Sticks en Kinza Ferjani documenteren daklozen

Zwolle – Met de presentatie van het boek en de bijbehorende cd wordt op donderdag 2 oktober in het Zwolse poppodium Hedon het multimediale project Straat Woord Beeld gelanceerd. In Straat Woord Beeld documenteren dichter en rapper Junte Uiterwijk (Sticks) en fotografe Kinza Ferjani het leven van een vijftal dak- en thuislozen uit Zwolle in woord, beeld en muziek.

 

afbeelding_1_herma.jpg

De presentatie in Hedon vindt plaats tijdens een speciale editie van Club Karma met medewerking van Great Minds, Typhoon, Rico & A.R.T., Freez, Bertolf en Pauluz. Enkele foto’s uit Straat Woord Beeld zullen komende maanden op groot formaat in de foyer van Hedon te zien zijn. In de Grote Kerk Zwolle (2 t/m 24 oktober) en het Zwolse Deltion College (29 oktober t/m 17 januari 2015) worden alle foto’s en teksten getoond. Straat Woord Beeld is een project in de reeks FUNDATIEfusions en volgt op Land Woord Beeld, waarin Uiterwijk en Ferjani in 2013 langs zeven landgoederen in Overijssel trokken om het oude feodale landschap te verbeelden. Nu richten zij hun aandacht op degenen zonder huis en thuis.

afbeelding_3.jpg

afbeelding_2_omar.jpg 

 

Thematiek Straat Woord Beeld

In de afgelopen tien jaar is de thematiek van de dak- en thuisloze in Zwolle veel bediscussieerd. Ooit was er zelfs een politiek manifest met de ambitie: ‘In 2007 slaapt er niemand op straat.’ De activiteiten van het Leger des Heils, De Herberg en vele andere instanties springen in het oog: een leger aan hulpverleners doet zijn werk. Maar inmiddels is het 2014 en nog steeds kan de vraag worden gesteld of er echt niemand op straat slaapt en echt iedereen een thuis heeft. Nog steeds wordt er veel energie en geld gestopt in nacht- en dagopvang, verslavingszorg, psychiatrische ondersteuning en schuldsanering. Al die hulp lijkt de  problematiek van de dak-en thuislozen niet te verkleinen. Veel wordt er over hen gepraat, soms mét hen.

 

Junte Uiterwijk (Sticks) en Kinza Ferjani hebben op uitnodiging van Gerrit Teunis, directeur van woningstichting Beter Wonen Vechtdal, gesproken met Herma & Frans, André, Henk, Björn en Omar. In tekst, beeld en geluid hebben Uiterwijk en Ferjani vervolgens een zo eerlijk mogelijke weergave van hun dagelijkse leven gegeven. Straat Woord Beeld presenteert vijf aansprekende portretten, zonder drama, zonder clichés. Verhalen van verdriet en schoonheid, van menselijkheid die gaat boven het materiële. Verhalen die tegelijkertijd symbool staan voor al die verborgen geschiedenissen van velen zonder huis en thuis. Straat Woord Beeld onderstreept dat voor iedereen dakloosheid op de loer kan liggen.

 

Club Karma Support Your Locals!

De presentatie vindt plaats tijdens een speciale editie van Club Karma in Hedon met als ondertitel “Support Your Locals!”. Met optredens van Great Minds (DR. Moon, Jiggy Djé, Sticks & Winne), Typhoon, Freez, Rico & A.R.T., Pauluz, en Bertolf op één avond staat er een ongekend sterke line-up die het beste uit Zwolle vertegenwoordigd, oftewel locals for locals! ‘Allemaal om het bewustzijn te vergroten dat een dakloos leven geen ‘ver-van-je-bed-show’ is. Ook niet in Zwolle.’ Entree is € 10,00, de helft van de opbrengst gaat naar het jaarlijkse kerstdiner voor dak- en thuislozen in Zwolle. Alle bezoekers ontvangen bovendien een exemplaar van Straat Woord Beeld, inclusief cd. Meer informatie over Club Karma is te vinden op www.hedon-zwolle.nl.

 

 

Boek en bijbehorende cd verschijnen bij Uitgeverij Waanders & de Kunst en zijn verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum de Fundatie. De presentaties in De Grote Kerk Zwolle en het Deltion College zijn gratis te bezoeken. Aanvullende info op www.museumdefundatie.nl.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Is die mevrouw eindelijk bij de supermarkt weg met d’r krantje.. Weg uit het park, een poedertje te kopen.. Hangt ze wel weer groots aan de muur…. I.p.v. écht iets aan deze problematiek te doen, wel meewerken aan ideeën om maar zo voort te kunnen leven.. 😀

  2. Dat Herma uit Kampen nog leeft mag een wonder heten. Ik vind wel dat die overschatte rapper Sticks en die matige fotograaf wel iets persoonlijks voor deze daklozen kunnen doen. Aangezien ze toch een bak met geld hebben en nu aan de daklozen verdienen kunnen ze wel een van hun huizen ter beschikking stellen. Dát zou pas cool zijn!!

  3. @inzetten: i.p.v. met een vinger naar een ander te wijzen, kun jij jezelf ook in gaan zetten voor de dierenweide. Goed voordoen, doet goed volgen.

    En waarom zouden deze mensen dat moeten doen, zijn de geiten en konijnen straks ook aan de “snuif” (en dan niet aan het hooi).

Reageer