Het Zwolse leven tijdens de oorlog

Zwolle – Op vrijdagmiddag werd het nieuwe boek, Het Zwolse leven tijdens de oorlog in beeld, gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd aan Arie Slob (voorzitter van de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 en fractievoorzitter van de ChristenUnie) uitgereikt. Het boek verschijnt in het kader van de Maand van de Geschiedenis met als thema Vriend & Vijand en haakt in op de toenemende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, met name in de regio. Aan de hand van bijzondere en veelal niet eerder gepubliceerde foto’s uit de archieven van het Historisch Centrum Overijssel en de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 wordt het alledaagse leven in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. De korte teksten bieden veel achtergrondinformatie. De foto’s in het boek worden zo gepresenteerd dat als het ware een film ontstaat over de meest ingrijpende periode uit de geschiedenis.

boek01.jpg
Presentatie boek Zwolle 40-45 in het HCO 

Het ongeloof op de eerste dag van de bezetting slaat al snel om in woede over de steeds strengere maatregelen van de bezetter. Aangrijpende foto’s van onder andere de Sassenpoort en Duitse troepen die de Luttekestraat binnentrekken tonen de vernieling in de stad en de wreedheid van de tewerkstellingen, de deportaties en de Jodenvervolging; maar ook de veerkracht van de bewoners, die met gevaar voor eigen leven verzet leveren en protesteren. Of het nu gaat om iets relatief eenvoudigs als het kalken van protestleuzen, tot levensgevaarlijke acties als de redding van een neergestorte geallieerde piloot, of om joodse onderduikers die een illegale krant drukken – al deze elementen komen aan bod in deze bijzondere uitgave.

boek2.jpg 

boek3.jpg

boek4.jpg

Over de auteurs: Herman Aarts is oud-directeur van het Stedelijk Museum Zwolle en publiceert over regionaal historische onderwerpen. Paul Harmens is medewerker van het Historisch Centrum Overijssel en specialist op het gebied van de Tweede Wereldoorlog in de regio Zwolle. Deze uitgave kwam tot stand met advies van Erik Somers en René Kok, beiden als historici verbonden aan het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Zwolle 40-45 is onderdeel van de Reeks 40-45. De reeks wordt gelanceerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis in oktober. Later verschijnen onder andere delen over Arnhem, Drenthe, Den Haag en Amsterdam. Kijk voor meer info over de reeks op www.reeks4045.nl .

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “Het Zwolse leven tijdens de oorlog”

  1. Heb hem ook gekocht. Niet goedkoop, maar wel een prachtig boek!
    Tot mijn verbazing stonden mijn opa en oma er ook in met een foto! 🙂

  2. Yep, vind ik ook mooi, lezende “Duitse troepen die de Luttekestraat binnentrekken ” Geschiendenis is spannend! Om te lezen, vanzelfsprekend.

  3. hoe Zwolle is bevrijd is natuurlijk een van de meest historische gebeurtenissen uit onze geschiedenis, door Leo Major, in zijn eentje 😀

    Mijn wijlen oma is nog de oude IJsselbrug over gestoken tijdens de oorlog, door hongersnood (ze kwam vanuit Hilversum), toch best indrukwekkend om haar memoires te lezen.

Reacties zijn gesloten.