Symfonieorkest geeft gratis concert in Stadshagen

Zwolle – Je ziet het niet vaak: een internationaal gerenommeerd symfonieorkest dat een concert geeft in een vinexwijk. Alles staat of valt met een goede locatie én aandacht van muziekliefhebbers. Maar aankomende zaterdag gaat het echt gebeuren, want muziek leeft in Stadshagen.

 

Een paar maanden geleden bracht artistiek leider Richard Wigley van HET Symfonie Orkest (het voormalige Orkest van het Oosten) een bezoek aan kerkgebouw De Fontein aan de Sterrenkroos. Samen met Albert van Houwelingen, initiatiefnemer van de Fonteinconcerten,  bekeek en beluisterende hij de ruimte, want bij een optreden van een symfonieorkest komt veel kijken. Dat het kerkgebouw zichzelf heeft bewezen als serieus podium blijkt uit de tientallen concerten die er vanaf de opening in 2006 plaatsvonden. Bij de bouw van de kerk is destijds nadrukkelijk aandacht besteed aan de multifunctionaliteit van het gebouw.

Er kwam een groot podium en voor de akoestiek schakelde de kerk een gespecialiseerd bedrijf in.  Naast de gebruikelijk  activiteiten moest het een gebouw van de hele wijk worden. Hoe kan dat beter met muziek.  Daarom startte Albert van Houwelingen jaren geleden de reeks Fonteinconcerten.  Bekende musici als pianist Hannes Minnaar en fluitist Erik Bosgraaf speelden er, maar ook Zwolse orkesten hebben inmiddels de gang gemaakt naar het Stadshagense muziekpodium. Dat HETSym De Fontein nu als concertlocatie kiest, is dus een logisch gevolg van dat succes.

 

DWDD

HET Symfonieorkest is het orkest van Overijssel, met Enschede en Zwolle als belangrijkste speelsteden, maar zoals de voetbalclubs FC Twente en PEC Zwolle timmeren de musici ook nationaal en internationaal aan de weg. Twee jaar geleden maakte het orkest met het Overijsselse bedrijfsleven in het kielzog een grote tournee naar China, en elke zomer is het orkest te gast bij muziekfestivals in de Zwitserse steden St. Mortiz en Basel. Ook speelt het HETSym regelmatig in het Concertgebouw in Amsterdam. Chef-dirigent Jan Willem de Vriend is regelmatig te zien op televisie, onder andere bij De Wereld Draait Door. 

 

Buurtconcerten
Maar allereerst is HETSym een orkest van en voor klassieke muziekliefhebbers in Overijssel. Vandaar dat het orkest op tournee gaat met Buurtconcerten, onder andere in Heino, Deventer en dus ook Zwolle. De toegang voor alle concerten is gratis. In november geeft het orkest een concert op het Deltion College, maar De Fontein in Stadshagen krijgt de primeur, op zaterdag 27 september. Dit Buurtconcert wordt mede verzorgd door Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel. Op het programma staat het dubbelconcert van Bach, Overture L´italiana van Rossini en Mendelssohns Symphony nr. 4.

 

Wanneer: zaterdag 27 september, om 19:30 uur.

Wat: concert Jeugdsymfonieokest Vuurvogel en HET Symfonieorkest

Waar: kerkgebouw de Fontein, Sterrenkroos 56, Zwolle

Toegang: gratis

Artikel delen:

Reageer