Zwolle en Rijk werken samen op kantorenmarkt

Zwolle – De Rijksoverheid en de gemeente Zwolle gaan nauw samenwerken om leegstand van rijkskantoren te voorkomen en nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken als rijkskantoren vrij komen. Nieuwe kantoren voor het Rijk en andere gebruikers moeten liefst vlakbij het station staan.

 

25-09-2014_minister_blok_h_j_meijer_ondertekening-librije_06.jpg 

 

De Zwolse burgemeester Meijer en minister Blok (Wonen en Rijksdienst) hebben afspraken daarover ondertekend. Die sluiten aan bij eerdere plannen van Zwolle om leegstand van kantoren tegen te gaan, en bij de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer over het afstoten en transformeren van rijksvastgoed dat vrij komt. Binnenkort maakt Blok soortgelijke afspraken met de gemeente Den Haag. De Belastingdienst heeft twee grotere kantoorpanden in Zwolle (aan de Burgemeester Drijbersingel en de Van Wevelinkhovenstraat). Die zijn verouderd en liggen niet in de buurt van het station. Op z’n vroegst in 2016 zal de Belastingdienst die panden verlaten.

 

25-09-2014_minister_blok_h_j_meijer_ondertekening-librije_03.jpg 

 

25-09-2014_minister_blok_h_j_meijer_ondertekening-librije_05.jpg

 

25-09-2014_minister_blok_h_j_meijer_ondertekening-librije_01.jpg 

De gemeente Zwolle en het Rijk zullen samenwerken om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het gebied waar de kantoren nu staan. Te denken valt aan transformatie naar woningen en/of culturele bestemmingen.

 

Verkenning

Verder zullen het Rijk en de gemeente een verkenning uitvoeren naar kansen op de Zwolse kantorenmarkt in de periode tot 2020 en de behoefte van het Rijk. 

Voor het Rijk zijn een paar punten belangrijk:

  • het besparen van kosten en flexibeler werken;
  • gecombineerde huisvesting voor verschillende diensten in rijkskantoren, vlakbij stations of centraal gelegen;
  • het voorkomen van leegstand;
  • bij het afstoten van leegkomende kantoren opereert het Rijk transparant, openbaar en marktconform.

 

Kleiner

De Rijksoverheid wordt kleiner; er komen minder ambtenaren en door flexwerken kunnen zij met minder kantoorruimte toe. Het Rijk heeft tot 2020 dertig procent minder kantoorruimte nodig. Landelijk kan het Rijk vanaf 2020 elk jaar 170 miljoen euro besparen op vastgoed.

 
25-09-2014_minister_blok_h_j_meijer_ondertekening-librije_04.jpg
 
25-09-2014_minister_blok_h_j_meijer_ondertekening-librije_02.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Zwolle en Rijk werken samen op kantorenmarkt”

  1. Goed verhaal, als Belastingdienst zijnde verkassen naar een ander gebouw waardoor het oude leeg komt te staan (geen voordeel). Landelijk 170 mil. besparen op vastgoed, nog meer lege kantoren 😀

  2. Welk deel van het verhaal snappen jullie niet?
    Werkplekken concentreren in een beperkter kantorenbestand geeft lagere kosten per werkplek (= besparing van overheidsfinanciën (lees belastinggeld)). Oude kantoren afstoten middels verkoop en/of herbestemming levert de overheid geld op.
    Oude belastingkantoor strippen en studentenhuisvesting van maken. Ik zie alleen maar winnaars. En de minister en de burgemeester hoeven dat niet in de FEBO te beklinken.
    Vermoeiend, dat dorpsgekeutel.

Reacties zijn gesloten.