Vragen over positie streekomroepen

Zwolle – Fractievoorzitter Jan Westert van de ChristenUnie Overijssel heeft het College van gedeputeerde staten vragen gesteld over de ontwikkeling van lokale naar streekomroepen. Hij wil weten wat de gevolgen van deze opschaling voor de lokale omroepen zijn en op welke wijze de provincie een rol kan vervullen in het behoud van goed nieuwsaanbod in een sterk veranderend media landschap.

Westert heeft kennis genomen van de berichten van de organisatie van lokale omroepen in Nederland om lokale omroepen te laten samensmelten tot streekomroepen. Deze opschaling maakt een krachtiger omroep voor de regio mogelijk met meer inkomsten. De ChristenUnie wil van het College van GS weten of zij inzicht hebben in de kracht van de lokale omroepen en daarvan een beeld kunnen schetsen. Hij vraagt zich ook af wat de relatie is tussen de regionale omroep Rtv Oost en de te ontwikkelen streekomroepen in Overijssel. Welke impact heeft deze ‘upgrading’’ van lokale omroepen op de regionale omroep?

Ook vraagt de ChristenUnie zich af of de ontwikkeling van streekomroepen bijdraagt aan de versterking van een sterke onafhankelijke regionale nieuwsvoorziening. Vanwege het onder druk staan van professionele journalistiek is in de Provinciale Staten eerder een motie aangenomen om de mogelijkheden van een mediacentrum te onderzoeken. De ChristenUnie sluit af met de vraag welke faciliterende rol de provincie zou kunnen vervullen in het sterk veranderend medialandschap om een goed fungerend stelsel van lokaal en strekgericht nieuws overeind te houden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Vragen over positie streekomroepen”

  1. Veel publieke omroepen in Nederland worden om subsidie- en vooral landelijke beleidsredenen verplicht om te gaan fuseren tot grotere omroepen.
    Wat hierbij totaal over het hoofd wordt gezien, is de liefde en belangeloze inzet die vele vrijwilligers bij tientallen lokale omroepen jarenlang hebben gegeven. Veel van deze mensen worden aan de kant gezet, omdat bij het samengaan van bijvoorbeeld 4 naar 1 omroep er gewoonweg geen plek meer is voor hen of hun programma’s.

  2. Lokale omroep zoals zwolse lokale omroep Zoo is overbodig en kost alleen onnodig veel geld omdat iedereen met smartphone, tablet, pc of wat ook, veel eerder op de hoogte is van bv laatste lokale nieuws dan dat het te horen is via de lokale radio. Rtv oost is ook overbodig geworden. Mensen luisteren tegenwoordig veelal naar hun muziek via internet en nieuws lezen ze dus ook via internet. Wordt tijd dat landelijk radio clubjes, waar veel geld in omgaat, uit de lucht gaan.

Reacties zijn gesloten.