Brandweer Zwolle spreekt verspilling energie tegen

Voor en tijdens de open dag van de nieuwe brandweerkazerne aan de Marsweg in Zwolle was er kritiek op de energiehuishouding van het nieuwe gebouw. Ook op Weblog Zwolle discussiëren bezoekers over de nieuwe kazerne van Brandweer Zwolle.

<

p align=”center”>© Weblogzwolle

Projectleider Barry Van Mol legt uit, dat er van meet af aan rekening is gehouden met tal van energiebesparende mogelijkheden. De grote hal in het grote hoofdgebouw heeft straks in de winter een temperatuur van 12 graden. Dat is nodig om al het materieel vorstvrij te houden. Het oefengebouw wordt in de winter op maximaal 5 graden gehouden. "Aan het plafond hangen allemaal energiebesparende lampen en de spots buiten zijn niet meer dan 100 watt." Wat criticasters ook niet weten is dat het nieuwe gebouw, net zoveel verbruikt als het gebouw aan de Harm Smeengekade. En dat gebouw is een keer kleiner, zegt Van Mol. De projectleider van Brandweer Zwolle is stellig van mening dat alles is gedaan om een zo milieubewust als mogelijk gebouw neer te zetten. "De mensen weten ook niet dat de hele nieuwe kazerne draait op een zeer kleine ketel voor een gebouw van zo'n omvang." Daarbij beeld Van Mol een vierkante meter uit.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. en waar is dat beeldscherm (beamer) aan de buitengevel voor nodig dan???? om de mensen op de weg op te vrolijken :'( . Mooi allemaal van die figuurtjes die rond draaien daar heb je nog wat aan.


  Maak melding

 2. Ik ben er afgelopen zaterdag wezen kijken. Wat mij opviel was juist de soberheid van het geheel. Kleine kantoortjes, slaapkamertjes waar net een bed kan staan, een kleine en sobere leefruimte voor het brandweerpersoneel en een simpel bedrijfsrestaurant. Verder op een sportzaal na geen zaken die op de oude kazerne niet al aanwezig waren.
  En met zo veel glas denk ik dat de stookkosten per persoon aanzienlijk lager liggen dan bij de gemiddelde Zwollenaar thuis.

  Natuurlijk zag het er allemaal wel prachtig uit, maar dat mag toch ook wel met een nieuw pand?

  Brandweer Zwolle, gefeliciteerd met dit pareltje! Laat ze maar kletsen, dat doen ze over het algemeen over alles wat nieuw gebouwd wordt in deze stad.  Maak melding

 3. Ik snap er geen bal meer van.
  Er wordt gesproken over overbodige luxe. In een ouder onderwerp werd de sportzaal als overbodige luxe betiteld.
  Nu lees ik weer:

  verkwisting van geld. laat ze het maar gebruiken om het kazerne personeel een beetje in vorm te houden.

  Verkwisting? Welke verkwisting dan? Die sportattributen zullen zo te zien niet onder die verkwisting vallen want het lijkt me dat dat goed gebruikt kan worden om die mannen (en vrouwen?) in vorm te houden.

  Ik zie het net als een verzekering: je pompt er geld in in de hoop het nóóit nodig te hebben maar àls je het nodig hebt is het fijn als het goed in orde is.

  Ook al heb ik wel wat twijfels bij het warmte-gebeuren met al dat glas, Gefeliciteerd met het (wat ik zo op foto’s zie) fraaie gebouw.


  Maak melding

 4. En met zo veel glas denk ik dat de stookkosten per persoon aanzienlijk lager liggen dan bij de gemiddelde Zwollenaar thuis.

  Ik neem aan dat je “aanzienlijk hoger” bedoelt?


  Maak melding

 5. at er van meet af aan rekening is gehouden met tal van energiebesparende mogelijkheden

  Dat is natuurlijk grote kul. Die zin doet vermoeden dat het om een “groen” gebouw gaat ofzo. Dat is niet juist: hooguit is geprobeerd om onder de gegeven omstandigheden de schade te beperken.
  Da’s heel wat anders.

  Maar als dat zo is, dan mis ik nog de plafondventilatoren die de warme lucht bovenin naar beneden “drukken”. Er hangen wel ventilatieunits, maar die verwarmen per definitie al als deze draaien…. Er valt dus nog een hoop te verbeteren.

  temperatuur van 12 graden. Dat is nodig om al het materieel vorstvrij te houden.

  Nog meer kul. Water bevriest bij 0gr. “Onze” kazerne is tot 5gr verwarmd en dat is meer dan voldoende voor vorstvrij houden.
  Praat dan liever over “comfort” temperatuur ofzo.

  Aan het plafond hangen allemaal energiebesparende lampen en de spots buiten zijn niet meer dan 100 watt.

  Dat zegt wederom niets. Het gaat om het minimaal benodigde lichtintensiteit. Je kan net zo goed een overdosis licht verzorgen met energiezuinige lampen, maar alles wat teveel is, is per definitie verspilling.

  Wat criticasters ook niet weten is dat het nieuwe gebouw, net zoveel verbruikt als het gebouw aan de Harm Smeengekade.

  Ook dat zegt mij geheel niets – het betekent evenzogoed dat er op de oude lokatie veel te veel verspild werd. Zegt nog niets over de zuzinigheid van het nieuwe gebouw.
  Bovendien: het is nog helemaal niet bekend wat het nieuwe gebouw verbruikt – hooguit een verwachting. En dat valt nog wel eens tegen. Zo ook het gemeentehuis – bleek toch mooi 2x zoveel te verbruiken dan verwacht werd.

  de hele nieuwe kazerne draait op een zeer kleine ketel voor een gebouw van zo’n omvang.” Daarbij beeld Van Mol een vierkante meter uit.

  Ik vind het altijd een mooi als men veel vermogen uit een klein ding kan toveren. F1 auto’s rijden ook best aardig ;D

  Neemt niet weg dat ik het wel een mooi gebouw vind, maar dat is ook heel wat anders


  Maak melding

 6. Ik zie het net als een verzekering: je pompt er geld in in de hoop het nóóit nodig te hebben maar àls je het nodig hebt is het fijn als het goed in orde is.

  Klopt, maar ik vermoed dat de sportattributen toch zeer regelmatig gebruikt worden.
  De “boys” van de kazerne in Zuid waren ook met regelmaat te vinden bij de sportschool er vlakbij.
  In die zin vind ik het ook niet vreemd dat ze een deel van hun activiteiten in huis willen hebben.


  Maak melding

 7. r naast worden de beelden van een warmte camera getoond. Dit is ene kunstwerk. Net zo iets als het provinciehuis op het dak heeft staan

  Zit wat in: een warmtebeeldcamera begint pas bij EUR 20.000. En dan heb ik het alleen nog maar over de camera.


  Maak melding

 8. @me

  Zou je misschien wat minder commentaat kunnen leveren?
  Je zou moeten solliciteren bij de stentor om een eigen colum te gaan schrijven.

  Als je alle achtergrond info niet weet dan zou ik persoonlijk wat minder commentaar leveren.

  En die warmtebeeld camera’s worden na verloop van tijd afgeschreven en als men nou net een van die heeft gebruikt is het RECYCLEN.

  Maar goed nu is dit het einde van mijn commentaar 😛 😀


  Maak melding

 9. Kan het soms zijn dat er behalve water nog meer spullen op een brandweerwagen zitten die misschien wel op een minimum temperatuur van 12 C gehouden moeten worden?

  Zoals altijd weer erg kortzichtige reactie(s) van je Me.


  Maak melding

 10. ongetwijfeld
  alleen zou zelf ook niet graag in een kantoor willen werken waar het 12 graden is.

  En die jongens en meiden lopen daar hele dagen rond.

  Maar 12 graden vind ik een prima temperatuur daar.
  ;D


  Maak melding

 11. Kan het soms zijn dat er behalve water nog meer spullen op een brandweerwagen zitten die misschien wel op een minimum temperatuur van 12 C gehouden moeten worden?
  Zoals altijd weer erg kortzichtige reactie(s) van je Me.

  Nope, die camera’s hebben een veel groter bereik, ga maar na.


  Maak melding

 12. Als je alle achtergrond info niet weet dan zou ik persoonlijk wat minder commentaar leveren.
  En die warmtebeeld camera’s worden na verloop van tijd afgeschreven en als men nou net een van die heeft gebruikt is het RECYCLEN.

  Misschien weet ik wel meer achtergronden dan jij…zou dat ook nog kunnen? Dus als je niets inhoudelijks te melden hebt……..
  Daarnaast heeft de economische levensduur niets te maken met de technische levensduur…. Maar als je het verschil niet weet…. 😉


  Maak melding

 13. Kan het soms zijn dat er behalve water nog meer spullen op een brandweerwagen zitten die misschien wel op een minimum temperatuur van 12 C gehouden moeten worden?

  Vertel, vertel?


  Maak melding

 14. alleen zou zelf ook niet graag in een kantoor willen werken waar het 12 graden is.
  En die jongens en meiden lopen daar hele dagen rond.

  Helemaal mee eens. Maar dat is het leuke van moderne techniek – dat is per ruimte zeer goed te regelen. Ik denk dat de grootste kosten (+verliezen) ook zeker niet in het verwarmen van de kantoren/kantine e.d. zitten, maar in de “grote hal”.
  Daarnaast komen de verliezen van de kantoren e.d. terecht in de hal, dus dat is prima.


  Maak melding

 15. Het had gewoon zuiniger gekund. Het gebouw is een baken van licht in het donker. Ik vind het tegenstrijdig. Toen ik langs reed werd ik er gewoon pissig om. Het is niet nodig zoveel licht. Wij maar spaarlampen aanschaffen en lampen achter ons uit doen. Zo’n gebouw doet mijn pogingen teniet, wat heeft het dan voor zin.


  Maak melding

 16. Alle kleine beetjes helpen. Maar ik snap je punt wel. Hoewel ik het bij een brandweerkazerne persoonlijk toch wat minder ernstig vind gezien daar manschappen dag en nacht klaar staan. Een kantoorgebouw waar ’s nachts geen hond meer is terwijl er nog tig lampen branden vind ik w?l regelrechte onzin en verspilling.


  Maak melding

Reageer