Herman van Elburg krijgt herinneringsbordje

Zwolle – Ter herinnering aan Herman van Elburg onthult wijkwethouder Brink samen met zijn dochter, mevrouw Vogel a.s. woensdag een herinneringsbordje in het Azaleapark. Vlakbij de plek waar de familie Van Elburg vroeger woonde.

 

Herman van Elburg werd geboren op 19 juli 1912 in Zwolle. Hij woonde aan de Azaleastraat 43. Deze straat bestaat inmiddels niet meer. Hier ligt nu het Azaleapark. Van Elburg was Jehova-getuige. Jehova-getuigen werden net als zigeuners en joden vervolgd in de Tweede Wereldoorlog. Van Elburg wenste zijn geloofsgenoten nooit te verraden aan de bezetter en bood zelfs meerdere onderduikers onderdak. Uiteindelijk werd hem dit fataal. Op 10 februari 1941 werd hij vanwege zijn geloofsovertuiging gearresteerd. Op 17 februari 1943 werd hij vervolgens omgebracht in het concentratiekamp Dachau.

Artikel delen:
Reacties 8
  1. Zo’n posthuum eerbetoon aan een standvastig en moedig man in oorlogstijd vind ik een heel goede en terechte actie.
    Dat is voor mij van veel grotere waarde dan een koninklijk lintje voor een succesvolle restauranthouder of een populair schaatsfenomeen.

  2. Wat ben ik het hier mee eens. Mijn opa maar ook mijn oma die helaas hier niet in genoemd wordt waren moedige mensen in de oorlogstijd. Wat kun je daar een bewondering voor hebben. Dat mijn opa nu herinnert wordt is mooi. Wat ik alleen heel erg jammer vind is dat het is gebeurd zonder dat ik als kleindochter hier van af wist en dat het niet alleen om mijn opa gaat maar dat het lijkt op een propaganda voor Jehova’s Getuigen. Dat vind ik jammer. Ik heb respect voor mijn grootouders en de manier waarop ze gehandeld hebben. Misschien jammer voor hun want ik kan niet mee gaan in hun geloof.

  3. Het gaat natuurlijk in dit geval om Herman van Elburg, dit artikel was ook al ruim van te voren gemaakt navrag had een oplossing kunnen bieden over de tijd.

  4. Wat jammer vind ik de reactie van de kleindochter van dhr van Elburg.Ik bemerk uit haar reactie dat ze zich wat hatelijk uitlaat over bepaalde dingen . Wat dat betreft lijkt ze denk ik niet op haar opa en oma. Dus ik denk dat deze mevr eerst beter moet informeren waar het om draaid. Y S

  5. er was toch nog een broer? die vader had het tegen zijn kind kunnen zeggen dat dit zou gaan gebeuren hij wist het jammer dat er tussen de dochter en vader geen open kontakt is

Reageer