Gratis lunch van afgedankte producten

Zwolle – Zaterdag vond op het Grote Kerkplein in Zwolle het evenement Damn Food Waste plaats. Bezoekers konden genieten van een gratis lunch in het centrum van Zwolle. Deze lunch bestond uit afgedankte producten die normaal gesproken in de afvalbak belanden. Bij het bijzondere evenement waren veel mensen, het was heerlijk weer, en al met al een geslaagde dag. Er waren veel ondernemingen bij betrokken zoals feest en culinair die sprinkhanen en meelwormen op het menu hadden. Maar ook biologische en duurzame bedrijven waren van de partij. Daarnaast veel tips en trucs om zelf je voedsel niet te verspillen.

img_0730.jpg 

Kromme komkommers, knobbelige paprika’s en mini tomaten zijn groente die vanwege hun ‘looks’ ons bord meestal niet halen. Maar daar kwam zaterdag verandering in! Tijdens het Damn Food Waste festival konden ruim duizend mensen in het centrum van Zwolle genieten van een gratis DiscoSoep gemaakt van afgedankte producten. Damn Food Waste vraagt aandacht voor voedselverspilling en is een plek om gezellig met zijn allen bij elkaar te komen en te strijden voor een duurzamere wereld. Tijdens de lunch draaiden lokale Dj’s hun vrolijke tonen en lieten verschillende initiatieven uit Overijssel zien hoe makkelijk en leuk het is om voedselverspilling te verminderen. Naast de DiscoSoep bood Damn Food Waste een plek voor provinciale initiatieven om aan het grote publiek te laten zien hoe zij strijden tegen voedselverspilling.

 

img_0723.jpg 

 

20-09-2014_eetfestijn_grotekerkplein_02.jpg 

 

img_0801.jpg   

 

Via Lees verder meer foto’s… 

 

img_0613.jpg
 
img_0589.jpg
 
img_0643.jpg
 
img_0648.jpg
 
img_0651.jpg
 
img_0678.jpg
  
img_0709.jpg 
 
img_0803.jpg
 
img_0832.jpg
 
img_0838.jpg 
 
img_0827.jpg
 
20-09-2014_eetfestijn_grotekerkplein_01.jpg
 
20-09-2014_eetfestijn_grotekerkplein_03.jpg 
Artikel delen:
Reacties 37
 1. Ik weet niet wat er links was aan dit eten maar het was een leuk gebeuren en goed dat mensen gewezen worden op het de mogelijkheden om voedsel langer en anders te gebruiken. 🙂

 2. @Jette komt onherroepelijk weer als reaguurder naar voren.

  @Jetty sloeg de plan FINAAL mis!

  Wat was het fantastisch!

  Jammer @Jette, was je er?

 3. Wederom zo’n evenement speciaal voor doven en slechthorenden. Geeft niets, deze mensen hebben ook recht op een feestje, alleen jammer dat dit vooraf niet duidelijk wordt gemaakt. Het blijft mij overigens een raadsel hoe het mogelijk is om onder een bult takkenherrie nog enigszins van je eten te kunnen genieten. Blijkbaar waren de smaakpapillen van zowel de organisatoren als de vele bezoekers beter ontwikkeld dan hun gehoorzenuw. Een geluk dat mij helaas niet is beschoren. Wat een diepe, diepe treurnis daar op het plein.

 4. Ik vind die foto van het blonde meisje met het zalmroze truitje het leukst, of ging het niet om de foto’s van vrouwen gekozen door mannen?

 5. Au, op 20 september 2014 20:29
  Je was daar waarschijnlijk net op het moment dat de DiscoSoep gemaakt van afgedankte producten geserveerd werd.

 6. Een mooi initiatief om mensen bewust te maken van dit probleem!
  Het is zo zonde als je ziet wat we allemaal weggooien…
  Ik vond het een mooie middag. De muziek was misschien af en toe wat hard, maar om daar nou meteen zo heftig op te reageren…Dat kan toch ook met opbouwende kritiek? (voorbeeld “wat een goede actie. De volgende keer zou ik het fijn vinden als de muziek wat zachter kan…)
  Ik vraag meestal aan zure negatieve azijnpissers; wat doe je zelf om de wereld of je eigen omgeving leuker of beter te maken?
  Ook leuk; een keer een evenement voor dit soort zure lui; met een blinddoek de azijnpissers elkaars ‘azijn’ laten proeven. Welke azijn is het zuurst en wat heb je nodig om de azijn minder zuur te maken? Een aai over je bol? Een beetje liefde…?
  By the way: mooie foto’s!!

 7. Mooi actie, mooie fotos, en mooie reakties hier te lezen ook.
  @Wimpie, goed geschreven. Mee eens.
  Ik vind de mensen die er aan deelgenomen hebben wel heel dapper. De kans dat je aan de ‘race’ raakt is wel groot toch? Met overdatum
  groente enzo?

 8. Dan heb je het niet begrepen Hans. De groente was verserder dan vers! De groenten stonden donderdagmorgen nog op het land en zijn die dag geoogst door vrijwilligers.
  Alleen de vorm van de groenten was wat afwijkend. Te kromme komkommers, aardappels die niet super rond waren, tomaten met een vlekje, enzovoort. De Nederlandse supermarkten willen deze groenten niet hebben omdat ze denken dat de consument die niet koopt.

 9. Aha Bernard, dank voor de toelichting! Zo had ik het inderdaad niet begrepen, ik las “afgedankte producten die normaal gesproken in de afvalbak belanden”, overdatum dacht ik erbij.
  Je schreef “De Nederlandse supermarkten willen deze groenten niet hebben omdat ze denken dat de consument die niet koopt. ”

  Ik vind ’t al heel mooi in radiospotjes te horen dat de kippen
  in ‘honig’ ei producten te vermijden zijn.

  ’t gaat wel de goede kant op denk ik.
  Dank voor je info.

 10. Mul, welk voedselprobleem??????????????
  Dat bestaat in Nederland niet!. Dan heb je ook nog de voedselbank!
  Die ARME mensen (bestaan niet hoor) komen het ophalen met een TAXI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Dan heb je ook nog de voedselbank!
  Die ARME mensen (bestaan niet hoor) komen het ophalen met een TAXI

  Off topic:
  Als mensen inderdaad met de auto naar de voedselbank komen om eten op te halen ben ik ook de draad kwijt, dan mogen ze van mij naar een gratis cursus: “hoe ga ik met mijn geld om en waar geef ik het aan uit”
  Zie onderstaand artikel over parkeerproblemen bij de voedselbank. Wel geld uitgeven aan benzine maar niet aan voedsel???!?!??!
  http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2012/2/Klanten-voedselbank-in-Tiel-boos-over-parkeerboetes-ELSEVIER330053W/

 12. On topic;
  het gaat inderdaad om bijvoorbeeld krom gegroeide komkommers, scheve wortelen, uien met een plekje, kortom… duizenden kilo’s perfecte verse groentes worden dagelijks weggekieperd omdat ‘de consument’ het niet zou hoeven, volgens inkopers. De consument wil het heus wel, als we er maar op worden gewezen. En dan durven ook supermarkten het weer af te nemen. Daar ging deze dag om. Ook bijv. melk dat een beetje over de datum is, is nog prima te drinken, mensen moeten meer hun neus gebruiken… En er staan houdbaarheids data op pasta en rijst terwijl dit bijv. nog jaren goed blijft…

 13. Volgens mij kunnen gehandicapten een taxiregeling krijgen, waarmee ze zich voor een aangepast tarief per rit binnen Zwolle kunnen verplaatsen; naar familie, winkels, of naar de voedselbank.

 14. De lange paprikas die nu niet naar Rusland uitgevoerd kunnen worden(zijn speciaal zo gekweekt) Liggen hier al in de supermarkt hoor enja Voordelig.Smaken prima

 15. In Nederland is er waarschijnlijk geen voedselprobleem (hele kleine lettertjes hoor), maar wereldwijd is dat er wel en wordt steeds groter. De groenten zijn hier zo goedkoop dat iedereen die nu nog zou moeten kinnen betalen. Maar wereldwijd is er wél sprake van een voedselcrisis. http://www.europa-nu.nl/id/vhubcl2mgsus/stijgende_voedselprijzen#p1

  Maar of en hoe wij als consument daar iets aan kunnen veranderen weet ik dan ook weer niet. Niettemin heb ik mij de verschillende hapjes laten smaken in de hoop dat ik zonder het te weten iets goeds deed.

 16. Ze moeten die beurs in londen eens aanpakken, speculeren met voedsel. Was ooit eens een documentaire over kan hem niet zo snel vinden.

 17. Nolles, er bestaat geen voedselprobleem in nederland? Nederland vormt wel degelijk een onderdeel van een wereldwijd groeiend voedselprobleem. Dat je je daar niets van aan wilt trekken, prima, maar je kunt het anderen toch moeilijk kwalijk nemen dat zij wel hun verantwoordelijkheid nemen….

 18. Het is voor mij al lange tijd duidelijk dat de wereldbevolking sterk groeit en de voorraden voedsel niet meegroeit. In de toekomst eten we allemaal bijvoorbeeld zeewier en insecten. Wen er maar aan!

 19. Oh wereldwijd is er zeker een voedselprobleem, maar dat gaan we niet oplossen door hier misvormde groenten op te eten. Er zijn gewoon teveel mensen en de welvaart is compleet krom verdeeld. Maar zolang er hier mensen zijn die meer geven om de inwoners die hier minstens vijf generaties wonen, dan wie dan ook, gaat dat niet veranderen. De gemiddelde Nederlander is nog steeds veel te veel gericht op ons eigen landje.

 20. Klopt japser, al is het gemak waarmee wij voedsel verspillen een van de grote oorzaken van het probleem. Kromme groenten opeten die anders weggegooid worden, helpt dan wel degelijk.

 21. Alleen als we die anders naar Afrika oid sturen en dat het daar dan ook gebruikt wordt. Zou wel hypocriet zijn, aangezien we daar voedsel vandaan halen voor dumpprijzen.

 22. Weet ik niet of dat zo is. Wanneer je je behoefte aan eten vult met eten dat andes weggegooid wordt, doet dat iets met de vraag naar voedsel. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer invloed het heeft op de vraag. De vraag bepaalt de markt en daarmee de ruimte die er is voor allerlei scheve verhoudingen. Ik denk echter dat de lunch vooral een bewustmakende functie heeft….;)

Reageer