Bijeenkomst over opvang in IJsselhallen Zwolle

Zwolle – In de IJsselhallen in Zwolle is dinsdagavond een informatiebijeenkomst over de opvang van vluchtelingen op die locatie. Aanvang is 19.30 uur, de verwachting is dat de bijeenkomst rond 21 uur wordt afgerond. Omwonenden en belangstellenden krijgen tijdens de bijeenkomst uitleg over de noodzaak en opzet van de opvang. Met hun vragen kunnen de aanwezigen terecht bij een groot aantal deskundigen.

Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben toestemming gegeven voor de opvang van maximaal vierhonderd vluchtelingen in een deel van het evenementencomplex aan de Rieteweg in de Overijsselse hoofdstad. Burgemeester Henk Jan Meijer zal tijdens de bijeenkomst uiteenzetten waarom het stadsbestuur het belangrijk vindt gehoor te geven aan de vraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) naar acute opvangruimte voor de vluchtelingen uit onder meer Syrië. Vervolgens zal het COA uiteenzetten hoe de opvang georganiseerd is.

Belangstellenden kunnen vervolgens bij diverse stands terecht met hun vragen. Daarnaast is het ter plekke mogelijk aan te geven hoe bijgedragen kan worden aan een zo prettig mogelijke opvang in en bij de IJsselhallen. De afgelopen dagen is gebleken dat veel mensen zich in willen zetten voor de vluchtelingen. De noodopvang in de IJsselhallen is tot uiterlijk het einde van dit jaar. De IJsselhallen zijn dinsdag 30 september vanaf 19 uur geopend voor omwonenden en belangstellenden. De centrale inleiding en de informatiemarkt hebben plaats in de Suyderseezaal, die te bereiken is via de hoofdingang van het complex aan de Rieteweg 4 in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 76
 1. Ze zijn van harte welkom, 5 mei vieren we met z??n allen de vrijheid en bij de dodenherdenking staan we stil bij de vele slachtoffers van oorlogsgeweld..
  Daarnaast bedanken we de buitenlandse soldaten die voor onze vrijheid gestreden hebben. Deze vluchtelingen vluchten niet voor economisch gewin maar enkel voor hun veiligheid.
  Als je de beelden bekijkt weet je dat een ieder zou vluchten, Europa verdeeld de lasten,
  Nederland en in dit geval onze mooie stad Zwolle is mijn inziens verplicht deze mensen op te vangen.

  Dat het geld kost staat vast, dat Nederland niet goed omgaat met bejaarden staat vast. Maar los van het opvangen van vluchtelingen van oorlogsgeweld.

 2. Precies Jasper, we leven ondertussen niet meer in een land waarin wij bang moeten zijn voor Vluchtelingen/Allochtonen/Moslims, maar in een land waarin die mensen bang worden gemaakt voor ons. Met dank aan een door Wilders verziekt klimaat van angst en haat. Ik schaam mij bijna Nederlander te zijn. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt.

 3. @Leonardo,
  Als je dan die verhalen hoort van die geredde figuren op Cyprus vanochtend dan zijn de meeste Nederlanders er gelukkig wel weer helemaal klaar mee.

 4. Leonardo
  Vertrek dan als je je schaamt.
  En Wilders hier bij halen terwijl hij iedereen waarschuwt voor de uitwassen zoals IS. Hoe dom ben je dan.
  Laat nog eens wat van je horen als je in het land bent waar jou visie wel mogelijk is.
  Sterkte met zoeken.

 5. Leonardo preekt voor eigen parochie en vooral zijn eigenbelang.
  Altijd leuk om te horen hoe nieuwkomers denken ons uit te kunnen leggen hoe dit land in elkaar zit.

 6. Ik moet er maar eens naar toe. Eens kijken of er nog leden voor de schaakclub te ronselen zijn./quote]

  Goed zo @Bernard, that’s the spirit.

  Veel beter dan dat polariseren door ene Japser.

 7. Beste Zwolleeder, ik ben geboren en getogen in Nederland, niet religieus en zo blank als het maar zijn kan. Ik vind de huidige hetze tegen vluchtelingen/moslims inderdaad beschamend ja. Dat jij dat niet leuk vindt is jammer en niet meer dan dat. Ieder mens heeft recht op eten, veiligheid en vrede en een dak boven zijn of haar hoofd. Wij hebben alleen maar geluk dat we hier geboren zijn. Het kan geen kwaad dat geluk met anderen te delen. Fijn weekend.

 8. Ik verneem van ’t nieuws dat Nederland mee gaat vechten tegen IS,
  ik betwijfel of dat goed nieuws is. Maar dat zal misschien eerst
  wel zo moeten. De extreme I veroorzaakt vluchtelingen zoals
  bekend. Dus de gewone I vluchten. Mooi dat Zwolle ze een veilige plek
  kan bieden. Wat mij betreft kan de R (van religie) door de EU
  verboden worden, komt alleen maar narigheid van.

 9. In oorlogsgebied wonen, opgroeien is altijd kl(*)(9%&#xte;n.(understatement). Niet iedereen heeft het empathisch vermogen om dankbaar te zijn voor weldoeners maar vluchten is ten aller tijden legitiem. ik kan me ook voorstellen dat door beschadiging en overlevingsdrang de realiteitszin enigszins verloren gaat. pakken wat je pakken kan.

  En ja onbetrouwbare en dubieuze sujetten zijn er ook. overal.

  Dat doet er alleen niet zo veel toe. Mensen in nood hebben hulp nodig.

  Wij hebben het niet breed. Bv naar de kapper gaan als dat nodig is kan niet. vakantie? ook niet. Er is altijd wel iets belangrijkers om het geld aan te besteden. Echter ik voel me super gezegend en ik zal nooit klagen. We hebben een dak boven het hoofd, gezond te eten elke dag en al het andere is sporadische luxe. Gezond in vrijheid.

  Mocht er een vluchteling aan de deur staan, ja die is welkom en kan mee-eten. onderdak kan ook.

  Wat is het probleem? Bang dat je te kort komt? wordt er iets afgepakt? gelukkig heb ik deze driften tijdens de knikker periode achter me gelaten. Als de eerste reactie is ; “help, wat kost het mij’, wanneer er iemand in nood aanklopt, is er echt iets goed mis. Wat mij betreft. Alhamdoelillah.

  en ik ben ook hartstikke blank.

 10. Pipi.

  Mijn diepe respect, en ik kan mij helemaal vinden in jou betoog,uiteindelijk zijn we gelukkiger als mens, als je ook oog voor je medemensen hebt, en hulp bied waar nodig is. Het verrijkt je leven.

 11. Ik geef BenW een pluim dat ze in gegaan is op het verzoek van het COA om Syrische vluchtelingen in de IJsselhallen op te vangen. We moeten elkaar helpen waar we kunnen. En dan nog wel zo snel besloten en geregeld. Geweldig.
  En ik zal er zijn a.s. dinsdagavond. Maak er een goed verhaal van Henk Jan. Laat je in deze vredesweek inspireren voor de goede zaak, voor menselijkheid.

 12. Ik vraag me af of deze vluchtelingen alawieten en christenen zijn of soennieten die vluchten voor Assad. Waarom steunt het Westen direct of indirect de jihadisten in plaats van juist Assad te helpen in zijn strijd tegen reli-extremisten. ps. isis vecht met westerse wapens.

 13. Waarom worden ze trouwens niet in de regio opgevangen, in Turkije of zo? Waarom moeten ze altijd naar Europa? Ik zie ze ook nooit aankloppen bij China…te strenge regels?

 14. @filosoof: gelukkig maar. Maar daarnaast ook Amerikanen (9/11), Joden (Palestina) en Europeanen (ISIS). Maar wie er ook slachtoffer is, er zit blijkbaar iets geweldadigs in deze religie. Daarvoor vindt er TE vaak agressie plaats. Uitbannen dus en niet binnenhalen.

 15. Van der Most heeft net speeltuin oranje verhuurd aan het COA was verliesgevend, nu kunnen ze kiezen of de draaimolen of de nl musieknacht.sarcasme off

  Voor drie jaar dus.

 16. Kan mij best voorstellen dat er vragen zijn over deze opvang. Hoop dat dinsdag aanstaande meer duidelijkheid brengt voor de buurt. Het is niet niks natuurlijk, zoveel “nieuwe buren’ opeens. Maar Zwolle een beetje kennende zal het vast wel goed komen. En is het echt een nood- opvang.

 17. @assendorper Die 850.000 vluchtelingen waren al in Turkije voordat deze 150.000 erbij kwamen.
  Een bericht van juni 2013:
  “De VN-Vluchtelingenorganisatie Unhcr verwacht dat het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije zal oplopen tot circa 1 miljoen aan het eind van dit jaar. Dat heeft Carol Batchelor, de vertegenwoordiger van de Unhcr in Turkije, gezegd in de Turkse krant H?rriyet.

  Batchelor stelde dat er op dit moment ongeveer een half miljoen Syriërs in Turkije worden opgevangen. In 2012 waren dat er 267.000.”

 18. Een van de betere beslissingen die de Zwolse politiek in de afgelopen jaren heeft genomen. Laten we ook niet vergeten dat we in deze bevoorrechte situatie verkeren omdat er in de jaren ’40 ook landen waren die ons in donkere tijden hielpen en ons bevrijdden van een verschrikkelijke onderdrukker.

 19. Het artikel in de NRC is niet ongeloofwaardig, het is de lezer – jij dus – die er verkeerde conclusies aan verbindt.
  Er wordt veel gegoocheld met cijfers. Laatst stonden hier emigratie- en immigratiecijfers met de conclusie dat veel Nederlanders het land verlaten vanwege criminaliteit, verloedering enzo. De schrijver “vergat” even te vermelden dat de helft van de emigranten buitenlanders of allochtonen zijn die terugkeren naar het land van herkomst.

 20. Dan moet de NRC maar eens wat duidelijker zijn in zijn berichtgeving. In dat bericht stond nergens vermeld dat Turkije al 850.000 vluchtelingen had opgevangen. Geen wonder dat je er dan verkeerde conclusies aan verbindt.

 21. Bericht door jansen, op 27 september 2014 0:27
  De schrijver “vergat” even te vermelden dat de helft van de emigranten buitenlanders of allochtonen zijn die terugkeren naar het land van herkomst.

  Weet je ook waarom die terug zijn gegaan en de anderen niet?

 22. De emigratiemotieven zijn divers, Assendorper, en verschillen per bevolkingsgroep. De helt van de niet-Nederlandse emigranten zijn Westerse emigraten die terugkeren naar huis vanwege werk en/of familie. Voor niet-Westerse emigranten is het sociale en politieke klimaat een belangrijke factor naast werk en familie. Voor asielzoekers speelt veiligheid in het vaderland een grote rol.
  De motieven om niet te remigreren zijn werk, familie, geworteld zijn etc. Waarschijnlijk dezelfde redenen waarom jij niet emigreert.

 23. Mensen moeten eens stoppen met zeuren. De kosten die hier gemaakt worden voor de opvang van deze 400 vallen in het niet vergeleken met alle kosten die gemaakt worden voor de uitkering aan een paar duizend Zwollenaren die te beroerd zijn om te werken. Maar daar hoor je niemand over. Kijk eens om je heen in je eigen buurt.

  Rij overdag maar eens door bepaalde wijken in Zwolle, dan zul je zien Waar je belastingcenten naar toe gaan.

 24. Dat kun je daaruit niet stellen, Tsja. De groep niet-Westerse remigranten bestaat uit vluchtelingen, asielzoekers, gastarbeiders en/of hun nageslacht. Als je vraag is of er vluchtelingen zijn die hier permanent blijven, is het antwoord ‘ja’. Door de eeuwen heen zijn er vluchtelingen naar Nederland gekomen uit landen waar oorlog en vervolging was. Grote groepen uit Duitsland, Frankrijk (hugenoten), Italië enz. Velen bleven hier en enkelen worden beschouwd als beroemde Nederlanders (Hals, Vondel, Spinoza). Mensen die langdurig van hun moedergrond verdreven zijn, raken geworteld in hun nieuwe land en gaan dan lang niet altijd terug wanneer het leven in hun vaderland veilig is. Emigratie is geen kattenpis, dat weten ook de vele Nederlanders die hun geluk overzee hebben gezocht. Mensen die hals over kop moeten vertrekken uit hun vaderland vanwege hun veiligheid en die vaak getraumatiseerd zijn door wat ze hebben meegemaakt, emigreren onvoorbereid en hebben het nog moeilijker dan de groepen die vanwege werk, avontuur ed emigreren.

 25. Tijdens mijn studie heb ik in een interdisciplinaire groep het verschijnsel immigratie door de eeuwen heen onderzocht. Dat was leerzaam. Vooral de diepte-interviews met immigranten van alle soorten leidde ertoe dat sommigen hun vooroordelen kwijtraakten.

 26. IS is zo verrot, er hoeft maar één wolf in schaapskleren daar in de IJsselhallen te zitten. Doen alsof je vluchteling bent en eigenlijk een terrorist die een drie jaren plan heeft. Daar wordt niet op gescreend en kan niet op worden gescreend.

  Kunnen we tenminste zeggen dat die in Zwolle heeft gezeten!
  (net zoals Desi Bouterse).

  Fijne dag allen.

 27. @Jansen, heb je ook de andere kant van de medaille bekeken? Of alleen de zielige linkse kant zodat het perfect past bij de cultuur van de school?

  Ik noem even de mensenhandelaren, vluchtelingen die hier komen voor een beter bestaan met uitkering en het hen nog lukt, racisme onderling in de opvang, want iedereen moet een soenniet zijn en hoofddoek dragen, Nederlandse advocaten die procedures expres rekken voor eigen belang (geld) ten koste van de hoop hebbende asielzoeker, mannen en vrouwen die zichzelf lichamelijk verminken om meer kans te hebben.

  Of wat ik net zei: hoe kan het dat een Surinamer in dure Zwolse huizen woont met een uitkering en uiteindelijk een dictator wordt en mensen vermoord in eigen land? Die Desi heeft het ver geschopt zullen we maar zeggen.

 28. @Japser. Nee, hand in eigen boezem steken en de vinger naar jezelf wijzen ipv een ander is lastig. Gauw hoofd in het zand steken, wilders de schuld geven en lekker dromen over je ideale wereld. Dat is wat jij al te graag doet.

 29. @Westervaarder (Nieuw hier? Voel je welkom): Assendörper en d.erk zijn inderdaad mensen die dingen schrijven die een achtergrond hebben. Heb daar soms bedenkingen bij, maar dat is oké. Dat levert dan een onderhoudende discussie op. WimG echter heb ik nog nooit kunnen betrappen op een doorleefde reactie. Hij beperkt zich voornamelijk tot loze (meer is beter…), niet ter zake doende kreten. Een discussie met hem aangaan is nog niemand gelukt.

 30. Bernard is de burgemeester van het weblog. Heeft een persoonlijk en diepgaand analyse gemaakt van de gebruikers hier.

  Japser is de loco burgemeester. Met nadruk op het spaanse woord loco.

  ;D

 31. Jasper, jij bent extreem in het links zoeken. Ogen sluiten voor de realiteit, vreten wat je aangebodenkrijgt. Je zegt zoveel maar doet weinig, ja centjes overmaken nasr goede doelen om je geweten te sussen en hier te predikken over dat een ander fout is, nooit concrete antwoorden. nee afdoen met Maar of iemand bestempelen als rasist.

 32. Waarom moet dat burgemeester Bernard naar het onderwerp gaan? Moeten wij ons allen conformeren aan jouw gedachtegoed? Iedereen moet gelijk zijn en gelijk denken?

  Het lijkt wel dat alles wat hieraan niet voldoet, in de kiem gesmoord moet worden.

  Ik vind het prachtig om verschillende meningen te lezen hier op het weblog. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn en op elkaar te reageren.

  En dat zouden meer mensen kunnen doen.

 33. Het is juist prima wat Bernard doet. Bepaalde figuren hier slaan een ter zake doende discussie dood. Juist, de discussie over de opvang van asielzoekers in Zwolle!! En om in jargon te blijven, WimG is de Wilders van het stel, die speelt ook in op de onderbuikgevoelens van de sociaal zwakkere mensen.

 34. @tebbie, waar ging die discussie dan over? Heb je de eerste posting gelezen en de daarop volgende? Geen ging over de inhoud van het topic, evenals jou reaktie.

 35. Tebbie kletst gewoon mee in het (s)linkse verhaaltje. En Wilders erbij halen.
  Een jaar of wat geleden hadden ze Pim om met Hitler en Haider te vergelijken.
  Persoonlijk vond ik dat mensen met een zieke geest.

 36. We kunnen de dingen die WimG schrijft niet zomaar afdoen als flauwekul vind ik.

  Lezende: “noem even de mensenhandelaren, vluchtelingen die hier komen voor een beter bestaan met uitkering en het hen nog lukt, racisme onderling in de opvang, want iedereen moet een soenniet zijn en hoofddoek dragen, Nederlandse advocaten die procedures expres rekken voor eigen belang”

  WimG benoemt onrecht. Ik weet niet of zulk onrecht echt bestaat, maar als ’t bestaat, dan zouden we er heel slecht aan doen ’t te negeren.

 37. Er zijn grote overeenkomsten van Wilders of Fortuin met de beeldvorming van Hitler. Bijvoorbeeld:
  Bij economische tegenslag een bij voorkeur religieuze bevolkingsgroep kiezen en die verantwoordelijk voor de malaise maken, en die hele groep vervolgens het land uit willen hebben.

 38. Dat die slapers net pas wakker werden komt door de zgn grootmacht Amerika, die tikte marionet Merkel op dr schouders en ja de domino steentjes gehoorzaamden direct. Nu gaan wij ons mengen in een oorlog met alle gevolgen van die, douane uniform uit, militairen, uniform uit, zometeen ook nog de politie.Waar bemoeien wij ons mee? Wat is ons voordeel? Wat is het voordeel voor de mensheid?
  We kweken haat, agressie, onderdrukking Nee nl je bent goed bezig.

  Er hoeft hier maar een iemand op te staan en zeggen dat zwarte piet niet meer kan en hupatee wij gooien ons volksfeest weg. Tolerant landje he

 39. Ja hoor, het begint al

  SIS-vlag in beslag genomen

  Foto: TLG
  HOORN –
  De Hoornse politie heeft zaterdagavond een ISIS-vlag in beslag genomen. Die was van drie jongens die hiermee zwaaiden, terwijl ze in een zwarte Volkswagen Polo door Hoorn reden en ‘Allah-hu akhbar’ schreeuwden.
  De politie ontving rond 18.00 uur een melding over de jongens, meldt het Noord-Hollands Dagblad. Agenten kregen de Polo al snel in de smiezen en zetten die aan de kant. Na overleg met Justitie is besloten om de vlag in beslag te nemen. De jongens mochten na een kort gesprek met de agenten hun weg vervolgen.
  Het incident heeft op Facebook geleid tot felle reacties

 40. @d.erk. Gebeurd hier ook nog wel. IS is allang hier en woont bij ons in de straat.

  Tijd dat er een wet komt om die vlag te verbieden en die gasten beboeten en lang vast zetten.

 41. Goede vragen lees ik hier o.a. van d.erk.
  waar bemoeien wij ons mee, wat is ons voordeel,
  wat is het voordeel voor de mensheid….
  Als ’t gaat over actief deelnemen aan het bestrijden
  van onrecht. Alleen, wat de ene mens onrecht noemt,
  vindt de andere mens (op drie uur vliegen) gerechtigheid.
  En andersom waarschijnlijk net zo.
  Ingewikkelde materie, mijn idee is dat de ethische waarden
  en normen van de meer primitive kanten van de diverse betrokken religies ontoereikend zijn.

Reageer