Wethouder Witbraad dient ontslag in

Maandagmiddag heeft Emmy Witbraad, wethouder Ruimtelijke Ordening, Financiën, Cultuur en Coördinatie Zwolle Kampen Netwerkstad, haar ontslag ingediend.

‘Ik moet constateren dat ik geleidelijk aan draagvlak in de raad heb verloren. Zozeer dat ik de afgelopen periode steeds minder effectief als wethouder kon opereren en dat is niet in het belang van onze stad. Daarom heb ik besloten om mijn verantwoordelijkheid te nemen en mijn ontslag in te dienen.’

© Weblog Zwolle.nl

‘Het was een moeilijke beslissing omdat ik me vanuit mijn sociaal-democratische achtergrond wil inzetten voor alle mensen in deze stad. Echter, het werk als wethouder vraagt niet alleen kwaliteiten op het inhoudelijke en management vlak. Ik constateer dat het opereren in het politieke krachtenveld niet tot mijn favoriete bezigheden behoort. Mijn passie voor de publieke zaak blijft maar ik ben tot de conclusie gekomen dat een politiek bestuurlijke functie om genoemde redenen niet bij mij past.'

Zo’n twee jaar geleden heeft mijn partij, de PvdA, een beroep op mij gedaan om wethouder te worden.  Ik had toen al zo’n 35 jaar de publieke zaak gediend, als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad en in de Provinciale Staten en als manager bij de overheid. Ik had nog niet eerder de stap gezet naar een politiek bestuurlijke functie. Anderhalf jaar geleden heb ik besloten om die verantwoordelijkheid op me te nemen en ben met veel energie en werklust aan mijn wethouderschap begonnen.

Het was een moeilijke beslissing omdat ik strijdbaar ben en niet zomaar wil opgeven. Ik ben met enthousiasme aan het werk gegaan als wethouder. Zo heb ik bijvoorbeeld deze week nog het ontwerp structuurplan gepresenteerd dat ter visie zal gaan. Een afgewogen plan, waar ik een bijdrage aan heb mogen leveren en dat naar mijn mening het succes van Zwolle ook voor de toekomst veilig stelt. Ook deze week is een nieuw festival gepresenteerd dat een enorme aanwinst zal zijn voor Zwolle. Ik heb de afgelopen periode het project Spoorzone op de rails gezet en het gaat me aan het hart om daar afscheid van te nemen.De samenwerking in het college, met de partners in de stad en met de ambtenaren zal ik missen.

Tot slot zal ik de PvdA-fractie missen. Ook in de fractie waren velen nieuw deze collegeperiode. Vanaf het begin hadden we een vriendschappelijke en inspirerende relatie.

Artikel delen:
Reacties 34
 1. Jammer dat de PvdA zulke slechte keuzes maakt mbt wethouders. Dit is de tweede die tussentijds vertrekt en de derde slecht functionerende. Benieuwd hoe ze selecteren en wie nu uit de hoge hoed komt. Al die wisselingen in college en raad tussentijds zijn niet goed.


  Maak melding

 2. Toch jammer dat iedereen vergeet dat ze ook veel goed heeft gedaan voor de stad zwolle!maar jah,iemand afzeiken schijnt toch sneller te gaan.
  mevr witbraad,bedankt! en laat je niet kisten door de zwolse bekrompen denkers! david mathijzen


  Maak melding

 3. Zo eindelijk en dan zeggen dat ze steeds minder effectief kon opereren ze heeft alleen openingen gedaan met een stevige borrel erbij en als haar kiezer met haar een discussie wilden aangaan over zaken waar zij voor was,dan ging ze dat uit de weg .Dus zo effectief is dat mens niet geweest,jamet haar zakken vullen .Hopelijk treed de opvolger wat meer naar buiten in het belang van de burger .


  Maak melding

 4. NB @webmaster: je klok is 2 uur achter.
  ________________________________________

  Admin:

  Klopt, de website werkt na de overzetting nog niet optimaal. We werken er aan.


  Maak melding

 5. Even een vraag aan David, zeker nooit de wethouder horen praten? of bij een overleg geweest.
  Eindelijk heeft ze de juiste beslissing genomen.


  Maak melding

 6. @jaap:
  waarom richt je dat bericht aan mij? Ik heb die woorden niet gebruikt.

  @admin:
  excuses, hoe ik dat voor elkaar heb, weet ik niet maar duidelijk is dat ik niet goed gelezen heb (verre van ‘goed gelezen’ zelfs)
  Maar waarom is ook de rest van mijn bericht verwijderd? Daar ga ik in op de vermeende ‘successen’ die ze behaald zou hebben (of nog moet halen; het moet nog blijken dat dat nieuwe festival een succes is terwijl het door haar kapot gemaakte Stad als theater zeker een succes WAS)


  Maak melding

 7. ik heb de wethouder vaak gehoord, en ze heeft zeker nu de juiste beslissing genomen,en daarvoor petje af!maar ik blijf erbij dat de beeldvorming rond haar werk en haar persoon niet een eerlijke is,en of is geweest!na het zien van het nieuws een voorbeeld;ze heeft geen geld aan de fam de boer gegeven,dit is voor het spinhuis..ik moet zeggen dat dit een klein voorbeeld is maar de beeldvorming wordt er niet minder door…ik vind het van alle kasse tonen dat zij zich toch zeer kwetsbaar en open opstelt in haar laatse betoog,om eerlijk te zijn dat het haar niet is gelukt.er is nu een post open beste zwollenaar,ik beloof ook naar jou zal ik komen luisteren! tot in de raadszaal.


  Maak melding

 8. Dat zou mooi zijn, dan gaat alles op de schop waar ze mee bezig is geweest. Mij hoor ook niet over het Spinhuis, dat geld is misschien ook wel terecht. Nee de acties die er vooraf zijn gegaan! Maar ik stel me graag ter beschikking voor de functie.


  Maak melding

 9. stuur een solicitatie brief naar fractie van de pvda zou ik zeggen! en ik zal je op de voet volgen,toch eens kijken hoever jij het kan schoppen! succes!


  Maak melding

 10. Sorry david, maar als je eerste prestatie in een raad is om te vragen naar een bedrag van 43 000 euro voor je werkkamer, dan mag jij me uitleggen wat daar dan voor handigs aan is… Slim is het zeker, daar hoor je mij niet over!
  Het lijkt me dat je eerst eens gaat beginnen met werken voor je dit soort eisen op tafel legt bij je baas… (De mijne ziet me aankomen… ach ik kan het proberen straks na mijn zwangerschapsverlof ;D )

  Verder is het mij nog niet bekend wat voor soort festival dat nieuwe voorstel is wat er nu op tafel ligt. Als iemand daar wel wat over weet te vertellen: ik ben één en al oor!
  Tot die tijd ga ik geen oordeel vellen over dat dat wel een goed initiatief is. Laat er dan eerst gekeken worden naar het oude festival dat zij van tafel heeft geveegd, inderdaad dus DSAT, dat liep als een tierelier!

  En dat ontwerp structuurplan: dat is toch hopelijk niet het plan aanvullend aan de rotonde die er nu misschien toch gaat komen in de Aalanden? ;D
  Ook naar dàt plan van haar ben ik erg benieuwd. Hoop dat het inderdaad zinnig is, dan laat ze in elk geval een goed plan achter als ‘aandenken’ straks.


  Maak melding

 11. @Admin: als jullie een bericht van iemand verwijderen, waarom dan niet de reactie van een ander erop ook? Nu leest het heel vreemd als je niet weet dat er een reactie is verwijderd en er uit het niets een reactie op komt… Dit is niet de eerste keer dat ik vreemd kijk naar een reactie vandaag die gebaseerd is op een reactie van iemand die er niet meer tussen staat.
  ______________________________________

  Admin:

  De brief die WFvN plaatste bij zijn reactie was het persbericht zoals hierboven. Dat er bij de reactie een toelichting van WFvN zelf zat, hebben we dit maal over het hoofd gezien. Onze welgemeende excuses! Daarom was deze reactie verwijderd.

  Terug naar de discussie.  Maak melding

 12. Johan,

  Ik neem er kennis van, dat Jaap gedurende het PvdA-assesment (oktober/november 2005?) is afgehaakt. Voor mij is er geen reden aan je woorden of je overtuigingskracht te twijfelen. Dus niet zo somber afsluiten. Kop op, nog 1 maand te gaan!

  Diederik beantwoordt voor jou de overgebleven vraag. D66 en PBZ willen inderdaad, dat wethouderskandidaten een Raads-assesment ondergaan om de geschiktheid in (gesimuleerde raads)praktijksituaties te kunnen vaststellen. Dit alvorens tot verkiezing – geen benoeming – over te gaan. Ik begrijp, dat de PvdA hier ook voor is en dit zal ondersteunen. Aangezien jullie een lijstverbinding met Groen Links/De Groenen hebben, zijn er dan al 4 partijen voor een dergelijke procedure.

  Met vriendelijke groeten,

  Martin

  Geplaatst door: Martin Jongkoen | donderdag 9 februari 2006 om 13:52:53

  i vind het een gedachte die verder doorgedacht mag worden. Dat we dan gelijk voor dit idee zijn gaat me wat kort door de bocht. Dat dus niet. Mijn vermoeden dat ik hier dus erg veel met D66 mensen en van PBZ te maken heb is dus juist.

  Geplaatst door: Johan Weber | donderdag 9 februari 2006 om 13:59:00  Maak melding

 13. Emmy’s eigen woorden staan hierboven anders wel in de verkeerde volgorde…

  Wat ze schreef was:
  Dames en heren, ik heb besloten om mijn ontslag in te dienen als wethouder van de gemeente Zwolle.

  Zo??n twee jaar geleden heeft mijn partij, de PvdA, een beroep op mij gedaan om wethouder te worden.

  Ik had toen al zo??n 35 jaar de publieke zaak gediend, als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad en in de Provinciale Staten en als manager bij de overheid. Ik had nog niet eerder de stap gezet naar een politiek bestuurlijke functie. Anderhalf jaar geleden heb ik besloten om die verantwoordelijkheid op me te nemen en ben met veel energie en werklust aan mijn wethouderschap begonnen.

  Ik moet constateren dat ik geleidelijk aan draagvlak in de raad heb verloren. Zozeer dat ik de afgelopen periode steeds minder effectief als wethouder kon opereren en dat is niet in het belang van onze stad. Daarom heb ik besloten om mijn verantwoordelijkheid te nemen en mijn ontslag in te dienen.

  Het was een moeilijke beslissing omdat ik strijdbaar ben en niet zomaar wil opgeven. Ik ben met enthousiasme aan het werk gegaan als wethouder. Zo heb ik bijvoorbeeld deze week nog het ontwerp structuurplan gepresenteerd dat ter visie zal gaan. Een afgewogen plan, waar ik een bijdrage aan heb mogen leveren en dat naar mijn mening het succes van Zwolle ook voor de toekomst veilig stelt. Ook deze week is een nieuw festival gepresenteerd dat een enorme aanwinst zal zijn voor Zwolle. Ik heb de afgelopen periode het project Spoorzone op de rails gezet en het gaat me aan het hart om daar afscheid van te nemen.
  De samenwerking in het college, met de partners in de stad en met de ambtenaren zal ik missen.
  Tot slot zal ik de PvdA-fractie missen. Ook in de fractie waren velen nieuw deze collegeperiode. Vanaf het begin hadden we een vriendschappelijke en inspirerende relatie.

  Het was een moeilijke beslissing omdat ik me vanuit mijn sociaal-democratische achtergrond wil inzetten voor alle mensen in deze stad.
  Echter, het werk als wethouder vraagt niet alleen kwaliteiten op het inhoudelijke en management vlak. Ik constateer dat het opereren in het politieke krachtenveld niet tot mijn favoriete bezigheden behoort. Mijn passie voor de publieke zaak blijft maar ik ben tot de conclusie gekomen dat een politiek bestuurlijke functie om genoemde redenen niet bij mij past.  Maak melding

 14. @WFvN: ik had als link de website van de gemeente Zwolle toegevoegd, maar die is er kennelijk door de webmaster vanaf gehaald. Daardoor lijkt het nu alsof ik jou woorden in de mond leg. Maar die waren dus niet aan jou gericht.


  Maak melding

 15. Uit brief van de (ex)wethouder blijkt, dat:
  – Draagvlak in de Raad is verloren.
  – Samenwerking met iedereen, behalve de Raad (excl. PvdA), zal worden gemist.

  Roept de vraag op: Door wie is volgens haar het draagvlak verloren? Door haarzelf of de Raad (excl. PvdA)?


  Maak melding

 16. In Hoogeveen klonk indertijd ook kritiek op haar functioneren. Zo zou ze te weinig regie hebben gehad over de gemeentelijke reorganisatie, de problemen binnen de brandweer (kwestie Kortleven) hebben laten sluimeren en slecht communiceren.

  (Dagblad van het Noorden 19 september 2007)  Maak melding

 17. DSAT is het mooiste, meest uitgebreide, culturele festival wat door de gemeente de strot is omgedraaid.
  Ze hebben de subsidie tegengehouden waardoor allerlei sponsors ook afhaakten, en dus niet een doorstart van het festival gemaakt kon worden.
  Dit is al eerder gebeurt, ook met die subsidie, ik dacht in 2005, maar toen was de organisatie al in een te ver gevorderd stadium om nog stop te zetten.
  Dat er een storm van protest is geweest lijkt me duidelijk. Wat weinig mensen weten is dat de subsidie die niet is toegekend, dit jaar opnieuw mag worden aangevraagd door een ander festival.
  Alsof Zwolle daarvoor genoeg menskracht heeft die zoiets enorms even van de grond kunnen krijgen, en dus de grootste gegadigde dezelfde is als die van het bevrijdingsfestival.
  Uiteraard zal zijn festival exclusief in park de weezenlanden worden gehouden, en zal de rest van bijv. binnenstad verstoken blijven van een stukje kunst en cultuur, wat DSAT dus wel voor elkaar had, door allerlei pleinen en parken in het festival te betrekken.

  En ja inderdaad ik zou graag zien dat DSAT de mogelijkheid vindt om toch weer te beginnen, en liefst niet in een andere stad, want het concept kan natuurlijk altijd verhuizen naar elders.  Maak melding

Reageer