BN-ers gaan gevecht aan tegen voedselverspilling

Zwolle – Tweede Kamerlid Jaco Geurts is maandag samen met Overijssels gedeputeerde Hester Maij en Thérèse en Jonnie Boer van De Librije en CDA Vrouwen het gevecht aan gegaan tegen voedselverspilling. Dit deden ze in het kader van de landelijke FoodBattle.

22-09-2014_werkbezoek_librije_03.jpg

Gezamenlijk zetten de politici en ondernemers voedselverspilling op de kaart zodat de maatschappelijke discussie over duurzamere samenleving gevoerd wordt. Een goed initiatief", aldus het Kamerlid. "Jaarlijks wordt er meer dan achthonderdmiljoen euro weggegooid aan goed, eetbaar voedsel. Per persoon kost dit honderdvijftig euro en wordt er veel energie gebruikt bij het fabriceren van het eten. Niet alleen de overheid maar ook de horeca, fabrikant en consument zijn verantwoordelijk voor een duurzame samenleving".

22-09-2014_werkbezoek_librije_05.jpg

22-09-2014_werkbezoek_librije_01.jpg

22-09-2014_werkbezoek_librije_02.jpg

Ook Jonnie Boer benoemde de urgentie van voedselduurzaamheid. “Als Nederlandse kok moet je ervoor zorgen dat je een goede proportie eten serveert. Dat is zowel duurzamerals hygiënischer, want de veelgeprezen doggybags zijn hygiënisch gezien meestal geen goede oplossing. Daarnaast dagen we onze koks uit om restvoedsel zoveel mogelijk te gebruiken, bijvoorbeeld voor bouillon.” Boer ziet echter dat er nog een wereld te winnen in de voedselketen: “bekijken hoe je samen kan werken aan duurzaamheid in de voedselketen is essentieel” benadrukte Boer.
De nationale FoodBattle vindt plaats in de periode van 27 oktober tot 16 november 2014 en wordt georganiseerd door CDA Vrouwen. Iedereen kan meedoen. Gedurende deze drie weken houden deelnemers bij hoeveel eten ze weggooien en krijgen online professionele tips hoe ze slimmer eten kunnen kopen, koken en bewaren. Ervaring leert dat deze gezamenlijke strijd er toe leidt dat deelnemers na de FoodBattle zo’n 20 procent minder voedsel verspillen.

 

22-09-2014_werkbezoek_librije_04.jpg

Andere bekende Nederlanders die het initiatief steunen zijn:
Reinier van den Berg weerman en oprichter Ecoland.tv
Els Hekstra directeur ouderenorganisatie PCOB
Cees van der Knaap burgemeester van Ede, Hoofdstad van de Smaak 2014
Martin Kropff rector magnificus Wageningen University
Marlien Ligtenberg bestuurslid landelijk CDJA
Ahmet Taskan vicevoorzitter/algemeen directeur HOGIAF
Gerda Verburg ambassadeur wereldvoedselorganisatie FAO

 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Gaan ze het dan ook hebben over het duurzaam produceren van “dierlijke eiwitten” (vlees) of hoe gezond het is om juist geen vlees te eten?

    Gaan er ook fastfoodketens meedoen aan de productie in de duurzame voedselketen?

Reageer