Stoere hardlopers trotseren zand en modder

Zwolle – Ook de derde DrogeVoeten Run werd vol enthousiasme ontvangen door de deelnemers die zich dit keer op onverhard terrein dwars door het projectgebied van Ruimte voor de Rivier Zwolle in het zweet werkten. Met als thema ‘Under Construction’ zochten zo’n 400 in rood gehulde shirts hun weg over het prachtige parcours vol hindernissen. Sommige hielden het de eerste ronde nog droog terwijl de meeste lopers met volle teugen genoten van de obstakels.

 

 droge_voeten_run_zwolle.jpg

 

Grote zandhopen, slootjes, modderbakken en een heuse zeephelling van de dijk af; niets hield hen tegen! Deze ‘Under Construction’-editie van de DrogeVoeten Run werd wederom georganiseerd door het Waterschap Groot Salland in samenwerking met Run2Day Zwolle en Van den Biggelaar/Ploegam, de aannemer die het Ruimte voor de Rivierproject langs de IJssel bij Zwolle uitvoert. Verzamellocatie was Biologische Schapenmelkerij De Vreugdehoeve, van waaruit met één stap het parcours kon worden bereikt. Bij de DrogeVoeten Run staan lol en plezier voorop. Iedereen kan meedoen, van jong tot oud. Gewoon een gezellige loop, zonder tijdklok en competitie-element. Dit jaar was de jongste deelnemer 3 en de oudste 72 jaar.

 

Dag van de Dijk

Het hardloopevenement maakte onderdeel uit van de ‘Dag van de Dijk’. Bij De  Vreugdehoeve was veel meer te beleven, voor jong en oud. Naast voorlichting over het waterschap en het project Ruimte voor de Rivier, waren er vrijwillige dijkwachters aanwezig voor een excursie naar de dijk en vermaakten kinderen zich uitstekend op de opblaasbare stormbaan, het  springkussen en met de ballonnenclown!

 

Ruimte voor de Rivier Zwolle

De ligging aan de IJssel is voor Zwolle niet geheel zonder gevaar. Rivieren krijgen steeds meer water te verwerken. Daardoor hebben ze extra ruimte nodig. Met Ruimte voor de Rivier Zwolle wordt de komende jaren hard gewerkt aan de veiligheid van de stad. Door ter hoogte van Westenholte ruim twee kilometer dijk zo’n 300 meter landinwaarts te verplaatsen en het aanleggen van extra ‘nevengeulen’ kunnen grotere hoeveelheden water veilig worden afgevoerd. Ook bij Zwolle Zuid wordt gewerkt aan waterveiligheid. In  de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden – iets ten zuiden van spoorlijn de Hanzenboog – worden ook nevengeulen gegraven.  

 

Ruimte voor de Rivier op ruim 30 plaatsen

Het project langs de IJssel in Zwolle maakt onderdeel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Dit programma is door het Rijk in het leven geroepen, omdat de Nederlandse rivieren steeds vaker te maken hebben met hoge waterstanden. Ze krijgen meer regen- en smeltwater te verwerken, terwijl ze tussen de dijken maar weinig ruimte hebben. Hierdoor neemt de kans op overstromingen toe.   

Alleen dijkverhoging is onvoldoende om het toenemende overstromingsgevaar te keren. De waterstand in de rivieren moet omlaag. Daarom geeft Rijkswaterstaat samen met waterschappen, gemeentes en provincies onze rivieren op ruim dertig plaatsen meer ruimte. Bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, graven van nevengeulen en verdiepen van uiterwaarden. 

 

Meer informatie over Ruimte voor de Rivier is te vinden op www.wgs.nl/ruimtevoorderivier en www.ruimtevoorderivier.nl.

Artikel delen:

Reageer