Gratis workshops voor maatjes

Zwolle – Platform Maatjesinitiatieven Zwolle organiseert op dinsdagavond 30 september in het kader van de Week tegen Eenzaamheid een gratis workshopavond voor maatjes, mensen die maatje willen worden en andere vrijwilligers. Zij kunnen tijdens de avond kennis en inspiratie voor hun vrijwilligerswerk opdoen.

Er worden tussen 19.00 en 22.00 uur vier workshops aangeboden in twee rondes. Deze worden verzorgd door verschillende organisaties. Stichting Coalitie Erbij biedt de workshop ‘Eenzaamheid, nader beschouwd’ aan. Hans Zuidema, trainer bij Stichting Focus, geeft de workshop ‘Maatjes versus vriendschap’. De derde workshop, ‘In gesprek met…’, wordt gegeven door Agnes Wille (Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet!) en Helene de Nijs (Vrouwenplatform Carree). De vierde workshop, ‘Grenzen en weerstand’, wordt verzorgd door Adolfo Rigano (Stichting Focus) en Barbera Heringa (freelance coaching/training). Bij opgave voor de avond geeft de deelnemer aan welke van de vier workshops hij/zij graag wil volgen.
Er zijn twee rondes te volgen, behalve de workshop ‘Eenzaamheid, nader beschouwd’; deze is avondvullend. Voor de workshops geldt een maximum aantal deelnemers. Meld je spoedig aan, want vol is vol.
De workshopavond is in Wijkcentrum Holtenbroek aan de Bachlaan 20 in Zwolle. De aanwezigen kunnen aan één of twee van de vier workshops deelnemen. Vooraf aanmelden is nodig en kan tot woensdag 24 september via www.maatjeszwolle.nl/workshopavond. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. 

Inhoud workshops

Workshop 1: Eenzaamheid, nader beschouwd
Wat is eenzaamheid eigenlijk? Is eenzaamheid voor iedereen hetzelfde? Is eenzaamheid te signaleren? En hoe kunnen we eenzaamheid aanpakken?
Naast een presentatie worden er filmpjes getoond en is er tijdens een brainstormsessie ruimte voor onderlinge uitwisseling. Deze workshop duurt ongeveer 2,5 uur en is dus avondvullend.

Workshop 2: Maatjes versus vriendschap 
Als maatje ben je geen hulpverlener, maar ook geen vriend. Hoe verhoud je je tot jouw deelnemer? Houd je het contact zakelijk of mag het ook een vriendschap worden? Hoe betrokken wil je zijn en hoe kader je dat af? Deze workshop duurt ongeveer 1 uur; het is dus mogelijk om op de avond nog een workshop te volgen.

Workshop 3: In gesprek met… 
Twee maatjeskoppels en hun begeleiders geven een inkijkje in hun maatjescontact en het belang van maatjeswerk. Vragen als ‘hoe wordt het maatjescontact succesvol’ en ‘wat zijn do’s en dont’s’ kunnen hier worden gesteld. Deze workshop duurt ongeveer 1 uur; het is dus mogelijk om op de avond nog een workshop te volgen.

Workshop 4, Grenzen en weerstand
Als maatje kom je ongetwijfeld – bij jouw deelnemer of bij jezelf – weerstand en grenzen tegen. Soms heb je het gevoel dat de deelnemer niet ‘meewerkt’ of maakt de deelnemer keuzes waar jij je twijfels bij hebt. Hoe ga je om met jouw grenzen en grenzen en weerstand bij jouw deelnemer? 
Deze workshop duurt ongeveer 1 uur; het is dus mogelijk om op de avond nog een workshop te volgen.

Artikel delen:

Reageer