Daling van het aantal misdrijven in IJsselland

Zwolle/Apeldoorn – Het is veiliger geworden en de politie levert over de hele linie betere prestaties. Het aantal misdrijven daalde de afgelopen twaalf maanden met 4 procent en de politie handelde 5 procent meer verdachten af.  Dit blijkt uit de cijfers over de periode juli 2013 – juni 2014 in vergelijking met heel 2013.

politienieuws_logo.jpg

De daling van het aantal misdrijven is 14 procent bij woninginbraken en straatroven; het aantal overvallen daalde zelfs met 24 procent. De politie handelde 5 procent meer verdachten af door hen over te dragen aan het Openbaar Ministerie, door een boete uit te schrijven of door te verwijzen naar Bureau Halt.

De daling van het aantal misdrijven is terug te zien in alle districten van de eenheid:

 • Twente: van 34695 naar 33349 (-3,9 procent)
 • IJsselland: van 24603 naar 23783 (-3,3 procent)
 • Noord- en Oost-Gelderland: van 37342 naar 36146 (-3,2 procent)
 • Gelderland-Midden: van 37588 naar 36180 (-3,8 procent)
 • Gelderland-Zuid: van 33955 naar 32542 (-4,2 procent)
 • Oost-Nederland totaal: 168183 naar 162000 (-4 procent)

In alle districten steeg het aantal verdachten dat is afgehandeld.

 • Twente: van 7795 naar 7981 (+2,4 procent)
 • IJsselland: van 6195 naar 6335 (+2,3 procent)
 • Noord- en Oost-Gelderland: van 8749 naar 9077 (3,8 procent)
 • Gelderland-Midden: van 9034 naar 9887 (+9,4 procent)
 • Gelderland-Zuid: van 6661 naar 6933 (+4,1 procent)
 • Oost-Nederland totaal: van 38434 naar 40213 (+5 procent)

"De cijfers zijn mooi en de politieprestaties wederom verbeterd", stelt politiechef Stoffel Heijsman vast. "De politie-eenheid Oost-Nederland is lokaal sterk verankerd. Onze teams werken intensief samen met de lokale bevolking, het bestuur en het openbaar ministerie. Dankzij deze lokale, gerichte aanpak hebben we daders en dadergroepen steeds scherper in beeld en kan veel criminaliteit worden voorkomen. Indien nodig kunnen we -dankzij de grootte van de eenheid Oost-Nederland- snel opschalen om ernstige vormen van criminaliteit daadkrachtig en effectief aan te pakken Per geval kunnen bijvoorbeeld speciale teams worden ingezet, die flexibel en gericht kunnen toeslaan. De politiechef benadrukt dat dit succes valt of staat met de samenwerking met anderen. "Samen met burgers, gemeenten, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en talloze andere partners blijven wij ons intensief inspannen om Oost-Nederland nog veiliger te maken."

Het aantal woningbraken daalde van 14.944 in 2013 naar 12.813 in de laatste twaalf maanden (juli 2013 t/m juni 2014); vooral in de eerste helft van 2014 is de daling spectaculair (-28 procent). Deze daling komt voor een belangrijk deel door het donkere dagenoffensief dat bestond uit gerichte surveillance, preventie en voorlichting en gedegen rechercheonderzoek door speciale woninginbrakenteams die snel en flexibel reageren. Vooral in de districten Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid leidde dit tot een fikse daling (met respectievelijk -17 en -24 procent). Over het algemeen geldt dat het aantal insluipingen en het aantal geslaagde inbraken dalen; dat betekent dat bewoners zelf meer en effectieve beveiligingsmaatregelen hebben genomen. De kans dat er ingebroken wordt, is in Oost-Nederland de op één na laagste in Nederland: 4,1 inbraken per 1000 woningen.

De gerichte inzet van overvallenteams leidde tot een daling van het aantal overvallen in vooral Twente (-26 procent), Gelderland-Midden (-33 procent) en Gelderland-Zuid (-28 procent). Tussen juli 2013 en juni 2014 zijn 397 straatroven gepleegd. Dit is 14 procent minder dan in het jaar 2013; de daling is vooral in Gelderland te zien (waarbij vooral de daling in Noord- en Oost-Gelderland opvalt: -30 procent). De politie in Oost-Nederland is nabij, zeker in gevallen van nood. De landelijke gestelde norm (in 85 procent van de noodgevallen binnen 15 minuten ter plaatse) wordt ruimschoots gehaald: 90 procent. Dat is een stijging met 5 procent die in bijna elk district zichtbaar is. De politie publiceert elk halfjaar de criminaliteitscijfers. Om een goede vergelijking te krijgen, zijn de cijfers van de afgelopen twaalf maanden nu vergeleken met de cijfers over het kalenderjaar 2013.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Dat was goed nieuws, en verleden tijd.
  Dat blauw op straat gaat op de schop met deze regering. En als ik het goed las is de criminaliteit juist afgenomen door preventie op straat door de politie.

 2. Als ze het aantal parkeerwachten nu eindelijk eens halveren en burgervriendelijk laten worden, dan scheelt dat wel veel.

  Maar dat is uitbesteed aan een bedrijf dus telt niet. Erger me kapot aan zoveel van die gasten die maar 1 doel hebben…….schrijven, zo veel ze kunnen. En iedere dag dat je fout blijft staan doen ze er vrolijk eentje bij.mhad laatst een peperduur weekend. 3 x 90 euro!

 3. Jammer genoeg is er wel een flinke stijging van (poging tot) moord en doodslag in Zwolle, maar deze vorm van ‘lichte criminaliteit’ is niet ernstig genoeg om te vermelden.
  En dat de turkse maffia actief is in een bepaalde straat in Zwolle doet er ook niet toe…:(

 4. @Verschrikkelijkeikke dan had je ergens moeten parkeren waar het mocht. Zij waren niet verkeerd, jij was verkeerd. Als je boos wil zijn, moet je dat op jezelf zijn.

 5. @ jasper, het gaat om het vergeten door te geven voor de parkeervergunning dat ik een ander had gekocht. Stond nb voor de deur! Natuurlijk hebben de gasten formeel gelijk maar het maakt het niet leefbaarder op.
  We moeten niet in de sfeer komen dat de lokale overheid of politie niet meer dienstbaar is aan de burgers. Burgers zijn geen handelswaar om targets mee te halen. Overheid en politie verspillen heel veel goodwill zo.
  Ook in ons mooie “IJssellandje”

 6. En iedere dag dat je fout blijft staan doen ze er vrolijk eentje bij.mhad laatst een peperduur weekend. 3 x 90 euro

  Maar dat is logisch, anders ga ik mijn auto ook ergens neerzetten op een plek voor vergunninghouders als ik 3 weken met vakantie ga. Dan betaal ik maar 90 euro, dat is veel goedkoper dan Schiphol parking voor 3 weken.

 7. @verschrikkelijkeikke
  Je hebt volledig gelijk. Er is hier geen sprake meer van een bestraffende maatregel. Puur geld vangen en targets halen. Meer niet. Die gasten zijn zo onwaarschijnlijk gehaat. Als er 1 voor de auto komt is er niemand die komt helpen.

 8. @alle huilies die een bon kregen: krab je zelf even achter de oren! Wie is er hier nu dom? Om tegen een prent aan te lopen moet je wel heeeeeeeeel dom voor zijn. Ik kan het niet ander zeggen.

 9. Zijn de mensen die nu zo heftig reageren dezelfde mensen die vinden dat er veel harder gestraft moet worden in Nederland? Of geldt dat weer niet voor overtredingen? Of geldt dat alleen voor andere mensen en niet als het jezelf betreft?

 10. Overtredingen mogen bestraft worden punt.
  Maar die gasten met blauwe pet liggen in de struiken te wachten op dat jij 1 wiel op de stoeprand zet.
  Ik ben dagelijks op de weg. Ik krijg btw nooit een prent, gaat al jaren goed. maar ik zie overal die parkeermaffia lopen.
  En een opmerking als: Om tegen een prent aan te lopen moet je wel heeeeeeeeel dom voor zijn vindt ik kant nog wal raken. Dat is geklets van een heilig boontje. Als je in Nederland 5 seconden niet op je km teller kijkt heb je geheel volautomatisch een prent.

 11. ik krijg btw nooit een prent, gaat al jaren goed

  Je noemt allemaal voorbeelden over agenten die in struiken liggen, over targets halen, direct een boete als je te hard rijdt maar je krijgt zelf nooit een prent. Ik ook niet trouwens, dat is denk ik al 15 jaar geleden. Zou het allemaal niet een beetje meevallen? Je ergert je aan de parkeermaffia om je heen maar krijgt zelf nooit een boete, waarom erger je dan aan die mensen? Omdat ze anderen bekeuren? Moeten die zich ook maar aan de regels houden zoals jij en ik, niet dan?

 12. Wat een Calimero opmerkingen zeg!
  Zat er maar eens een agent in de bosjes.
  Te hard is te hard, door rood is door rood, te laat is te laat, etc.
  Eerst naar jezelf kijken ipv op de gemakkelijke manier wijzen naar de ander.
  Op het moment dat je de Politie echt nodig hebt zijn ze er ook voor jou.
  Zij hebben de ondankbare taak om vervelende mededelingen e.d. te doen.

  Als iedereen zich aan de regels zou houden (en ook ik ben geen heilig boontje in het verkeer) zouden ze minder nodig zijn.

  En wat betreft de kas spekken: De regering heeft dat geld uiteraard al begroot. Houdt iedereen zich aan de regels gaan andere belastingen (verder) omhoog.

  Mooi dat de criminaliteit afneemt in onze regio. Zo blijft onze stad toch mooi een groot dorp.

 13. Hilarische opmerkingen zeg, onder zo’n bericht.

  Van een bericht over de daling van de criminaliteit, zijn we in een paar opmerkingen zo (weer!) bij “ik heb onterecht een boete” en “de parkeerwachten worden gehaat”.
  Erg sneu mensen! Let gewoon een beetje op in het verkeer wat je doet en je zal ontdekken dat je jarenlang zonder boete kan doorkomen.

 14. Heb jaren in auto’s rond gereden, nooit een parkeer boete gehad in de afgelopen 20 jaar, 1x een snelheidsbon, die was terecht, ik reed te hard… als je je aan de wet houd, krijg je geen boetes, als je denkt dat jij boven de wet staat, en je jezelf beter acht dan anderen, dan krijg je wel boetes… simpel…dus geen huiliehuilie verhalen mensen…houd je gewoon aan de regels..8) Klevers, jakkeraars, en parkeerplek dieven…gewoon bekeuren, en/of afslepen.. of ga lekker fietsen in de stad:)

Reageer