“Zwolle heeft hart voor vluchtelingen”

Zwolle – De ChristenUnie in Zwolle is blij dat de gemeente 400 vluchtelingen uit onder meer Syrië op wil vangen in de IJsselhallen. Volgens fractievoorzitter Gerdien Rots laat Zwolle daarmee zien dat de stad hart heeft voor mensen in een moeilijke situatie. Op een persconferentie maakte burgemeester Henk Jan Meijer bekend dat er tot 1 januari 2015 400 vluchtelingen worden opgevangen. De mensen worden er voorzien van eten, drinken, kleding, toiletartikelen en een slaapplek.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het voor het eerst in de geschiedenis dat de instroom van vluchtelingen zo hoog is. Dat maakt de tijdelijke opvang in Zwolle noodzakelijk. “Iedereen heeft wel beelden op het netvlies van wat deze mensen hebben meegemaakt,” zegt Rots. “Als stad kunnen we nu helpen bij iets waar we ons vaak juist zo machteloos bij voelen. Ik weet dat er op tal van plekken in de stad gebeden wordt voor de brandhaarden in de wereld. Het is mooi dat we op deze manier in de gelegenheid zijn ook iets te doen.”

Volgens burgemeester Meijer had het college van burgemeester en wethouders nog geen half uur nodig om te besluiten over de vraag van het COA naar opvangruimte. “Ik ben blij met die daadkracht,” vertelt Rots. “Hier moet je niet over aarzelen. Deze mensen hebben de afgelopen dagen veel meegemaakt en hebben behoefte aan rust en een dak boven het hoofd. Dat kan onze stad hen bieden.”

De ChristenUnie verwacht ook veel van de daadkracht van andere Zwollenaren. Direct na het bekend worden van het nieuws lieten al veel mensen weten iets te willen doen. Het COA vertelde op een persconferentie dat alle hulp van vrijwilligers welkom is. De ChristenUnie probeert informatie te verzamelen over welke hulp het COA en de vluchtelingen het meest nodig hebben. Wie daarvan op de hoogte gehouden wil worden, kan dat laten weten via info@christenuniezwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Wie betaald dat, de belasting betaler zeker.
  En maar bezuinigen op de huishouding voor ouderen, die moeten het allemaal maar uitzoeken in 2015 en maar zien hoe ze het moeten redden.
  Goh wat een crisis hebben we toch in Nederland, daarom komen ze hier ook heen ze woedender open armen ontvangen.
  Hoezo de werkeloosheid steigt

 2. Mooi dat zwolle wat wil en kan betekenen voor de vluchtelingen. Wij hebben het zo breed en goed dat we ook voor ons medemens kunnen zorgen. Betaal er graag aan mee!

 3. Arend Jan, op 24 september 2014 21:58
  De Nederlandse inwoner is vorig jaar namelijk ruim 2600 euro rijker geworden.

  Is dat bij jou ook het geval, wat ik zie het namelijk niet!!!!

  Je moet niet alles geloven.

 4. @Jasper dat is nog maar de vraag of zij tot rust kunnen komen.
  Hoop onzekerheid over toekomst, in een caravan in een hal verblijven. Noem jij dat rust?

  Komtber nog eens bij dat het land waar ze tot ‘jou’ rust moetennkomen de oorlog daar ingaat en hier devrisico’s op aanslagen groter gaat worden.

  Jasper, rust zacht.

 5. Als ze net zo’n groot hart voor onze ouderen hebben als voor die asielzoekers, zou Nederland er een stuk beter uit zien.

  Ik geef geen cent meer aan goede doelen.

 6. Jasper ik ben echt wel begaan met mijn medemensen, maar er zijn grenzen, die zijn er niet voor niets heeft die maatschappij voor gekozen.

  Of dit de juiste hulp is verschillen wij van mening.

 7. En gaan deze vluchtingen na een tijdje ook weer terug naar hun eigen land dan of krijgen deze vluchtelingen straks allemaal een verblijfsvergunning ?

 8. Wat zal de gemeente Zwolle zich als echte gemeente van Nederland laten zien en als de medewerkers en de raadsleden ook wat van die asielzoekers in hun huisjes willen opvangen. Zou top zijn!!!
  Dan weten we dat die mensen echt hart hebben voor de beste voor de mens op deze wereld en maar niet alleen locaties beschikbaar stellen omdat ze veel centjes ruiken die vanuit Brussel komen!
  Hoe dan ook echte vluchtelingen mogen gewoon blijven wat mij betreft als ze maar niet jaren lang onnodig moeten zitten wachten en in de onzekerheid verkeren!!

 9. Moeten zij ook zoveel ziektekosten betalen in de maand , Of betalen wij voor al die vluchtelingen in Nederland. Wij Nederlanders zijn straks buitenlander in eigen land

 10. Ik heb de PVV-bingokaart in een topic als deze in no-time vol. Belastingbetaler, hardwerkende Nederlander, criminaliteit, onze ouderen, wij Nederlanders…. Allemaal populistisch geneuzel zonder enige diepgang.

  Volgens mij vergeten een aantal mensen uit welke gruwelijke omgeving deze vluchtelingen komen. Ik word erg triest van al die onderbuikdiarree die hier vanavond over WLZ vliegt.

 11. We kunnen ons nooit voorstellen hoe het is om uit je woning verjaagt te worden, dat vrouwen verkracht worden, dat je vader vermoord wordt, je woonplaats gebombardeerd wordt, dat je moet vluchten, en dat je nooit meer kan leven zoals je dat deed.

 12. We kunnen ontzettend mopperen dat ze komen i.v.m de kosten, maar wat zou het mooi zijn als we ze een warm welkom zouden geven door o.a. Spulletjes als kinderkleding en speelgoed te brengen. Wij hebben genoeg speelgoed waar de kinderen niet naar omkijken en ja we zijn rijk in Nederland als je werkt… Deze mensen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt, waar we ons geen voorstelling van kunnen maken.

 13. Niemand schijnt zich voor te kunnen stellen hoe het zou zijn als wij hier met een oorlog te maken zouden krijgen. Hoe fijn zou het zijn als er dan een land is dat ons asiel verleent. Ik vind het goed de opvang.

 14. Wilbert chapeau, ik ben het helemaal met je eens. Er worden appels met peren vergeleken in deze discussie. Met dank aan Geertje W. hij manipuleert cijfers en staat keihard te liegen. Helaas trappen steeds meer mensen in de praatjes van deze volksmenner.

 15. Whaha! Ben het ook met je eens Wilbert!

  Wat ik overigens ook wel geinig vond is de volgende quote:

  ⤽Als stad kunnen we nu helpen bij iets waar we ons vaak juist zo machteloos bij voelen. Ik weet dat er op tal van plekken in de stad gebeden wordt voor de brandhaarden in de wereld. Het is mooi dat we op deze manier in de gelegenheid zijn ook iets te doen.⤝

  Ik weet dat Gerdien het anders bedoelt, maar je kunt hier ook lezen: er zijn verschillende mensen die bidden, maar dat helpt natuurlijk geen zak! Gelukkg kunnen we nu ook echt iets DOEN!

 16. Echte slachtoffers uit Syrië ja, jonge mannen uit Afrika die geld willen verdienen door via Lampedusa de EU binnen te sluipen NEE NEVER NOOIT MEER !!!
  Liever nog gewoon opvang in de regio(hé Moslimbroeders waar zijn jullie nou)anders maar hekken plaatsen net als in Calais de VS of als onze vrienden de vredelievende Israëli’s.

 17. @Zwolleeder uit een ander bericht hier:
  Bericht door Filosoof, op 24 september 2014 19:21
  @d.erk

  Turkije heeft sinds het conflict is uitgebroken, zo’n 3 jaar geleden, al meer dan 1 miljoen vluchtelingen opgevangen. Hetzelfde geldt voor Libanon (ook meer dan 1 miljoen), Jordanië (honderdduizenden) en talloze andere regionale landen. Deze landen hebben hun limiet bereikt, en kunnen nauwelijks nog meer vluchtelingen opvangen

 18. Zwolleeder, wat een cynische en lompe reactie. Jij bent veilig geboren in Nederland, je hebt eten, als het goed is werk en een dak boven je hoofd. Kortom, je hebt heel veel geluk gehad dat je op dit deel van de wereld geboren bent. Nadeel daarvan is, dat je daar egoïstisch van wordt, want wat je hebt wil je houden. Dat laatste snap ik, je hebt het over gelukszoekers uit Afrika, stel je toch eens voor dat jij in de Sahel geboren was, wat zou jij dan doen? Je familie heeft nauwelijks te eten, geen werk, geen huis, geen fatsoenlijke gezondheidszorg etc etc. Dan wil je die ellende ontvluchten en elders zorgen dat je geld verdient, ook voor de mensen die je in de Sahel of waar dan ook achterlaat. Kijk eens goed om je heen als je Zwolle verlaat, ruimte zat in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland. Doe je oogkleppen af, het is geen misdaad als je je land ontvlucht omdat je het elders beter denkt te kunnen krijgen. Jij gaat, net als vele anderen, alleen maar uit van het slechte in de mens, dat is treurig en vooral schaamteloos. We kunnen met ons allen beter boos worden op de leiders van de EU, Amerika, Rusland, China etc etc. Zij houden met hun economische politiek deze scheve verhoudingen in stand. Door bv. de Europese landbouwsubsidies hebben boeren in Afrika geen schijn van kans op de wereldmarkt en dat is maar 1 voorbeeld.

 19. Nou Leonardo, het wordt natuurlijk wel een misdaad als je je land ontvlucht om ergens anders misbruik van sociale voorzieningen te maken.

  Ik zeg niet dat daar in dit geval sprake van is, maar we moeten er wel op letten dat die gevallen waarbij daar wel sprake van is aangepakt worden!

 20. Aannames Plantje, allemaal aannames, natuurlijk zitten er rotte appels tussen. Maar toevallig gisteren in het nieuws; Annemarie van Gaal (succesvol onderneemster) wil bijstandsmoeders aan het werk helpen. Wat bleek; vele bijstandsmoeders hebben maandelijks netto tussen de 1730 en 2000 euro. Uitkering plus toeslagen. Hoezo misbruik maken van sociale voorzieningen? Nederlanders zijn daar wereldkampioen in geworden! Hoorde gisteren in de auto een gesprek tussen Annemarie van Gaal en een bijstandsmoeder. Tranentrekkend!

 21. Wat Leo zegt, helaas nog veel te veel Nederlanders die in een gouden wieg zijn geboren, die denken dat ze dit allemaal zelf hebben verdiend. Die roepen dat zij het niet verdienen, terwijl ze zelf evenmin iets hebben toegevoegd om het te verdienen.

 22. Gezinnen met kinderen mogen niet geplaatst worden in de IJsselhallen, dus hoezo kinderkleding en speelgoed inzamelen? Doe dat maar voor de Zwollenaren met kinderen die op het randje van armoede leven. En de ouderen, die laten we maar verpieteren? Laten we daar onze vrijwilligers naar toe sturen. COA betaalt zijn personeel nog altijd uitstekend!

 23. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de reacties van Leonardo. Het is toch wel erg dat er gedaan wordt alsof het “niet kies” is dat je mensen uit een oorlogsgebied gaat helpen. We hebben het in dit land een beetje te goed denk ik dan. Armoede in Nederland is een heel relatief iets: je hebt hier goede scholen en gezondheidszorg, uitkeringen als het tegen zit, geen oorlog en alle kansen om een goed bestaan op te bouwen. Niemand verhongert hier of wordt vervolgd vanwege zijn afkomst of idealen. Dat je dan oorlogsslachtoffers tekort wilt doen gaat wel ver.

Reageer