Diverse initiatieven voor asielzoekers in Zwolle

Zwolle – De ChristenUnie vindt het hartverwarmend hoe veel inwoners van Zwolle hebben gereageerd op de opvang van vluchtelingen in de IJsselhallen. De fractie probeert helder te krijgen bij welke hulp deze gasten in onze stad het meest gebaat zijn. Vooralsnog lijkt de inzet van vrijwilligers vooral welkom bij het organiseren van dagbesteding.

‘Binnen een halve dag kregen we van zo’n vijftig mensen mail,’ vertelt fractievoorzitter Gerdien Rots. ‘Om nog niet te spreken over de initiatieven die op onder meer Facebook en Twitter voorbij komen. Hartverwarmend!’. De ChristenUnie probeert door contact met onder meer betrokken organisaties als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het Leger des Heils en Vluchtelingenwerk Zwolle helder te krijgen hoe inwoners het beste kunnen helpen.

Daar blijkt onder meer uit dat:

 • het COA behalve een slaapplek ook eten, drinken, kleding en toiletartikelen verzorgt,
 • er geen gezinnen met kinderen in de IJsselhallen worden opgevangen,
 • er vooralsnog vooral behoefte lijkt te zijn aan dagbesteding.

Dagbesteding

In de IJsselhallen wordt een verblijfsruimte gecreëerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De vluchtelingen mogen gewoon het terrein van de IJsselhallen af en kunnen – als ze dat willen – bijvoorbeeld ook in Zwolle rondgeleid worden.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel van de gasten van onze stad Engels spreken. Hoger opgeleide Syriërs spreken soms Engels of Frans en in Eritrea is Engels een officiële taal, maar de kans is groot dat een deel van de vluchtelingen geen van die talen beheerst.

Initiatieven

Het COA vraagt mensen met ideeën voor initiatieven zich te melden via het mailadres publieksvoorlichting@coa.nl, maar laat weten dat het even kan duren voor er op mails gereageerd kan worden. Zwollenaren met initiatieven zijn bovendien welkom op de informatiebijeenkomst die op 30 september vanaf 19:30 uur in de IJsselhallen wordt gehouden.

De ChristenUnie wil nieuwe informatie via haar website blijven delen. De juistheid van die informatie is onder enig voorbehoud.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Ton welk initiatief? Om mensen een dagbesteding te voldoen? Zijn ook mensen alhier in nederland zelf die er om smeken, fam komt niet ect Nu ineens de barmhartige samritaan uit gaan hangen?

 2. Christenunie heeft duidelijk nog niet meegelezen op WLZ, De Stentor en RTVOost wat de racisten en doodverwensers allemaal er van vinden. Dat is allemaal wat minder hartverwarmend.

 3. Wij als Zwollenaren kunnen beter onze handen uit de mouwen steken om samen wat voor de vluchtelingen te betekenen! Het is beschamend hoe mensen reageren, net alsof de vluchtelingen hiervoor hebben gekozen! De mensen die het goed hebben kunnen best een steentje bijdragen! Christelijk of niet christelijk!!

 4. Ik lees mee hoor, Japser. Hoewel er ook mensen zijn die er anders tegenaan kijken, blijf ik het mooi vinden hoe heel veel mensen positief reageren en hun handen uit de mouwen willen steken. En @Femke: inderdaad, dat zijn christenen en net zo goed niet-christenen.

 5. Snel gereageerd van de CU. Dit is typisch een item voor GL namelijk. Vanaf de kant van het CDA blijft het oorverdovend stil. Over de VVD maar te zwijgen.

 6. cda en vvd komen meestal in de media of in de kranten als het om iets leuks gaat in Zwolle of er nieuwe bedrijfje gaat open of als er hoge functionarissen van de ministeries vanuit Den Haag komen verder zie en hoor je cda en vvd niet….zegt genoeg..

 7. Ik vind het zo kort door de bocht, dat ze direct maar aan het werk moeten hier in de stad.. Ze hebben zelf ook niet gekozen om hier te komen. Het is een noodplan..

 8. Ik vermoed dat als ik, mocht het zover komen ooit, moet vluchten met mijn zoon en ik het red om in bv italie of engeland , of turkije aan te komen (Ergens waar geen oorlog is) dat ik dan vast wordt opgevangen en geholpen of ergens een hapje kan mee-eten.
  Dat mensen die uit oorlogsgebied komen en weet ik niet wat hebben doorstaan meteen zo vijandig worden bejegend vindt ik stuitend. Een bezem geven…. tsssss. Deze mensen hebben als eerste hulp nodig.

 9. Een berichtje om een betere beeldvorming te creëren voor de idealisten hier:

  De politie van Cyprus heeft vrijdag honderden vluchtelingen die door een cruiseschip waren gered en vervolgens weigerden van boord te gaan, toch van het schip gehaald. De hoofdzakelijk Syrische vluchtelingen werden gedwongen de Salamis Filoxenia in de haven van Limassol te verlaten.

  De vluchtelingen werden donderdag 50 mijl ten zuidwesten van Cyprus van een gammele boot gered. Ze waren op weg naar Italië en eisten dat de Salamis Filoxenia hen daarheen zou brengen. De rederij reageerde donderdagavond woedend op de weigering van de vluchtelingen het schip te verlaten. ⤸Dat is onze dank. We hebben ze gered, gevoed en nu willen ze het schip niet verlaten. We worden geruïneerd⤝, aldus een woordvoerder.

  De vluchtelingen zullen in een kamp op Cyprus ondergebracht worden.

  Gisteren nog in het NOS journaal.

 10. WimG geen enkel voorbeeld doet mij vergeten dat er ook mensen vluchten voor hun leven. Ook al komen er hier 10.000 gelukszoekers, als we daarmee 10 mensen van de dood redden, is het dat waard. Maar dat wil jij niet in zien. Jij vindt dat geld belangrijker is dan leven. Zolang dat leven niet blank westers is.

 11. @Japser, heb bijna 20 jaar ervaring gehad bij het IND. Wat ga jij mij nu vertellen? Ga je mij nu in een hok drukken van racist?

  Dat je wereldvreemd bent, was wel duidelijk jochie. Je kan je beter bezig houden met scripttalen en computers daar in de polder. Grote mensen houden zich bezig met echte sociale werkzaamheden.

  Ik heb ook een mening over scripts en computers. Omdat het mijn werk niet is, kan ik maar beter mijn mond houden om niet dom over te komen.

  Ik kan wel doen alsof ik overal verstand van heb, dat is niet zo. Schoenmaker, blijf bij je leest.

 12. GEEN ENKEL VOORBEELD gaat mij er van overtuigen dat wij mensen in nood moeten tegenhouden, omdat er mensen tussen zitten die geluk zoeken (het gore lef, zo maar geluk zoeken, wat een eikels…).

  En ik hoef geen enkele ervaring te hebben in werken met asielzoekers om daar een mening over te mogen hebben. Dus hou maar op met je persoonlijke aanvallen (scripts? polder? je roept nog verkeerde dingen ook), en ga eens goed nadenken over wat je daadwerkelijk zegt. Misschien ben je geen racist, maar je discrimineert wel degelijk. Vrijwel dagelijks op dit weblog. Ik zou me kapot schamen als ik jou was.

 13. Iedere uiting en reactie wordt hier op de discriminatie- en racisme weegschaal gelegd tegenwoordig. Door bepaalde mensen niet allemaal gelukkig.

  Genoeg reacties van je gelezen waarvan de weegschaal ook ROOD aangeeft.

  Excuus Japser, voor de wat persoonlijke reactie. Laten we de reacties hoe knullig ze soms ook zijn, van elkaar respecteren.

  Goed weekend en drink een flinke borrel van mij!

 14. Heeft 20 jaar werken bij de IND je dan afgestompt, WimG? Ik lees in jouw reacties geen spat mededogen met het tragische lot van deze vluchtelingen, enkel achterdocht en angst.

Reageer