Schaapskudde paar weken naar Stadshagen

Zwolle – Het graasgebied van de Zwolse schaapskudde wordt uitgebreid met de braakliggende terreinen rondom de buurt Breecamp-Oost in de wijk Stadshagen. Dit jaar wordt bij wijze van proef dit gebied begraasd. Wanneer de proef slaagt wordt het gras in  Breecamp-Oost ook in het voorjaar tijdens het broedseizoen door schapen kort gehouden. Op woensdag 24 september vertrekt de kudde om 10.15 uur uit Holtenbroek. De schapen worden rond 11.00 uur door de leerlingen van groep 4 van IKC Het Festival onthaald. 

 

schaapskudde_zwolle.jpg 

 

Al enkele jaren lopen de 250 schapen van de  Zwolse kudde van april tot  november met herder en honden in het Holtenbroekerbos en het Westerveldsebos. De uitbreiding naar Breecamp-Oost in Stadshagen komt voort uit het maai-incident van dit voorjaar. Na dit voorval heeft de gemeente toegezegd op zoek te gaan naar andere manier van groenbeheer tijdens het broedseizoen voor dit gebied. De begrazing door schapen is een duurzame en milieuvriendelijke manier van onderhoud. Insecten, weidevogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van begrazing door schapen geen nadelen.

 

Tocht door Stadshagen

Op woensdag 24 september vertrekt de kudde rond 10.15 uur uit Holtenbroek. Twee herders en een aantal honden begeleiden de kudde over de Twistvlietbrug, via het Twistvlietpad en de oude Wetering richting Breecamp-Oost. Leerlingen van groep 4 van IKC Het Festival verwelkomen de schapen rond 11.00 uur in hun buurt en begeleiden de kudde de wijk in. Ook hebben de leerlingen twee mooie borden ontworpen en gemaakt. Deze borden geven aan dat er een kudde met herder in de wijk loopt en dat de schapen niet gevoerd mogen worden. 

 

Verblijf

De schapen blijven een paar weken in Breecamp-Oost. Op werkdagen loopt de kudde samen met herder Tjitse Terpstra rond in de wijk. ’s Nachts en in het weekend verblijven de schapen, gedurende die weken, in een nacht- en weekendweiland in de wijk. Wanneer de schapen klaar zijn met de begrazing vertrekken ze weer richting wijkboerderij de Klooienberg in Holtenboek. 

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Goed initiatief.

    Jammer dat de brute dood van een stel weidevogels door, een lompe acties van een maaibedrijf, hiervoor de aanleiding moet zijn.

    Dit had de gemeente ook van te voren kunnen bedenken; proberen ze nu gauw een wit voetje bij de burgers te halen?

Reageer