Debuutroman voor Zwolse Maartje Pierhagen

Zwolle – De Zwolse Maartje Pierhagen schreef haar eerste roman. De debuutroman ‘Groene Koffie, het land van mijn broer’ draait om twee hoofdpersonen die afzonderlijk van elkaar en met een jaar verschil verhalen over hetzelfde land: Colombia. Zij doen dit echter met een totaal verschillende intentie. Op 25 september aanstaande is de officiele boekpresentatie in boekhandel Waanders te Zwolle.

Maartje Pierhagen reisde in 2009 af naar Colombia om de biologische familie van haar broer te ontmoeten. Het werd een reis vol onthutsende waarheden over adoptie en ontvoering. Deze heeft zij verwoord in haar debuutroman: Groene Koffie, het land van mijn broer.  ‘Doodeng zo’n eerste boek. Is het een roman, een thriller, een reisverhaal? Ik heb geen idee. Wat ik wel weet, is dat het zowel mensen aanspreekt die van spannende boeken houden, als ook mensen die iets met reizen of adoptie hebben. Het vertelt namelijk twee verhalen: het verhaal van de geadopteerde Kees die op zoek gaat naar zijn muzikale wortels in Colombia. En het verhaal van Charlie, die ontdekt dat haar broer Kees twee identiteiten heeft in twee verschillende culturen; die van hart en hoofd. Ontdek, zet alle zintuigen open, laat je vallen, neem de tijd.’ Aldus de auteur.

 

Samenvatting roman

Groene koffie, het land van mijn broer

Fictie met een kern van waarheid

 

Geadopteerde Kees gaat na dertig jaar op zoek naar zijn biologische familie in Colombia. Hij ontdekt het ritme van de porro en groeit in zijn nieuwe rol van Juan, de Europese pianist. Treffend beschrijft hij zijn verwarring tussen Kees, de ongebonden muzikant, en Juan, latino met latente hartstocht. 

 

 

Een jaar na de eerste zoektocht komt hij terug in zijn geboorteland. Dit keer in gezelschap van zijn adoptie ouders, vriendin en Nederlandse zus. Een unieke gezinsvakantie vol tegenstrijdige gevoelens over de verhalen van de biologische familie. Kees’ zus Charlie voert het woord. Van enige zus en moeder wordt zij langzaam weer kind van hun ouders en zus van velen. Haar koele afstandelijk schrijven, weerzin van koffie en scherpe observaties veranderen sterk vanaf het moment dat vader Gerard tegen zijn zin in verdwijnt. De vakantie is definitief voorbij. Gevangen in de tijd komen alle gezinsverhoudingen op scherp te staan. ‘Mañana’ wordt ‘hoy día’ en niets is meer zoals het was… 

 

Maartje Pierhagen (1972) is werkzaam als zelfstandig communicatie regisseur en bestuurder. Ze woont met haar drie kinderen en echtgenoot in het noorden van Nederland. Omdat het leven zoveel in zich heeft, is ze ook oprichter van stichting Mama Wil… (nu onderdeel van Women Inc.) en meedenker in de nieuwe beweging Zwolse Peperz. Vooralsnog is zij kluizenaar als het gaat om eigen uitgaven, geschreven werken en gedichten. Deze debuutroman moet daar verandering in brengen. nl.linkedin.com/in/maartjepierhagen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)