten. Mij veel te duur.

  Maar ik heb groot respect voor Jonnie en Therese. Keihard werken, avonden lang elke week, elke maand, elk jaar.
  Ik werk zelf als verpleegkundige en moet er niet aan denken om elk weekend te moeten werken, al zou het nog zo goed verdienen. Dit is hun levenswerk en we zouden best wel een beetje trots mogen zijn zijn op zo’n bedrijf in Zwolle.

 16. @moimoi, horen zeggen, jaja, dat is geen garantie dat die verhalen zoals vaak gebeurd, niet zijn aangedikt of sowieso verzonnen. Wil je op 3 sterren niveau koken dan moet daar wel een chef boven staan die meer dan kritisch is op het eten voordat het uitgeserveerd wordt aan de gasten!!

 17. Zusje toch niet?

  d.erk en japser hebben gelijk, zusje heeft er twee en die gaat inderdaad naar Amsterdam. Gelukkig hebben ze in Amsterdam een andere club met 3 sterren, niet mijn club, maar toch respect.

 18. Voormalig stukje kloostercomplex, waar Librije nu nog huist; las in een tussenzin (:o) in De Sensator, dat zich al een koper/gebruiker had gemeld. Benieuwd naar zijn/haar plannen.

 19. Het zal wel meevallen dat ze in zwaar weer verkeren.
  Als je nog steeds een jaar van te voren moet reserveren om er te mogen eten, gaan de zaken niet slecht. Er zijn nog steeds een heleboel mensen die een heleboel verdienen en het zich dus kunnen permitteren om hier te eten.

  Voor de prijs van 1 lunch / diner kan ik denk ik wel meerdere keren warm eten; en dan niet een pizza of magnetronvoer.

 20. Goeie plek voor een AZC, beter dan al die gevangenissen…haha
  Trouwens zo bijzonder zijn al die 80 liflafjes niet die je bij de librije krijgt. De meeste mensen worden er kotsmisselijk van met bij elk liflafje een andere wijn. Ik ken wel betere restaurants en tenminste betaalbaar.

 21. Mij, jij kijkt alleen naar het geld wat binnenkomt, niet de uitgaven.
  Eens per twee jaar nieuwe inrichting, kleren kopen doe je dan bij je klanten en betaal je de volle mep ect ect

Reageer