Opening Dermatologisch centrum Isala Zwolle

Met de opening van het Dermatologisch centrum Isala speelt het ziekenhuis in op de marktwerking in de zorg. De afdeling Dermatologie is in 2006 omgevormd tot een zelfstandige eenheid. De specialisten krijgen daardoor meer directe invloed en zeggenschap over het zorgpakket en de bedrijfsvoering. Deze gedeelde verantwoordelijkheid voor een inhoudelijk specialisme bevordert de slagvaardigheid en de betrokkenheid bij de totale organisatie. De Isala klinieken wil hiermee ondernemerschap faciliteren en een ondernemende visie stimuleren.

De eerste resultaten van ondernemerschap zijn inmiddels een feit. Er zijn moderne behandelingswijzen en technieken ingevoerd. Zo kunnen voor de behandeling van spataderen, waarbij samenwerking bestaat met de vaatchirurgen van de Isala klinieken, alle voorkomende behandelingen worden uitgevoerd inclusief endovasculaire lasertherapie. De nieuwe constructie heeft ook geresulteerd in een dagbehandelingsafdeling voor patiënten met chronische en ernstige huidaandoeningen. Deze patiënten volgen meerdere keren per week gedurende gemiddeld tien weken behandelingen als bad-, zalf- en lichttherapie. Dit zijn intensieve behandelingen die voorheen niet binnen één centrum in deze regio konden worden geboden.

De dagbehandeling straalt in het nieuwe pand vooral rust en ontspanning uit voor mensen die soms door hun aandoening in een sociaal isolement zijn geraakt. Cosmetische behandelingen, zoals het corrigeren van rimpels en plooitjes of het corrigeren van verouderde huid, zijn ook een optie.

In vrijwel alle gevallen heeft de huisarts, verpleegarts of een andere verwijzer de patiënt doorverwezen naar het Dermatologisch centrum Isala. Voorafgaand aan de start van het centrum heeft een uitgebreide inventarisatieronde plaatsgevonden naar de wensen en behoeften onder huisartsen. Een goede samenwerking met de verwijzer heeft al geresulteerd in een aanzienlijke verkorting van de wachtlijst; van 6 weken naar 1½  week. Voor patiënten met dergelijke huidaandoeningen is het namelijk prettig snel geholpen te worden. De korte lijnen met de huisartsen leiden ook tot snelle informatie-uitwisseling over het welzijn van de patiënt. Omdat het dermatologisch centrum onderdeel is van de Isala klinieken, kan er nauw samengewerkt worden met andere specialismen binnen het ziekenhuis.

Artikel delen:

Reageer