Kleine moestuintjes voor het Zonnehuis

Zwolle – Het Zwolse Zonnehuis is een van de eerste woonzorgcentra die meedoen met de ‘groene’ trend van het moment: urban gardening. Het idee is om op een klein stukje buitenruimte, zoals een balkon of dakterras, zelf bloemen en groenten te verbouwen.

0814_eva8104_gasthuizen_zonnehuis_moestuinbakken.jpg
Foto: Eva Posthuma 

Voor de dementerende bewoners van het Zonnehuis is dit nu ook mogelijk. Vanuit 6 woonkamers kijken in totaal 46 bewoners voortaan uit op 11 kleine moestuintjes, waarin hun eigen peentjes, rabarber, sla en snijbloemen groeien. Initiatiefnemer Irene Heideveld werkt bij het Zonnehuis en weet als geen ander wat groen met dementerende mensen doet. "Het buitenleven staat bij ons sowieso al hoog op de agenda, omdat buiten zijn goed is voor je gezondheid. Daarnaast hebben veel senioren vroeger in de tuin gewerkt of zelfs op de boerderij. En ze kookten met verse groenten van eigen grond. Samen in de moestuin bezig zijn, levert bovendien gespreksstof op en brengt goede herinneringen en associaties naar boven. Toen we de bakken plaatsten, moest het worteldoek voor onderin de bak op maat worden geknipt. Een van de bewoners had vroeger in een modezaak gewerkt en dus een groot deel van haar leven stof geknipt. Ze leefde helemaal op." Bovendien ontstaat er activiteit rond de bakken, merkt Heideveld. "Even groenten pakken om in de soep te verwerken, of bloemen plukken zodat er weer een bosje op tafel staat. Kortom: er gebeurt meer en de mensen komen buiten, zonder dat ze er de afdeling voor af hoeven."
 

Voor het plaatsen van de moestuinbakken had het Zonnehuis geen tuin nodig. In tegendeel, de bakken zijn juist bedoeld voor locaties waar lappen grond niet vanzelfsprekend zijn. De bakken staan nu op de balkons die grenzen aan de woonkamers. De bakken, inclusief een speciale aardemix die het mogelijk maakt om groenten te verbouwen, zijn geleverd door De Makkelijke Moestuin, pionier op het gebied van urban gardening. Volgens Jelle, de ondernemer achter De Makkelijke Moestuin, is het Zonnehuis het eerste woonzorgcentrum in Nederland dat zijn concept toepast. Heideveld benadrukt dat het plaatsen van moestuinbakken nooit was gelukt zonder de bijdrage van 3.250 euro die De Gasthuizen het woonzorgcentrum deed toekomen. “In de zorg moet je het van dergelijke fondsen hebben. Mijn collega’s, de bewoners en ikzelf zijn De Gasthuizen dan ook heel dankbaar.” Het Zonnehuis kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een aanvraag via de website www.degasthuizen.nl. Ook andere initiatieven die iets goeds doen voor Zwolse senioren kunnen een financiële bijdrage aanvragen. Het handigst is het om dat voor 1 oktober te doen, want dan beoordeelt het bestuur van De Gasthuizen weer nieuwe aanvragen.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Leuk initiatief! Ik heb zelf de Makkelijke Moestuin gewonnen via een Facebookactie van Maggi. Ik ben er erg blij mee, zo leren mijn kinderen hoe groente groeit. Ook voor de oudere mensen een leuke tijdsbesteding.

Reageer