Het weer: beduidend koeler

Zwolle – Dit weekend nemen we afscheid van het warme weer. Zaterdag kan de temperatuur nog naar 22-24 graden stijgen, maar vanaf zondag wordt 20 graden niet meer gehaald. De overgang naar het koelere weertype gaat gepaard met enkele buien. Zaterdagochtend is op veel plaatsen sprake van dichte mist met zicht minder dan 200 meter. In het zuidoosten is ook kans op een lokale bui met een klap onweer. In de loop van de ochtend breekt de zon door en lost de mist op, maar op sommige plaatsen kan het tot na het middaguur duren voor de zon doorbreekt.

20140920.jpg

Grote Markt – Oude Vismarkt

Zaterdagmiddag zijn er perioden met zon, maar ontstaan ook stapelwolken die vooral in het binnenland uit kunnen groeien tot (onweers)buien. De grootste kans daarop is in het zuiden en oosten. Met 21 graden op de Wadden tot 24 in het midden, oosten en zuiden is het nog altijd warm voor de tijd van het jaar. Daarbij waait slechts een zwakke tot hooguit matige westenwind. Zaterdagavond neemt de buiigheid eerst af, maar in de nacht trekt vanuit het westen een regengebied over. Het koelt af naar 13 graden.

Zondag trekt het regengebied verder en verlaat rond de middag het zuidoosten van het land. Daarachter is ruimte voor de zon, maar ook kans op een enkele bui. Een matige, aan zee vrij krachtige noordwestenwind voert bovendien frisse lucht aan. De temperatuur blijft dan ook steken rond 18 graden en daarmee is het beduidend koeler dan we afgelopen dagen gewend waren.

Na het weekend positioneert een hogedrukgebied zich boven onze omgeving. Dit resulteert in rustig najaarsweer. Op maandag hebben we nog te maken met veel lage bewolking en waait er nog altijd een frisse noord(west)enwind. Het wordt ongeveer 17 graden. Dinsdag en woensdag begint de dag met mistbanken, maar is later de zon veelvuldig te zien. Later in de week zakt het hogedrukgebied wat meer zuidwaarts en neemt de neerslagkans iets toe. De temperatuur ligt daarbij rond 18 graden, wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Artikel delen:

Reageer